May 11, 2017

10.05.2017: Гонтарева відпрацювала останній день на посаді глави НБУ

Гонтарева відпрацювала останній день на посаді глави НБУ
Гонтарева відпрацювала останній день на посаді глави НБУ

Головні події і теми доби 10.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Гонтарева відпрацювала останній день на посаді глави НБУ.
  • Трамп не збирається знімати санкції з Росії.
  • Призначено нового начальника облуправління Нацполіціі Дніпра.

В Україні

  • Після подій у Дніпрі, під час яких працівники поліції фактично допомагали "тітушкам" у побитті ветеранів бойових дій на Донбасі, добровольці влаштували пікет біля обласного управління МВС із вимогою звільнення обласного керівництва поліції. Мер Дніпра Філатов пригрозив керівництву країни, що організує власні загони самооборони, якщо поліція не виконуватиме своїх функцій. Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив про звільнення чиновників обласного управління Нацполіції і призначив новим начальником управління керівника Дніпровського інституту внутрішніх справ Глуховерю, а його заступником – одного із добровольців спецбатальйону "Дніпро-1". Активісти стверджують, що Глуховеря активно підтримував режим Януковича, але повністю лояльний міністру внутрішніх справ.
  • У Миколаєві сталася масова бійка демобілізованих бійців ВСУ та полку "Азов" із ветеранами афганської війни, в офісі організації яких активісти виявили заборонену символіку. 9 травня демобілізовані бійці влаштували бійку з "афганцями", що організували ходу із радянською та "георгіївською символікою".
  • Держстат опублікував щомісячний звіт, згідно з яким зростання інфляції у квітні становило 0,9 %, із початку року ціни зросли на 4,9 %, що в річному обчисленні становить трохи більше 12 %.
  • Глава департаменту із питань люстрації Міністерства юстиції Задорожна заявила, що 98 % чиновників, що причетні до порушень прав людини у період керівництва країною колишнім президентом Януковичем, уже звільнено.
  • Заступник голови ЦВК Магера стверджує, що, незважаючи на призупинення президентом громадянства депутата Артеменка, він усе ще залишається членом парламенту до моменту прийняття постанови про позбавлення його мандату.
  • Прес-служба Міністерства фінансів повідомила, що $1,1 млрд, що конфісковані з рахунків компаній, пов'язаних із колишнім президентом Януковичем, можуть бути використані тільки після внесення змін до держбюджету.
  • НБУ перерахував до бюджету чергові 5,0 млрд прибутку за 2016 рік. Загальна сума перерахувань становитиме 44,4 млрд грн.
  • Глава НБУ Гонтарева пішла у тривалу відпустку після оголошення про свою відставку. Виконувати обов'язки глави НБУ буде її перший заступник Смолій.
  • Антимонопольний комітет дозволив продаж більше половини акцій "Марфін-банку" кіпрської офшорної компанії. Раніше власником акцій був кіпрський банк "Марфін".
  • В експортерів за довгі вихідні скупчилася велика кількість валюти, яка підлягає обов'язковому продажу, що призвело до її надлишку на ринку та зміцнення курсу гривні: 26,46 ₴/$ (-0,05), 28,79 ₴/€ (-0, 27 грн), 4,55 ₴/10₽ (+0,02 грн). НБУ щосили користується тактикою скупівлі надлишків долара "нишком" через механізм "запиту кращого курсу" у двадцятки уповноважених банків без оголошення відкритих аукціонів. При цьому інформація про обсяг купленої валюти не озвучується, хоча учасники ринку оцінюють його в $40-42 млн. За оцінками аналітиків, тенденція зміцнення гривні збережеться ще кілька днів, навіть незважаючи на скупівлю валюти іноземними компаніями для виведення дивідендів.

Війна

  • За офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі за попередню добу поранений військовослужбовець. Штаб антитерористичної операції повідомив про зменшення кількості обстрілів, проте жителі Донецька та Макіївки говорять про посилення обстрілів, які бойовики ведуть, у тому числі, по контрольованим ними населеним пунктам. Метою таких обстрілів може бути створення картинки для російських пропагандистських ЗМІ про порушення "мінських домовленостей" українською армією, особливо у зв'язку із перемовинами міністра закордонних справ РФ Лаврова із керівництвом США. Згідно із даними розвідки, бойову техніку, яка брала участь у "парадах перемоги" в Луганську й Донецьку, перекинуто бойовиками на передову.
  • Колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів Царьов повідомив, що за компанією "Внешторгсервіс", якій передано у "зовнішнє управління" захоплені бойовиками українські підприємства, стоїть олігарх Курченко, фінансист "сім'ї" колишнього президента Януковича.

Україна та світ

  • У Вашингтоні відбулася зустріч президента США Трампа й держсекретаря Тіллерсона із міністром закордонних справ РФ Лавровим, присвячена проблемам урегулювання в Сирії, Україні та Північній Кореї. Експерти звернули увагу, що Трамп звільнив директора ФБР, який вів розслідування втручання Росії до президентської кампанії у США, безпосередньо перед візитом Лаврова. Держсекретар США у підсумковому прес-брифінгу дав зрозуміти, що санкції щодо Росії ослаблені не будуть, Лавров повідомив, що питання про санкції у ході перемовин не обговорювалося.
    По закінченню візиту Лаврова президент Трамп прийняв міністра закордонних справ України Клімкіна, також відбулася зустріч Клімкіна із віце-президентом Пенсом. При цьому на прийомі у посольстві України, присвяченому 25-річчю встановлення дипломатичних відносин двох країн, була присутня лише другий заступник держсекретаря Брінк.
  • Президент Порошенко обговорив із делегацією Конгресу США ситуацію на Донбасі та перспективи посилення військової підтримки України для протистояння російській агресії.
  • Українська делегація підписала в Анкарі угоду між Укроборонпромом та оборонним відомством Туреччини, одним із пунктів якої є співпраця у виробництві військово-транспортного літака Ан-130.

Тренди

  • Монетизація субсидій, оголошена урядом, стосується тільки приватних будинків. Субсидії нараховуватимуть тим, хто не має двомісячної заборгованості з оплати комунальних послуг. Чиновники стверджують, що навіть у разі заборгованості нарахування субсидій буде подовжено, якщо споживач підпише угоду про реструктуризацію боргу. Максимальна сума компенсації за економію субсидій, введена постановою Кабміну в кінці квітня, становитиме близько 700 грн.

No comments:

Post a Comment