May 05, 2017

04.05.2017: Суд над Януковичем перенесено на 18 травня

Суд над Януковичем перенесено на 18 травня
Суд над Януковичем перенесено на 18 травня

Головні події і теми доби 04.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Суд над Януковичем перенесено на 18 травня.
  • Київ готовий до конкурсу Євробачення.
  • У Росії із 5 травня введено заборону на грошові перекази до України.

В Україні

  • Засідання суду у справі про державну зраду колишнього президента Януковича перенесено на 18 травня. Йому надано право відповідати на запитання у режимі відеоконференції. Захист Януковича висуває претензії до генерального прокурора, який, на його думку, чинить тиск на суд і називає остаточні терміни розгляду справи. Адвокати заявили, що в ході відеоконференції Янукович озвучить "важливі факти", у тому числі, щодо подій березня 2014 року в Криму. Прокуратура вимагає для Януковича довічного ув'язнення та після рішення суду має намір екстрадувати його до України.
  • Міністерство економічного розвитку прогнозує зростання інфляції у першому півріччі на рівні 7 % через "сезонні фактори, розширення платоспроможного попиту населення та збільшення акцизів на алкогольні напої".
  • В Україні продовжують дорожчати продукти щоденного споживання. Зокрема, "борщовий набір" із початку квітня подорожчав ще на третину. У березні ці продукти також подорожчали більш ніж на 30 %.
  • НБУ повідомив, що через обмінні пункти українці в квітні продали валюти на $356 млн більше, ніж купили. Із початку року обсяг продажу валюти перевищив покупку на $686,4 млн.
  • Гривня продовжує зміцнюватися: 26,49 ₴/$ (-0,04), 28,94 ₴/€ (-0,02 грн), 4,60/10₽ (-0,05 грн). Довгі вихідні зменшують час для маневру експортерів, і вони змушені "скидати" валюту. Ця ситуація дозволяє НБУ скуповувати валюту за низьким курсом. На аукціоні 4 травня Нацбанк викупив майже весь обсяг валюти, запропонований комерційними банками, – $54,6 млн.

Київ

  • У Києві на Хрещатику офіційно відкрито фан-зону Євробачення, на Майдані запущено світломузичні фонтани. Мер Кличко заявив, що столиця повністю готова до європейського пісенного конкурсу.

Війна

  • Бойовики не знижують інтенсивність обстрілів та атак. Згідно з офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході бойових дій і внаслідок обстрілів дістали поранень 10 військовиків. Бойовики відмовляються видавати тіла українських солдатів, що загинули 2 травня у Луганській області.
    В Авдіївці поранено 2 місцеві жительки. Донецька фільтрувальна станція все ще знеструмлена.
  • Міжнародний Червоний Хрест відправив на окуповану територію 13 вантажівок із 236 тоннами гуманітарної допомоги, у тому числі, медикаментами, продуктовими наборами та будівельними матеріалами.

Україна й світ

  • Western Union із 5 травня припиняє відправлення грошових переказів із Росії до України у зв'язку із набуттям чинності федерального закону РФ про фінансові санкції проти України. Крім Western Union також заборонено перекази до України через усі платіжні системи.
  • Представник США в ОБСЄ Бернс заявила, що Росія перешкоджає припиненню бойових дій на Донбасі. Бернс закликала РФ приєднатися до вимоги всіх країн – учасниць організації і надати спостерігачам моніторингової місії доступ до всієї території, на якій ідуть бойові дії, у тому числі, до ОРДЛО. Бернс також закликала російську владу припинити переслідування українського журналіста Семени.
  • Постійний представник України у Раді Європи Кулеба заявив, що зустрічі у "нормандському форматі" припинено до закінчення виборів у Німеччині та Франції. Заступник глави парламенту Геращенко, член української делегації на перемовинах у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі, заявила, що переговори глав держав "нормандської четвірки" "поставлені на паузу" до вересня, до завершення виборів у Німеччині.
  • МЗС підтвердив інформацію про затримання ВМС Лівії українського танкера Ruta за підозрою у контрабанді нафтопродуктів.

Тренди


  • Адміністрація Порошенка пояснює відсутність на офіційному сайті президента указу про позбавлення громадянства депутата Артеменка, колишнього помічника Саакашвілі – Боровика та ще деяких осіб тим, що указ "є документом індивідуальної дії" і може бути наданий лише за відповідним запитом. Згідно із законом приводом для позбавлення громадянства можуть бути лише три причини: вихід із громадянства, втрата громадянства або за умовами міжнародних договорів.

No comments:

Post a Comment