April 18, 2017

17.04.2017: Законопроект про пенсійну реформу буде подано до парламенту до 16 травня

Законопроект про пенсійну реформу буде подано до парламенту до 16 травня
Законопроект про пенсійну реформу буде подано до парламенту до 16 травня

Головні події і теми доби 17.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Законопроект про пенсійну реформу буде подано до парламенту до 16 травня.
  • Лідери "нормандської четвірки" знову закликали до виконання мінських домовленостей.

В Україні

  • Заступник голови Національної комісії з питань запобігання корупції Радецький повідомив про проведення повної перевірки близько 100 електронних декларацій чиновників. Також буде вибірково перевірено близько 3 тис. декларацій. Автоматична перевірка декларацій не виконується, оскільки не розроблені відповідні блоки програмного забезпечення. Чиновників, які не встигли подати декларації до 1 квітня через збої системи, оштрафовано не буде.
  • Федерація дзюдо України обрала головою главу Державної фіскальної служби Насірова, що відсторонений від посади на час антикорупційного розслідування про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах.
  • Прес-служба Міністерства енергетики заявила про готовність індійських підприємців до інвестування альтернативної енергетики в Україні.
  • Міністр соціальної політики Рева заявив про намір внести до парламенту законопроект про пенсійну реформу до 16 травня. У меморандумі про співпрацю України з МВФ прописано введення в дію нового пенсійного закону вже з 1 січня 2018 року. Громадськості невідомі навіть основні положення запропонованих урядом змін до пенсійного законодавства, їх обговорення не проводилося.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову загострюється, бойовики обстрілюють позиції українських військ із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Під обстріли знову потрапили житлові квартали Авдіївки. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході бойових дій поранено військовослужбовця.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори лідерів країн "нормандської четвірки" щодо стану виконання мінських домовленостей, а також активізації роботи з обміну заручниками за формулою "всіх на всіх". Прес-секретар президента РФ Пєсков повідомив про відсутність нових ініціатив по Україні у рамках "нормандського формату".
  • США до кінця року проведуть оцінку свого ядерного потенціалу та стан його готовності. Попередня оцінка проводилася 2010 року.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров звинуватив Захід у "непартнерському підході" до вирішення українського та сирійського конфліктів.
  • Президент РФ Путін підписав закон про пільг для громадян, яких депортовано з Криму, за умови надання довідки про реабілітацію. У період 2014-2015 рр. у Криму було видано понад 18 тис. таких довідок.
  • ОБСЄ констатувала невідповідність проведеного в Туреччині референдуму стандартам демократії, оскільки сторони кампанії не мали рівних можливостей у висвітленні своїх позицій, а виборцям не було забезпечено об'єктивної інформації щодо ключових аспектів реформи. Крім того, на ділянках були відсутні спостерігачі від громадянського суспільства. Нарешті, референдум проводився за режиму надзвичайного стану, в умовах обмеження фундаментальних демократичних свобод. Влада Туреччини оголосила про подовження режиму надзвичайного стану ще на три місяці. Опозиція вимагає скасування результатів референдуму. Турецькі офіційні особи назвали позицію спостерігачів ОБСЄ "неприпустимою". Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу вимагає від ЄС виконання вимог щодо візової лібералізації. В іншому випадку Туреччина погрожує вийти з угоди з Євросоюзом щодо протидії нелегальної міграції.

Тренди

  • Більше половини обсягу закордонних поставок енергетичного вугілля до України у першому кварталі 2017 року отримано з Росії. Постанову про заборону імпорту вугілля з РФ, підготовану Міністерством енергетики, так і не прийнято.
  • Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила ввести антидемпінгові заходи щодо імпорту російських мінеральних добрив. Такі обмеження вже було застосовано 2008 року. На введенні антидемпінгових заходів наполягають українські підприємства – виробники добрив, які належать олігарху Фірташу. Члени Української аграрної конфедерації заявили, що таким чином Фірташ планує підняти ціни на добрива, позбувшись конкурентів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment