April 28, 2017

27.04.2017: Газпром збільшив претензії до Нафтогазу до $37 млрд

Газпром збільшив претензії до Нафтогазу до $37 млрд
Газпром збільшив претензії до Нафтогазу до $37 млрд

Головні події і теми доби 27.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Газпром збільшив претензії до Нафтогазу до $37 млрд.
  • Насірову подовжили термін затримання ще на 2 місяці.
  • Постачання води на окуповану територію не буде припинено.

В Україні

  • Заступник міністра оборони Павловський заявив про готовність армії до введення воєнного стану у разі початку повномасштабної агресії з боку Росії.
  • Постанова НКРЕКП про скасування абонплати за підключення індивідуальних споживачів до газорозподільних мереж нарешті опубліковано.
  • Суд подовжив термін затримання ще на 2 місяці голові Державної фіскальной служби Насірову, його випущено під заставу в 100 млн грн і приписано носіння електронного браслету.
  • Міністерство фінансів повідомило, що сукупний державний і гарантований державою борг за І квартал 2017 року зріс на 1,9 % або на $1,38 млрд і досяг $72,35 млрд.
  • Пропозиція доларів наприкінці місяця все ще перевищує попит, що дозволяє Нацбанку поступово зміцнювати курс гривні та скупати валюту для поповнення золотовалютних резервів. Офіційний курс встановлено на рівні 26,55 ₴/$ (-0,04), 28,89 ₴/€ (-0,07 грн), 4,66 ₴/10₽ (-0,06 грн). НБУ купив на аукціоні $30,7 млн.

Київ

  • Слідчі СБУ та Генпрокуратури затримали на хабарі депутата Київської облради від партії "Свобода" Запаскіна. Крім того, було проведено обшуки у багатьох кабінетах облради, у тому числі, у її глави – Старикової.
  • Столична влада очікує на приїзд 20 тис. туристів на конкурс Євробачення. Патрульну поліцію зобов'язано супроводжувати делегації учасників конкурсу цілодобово. Навколо Міжнародного виставкового центру, де проходитиме конкурс, безперервно ведуться роботи з благоустрою та відновлення асфальтового покриття, що викликає величезні затори.

Війна

  • "Перемир'я" не працює. Бойовики посилили обстріли, знову повсюдно використовують важку артилерію та міномети. Українські війська відкривають вогонь у відповідь. За офіційними даними, за попередню добу загинув ще 1 військовослужбовець, поранено – 3.
  • Заступник глави парламенту Геращенко, член гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську, стверджує, що в полоні у бойовиків перебуває вже 127 заручників.

Україна й світ

  • Газпром збільшив претензії до Нафтогазу у Стокгольмському арбітражному суді ще на $5 млрд (до $ 37 млрд) – за газ, який не було сплачено за формулою "бери або плати", а також з урахуванням пені за прострочення. Усні слухання в арбітражному суді завершено, оголошення рішення очікується найближчим часом.
  • Посол США Йованович визнала, що Україна перебуває на передовій інформаційної війни. Вона закликала українських журналістів спиратися на факти й бути об'єктивними. Посол підкреслила важливість наявності у країні ЗМІ, яким довіряють громадяни.
  • Міністр оборони Естонії Тсахкна стверджує, ґрунтуючись на розвідданих, про намір Росії розмістити багатотисячний постійний військовий контингент на території Білорусі, щоб "кинути виклик НАТО".
  • Помічник держсекретаря США із політико-військових питань Кайданоф заявила про пріоритетність підтримки України американською адміністрацією. У ході переговорів із заступником міністра закордонних справ Пристайком обговорювалися питання безпеки та військової допомоги США Україні.
  • Депутати Європарламенту підтверджують, що введення "безвізового режиму" для громадян України планується з 11 червня 2017 року.

Тренди

  • Міністр у справах окупованих територій Черниш заявив, що постачання води на територію Луганської області не буде припинено "із гуманітарних міркувань", незважаючи на несплату. Він зазначив, що основну частину витрат на подачу води несе бюджет Луганської області, істотну допомогу надає Міжнародний Червоний Хрест. За словами Черниша, на переговорах у Мінську "було досягнуто домовленостей про те, що в українському правовому полі буде забезпечено механізм розрахунку за цю воду".
  • Відвертий сміх у користувачів українських соцмереж викликав рейтинг "рівноправного розподілу доходів" британського видання The Guardian, в якому Україна посіла перше місце за двома методиками розрахунків, незважаючи на те, що інші рейтинги показують катастрофічний розрив між бідними та багатими. Зокрема, у щорічному рейтингу щастя Україна опинилася на 132-му місці серед 155 країн, і визнана найнещаснішою країною в Європі.
  • Заступник глави НБУ Рожкова заявила про те, що на всі українські дочірні банки із російським державним капіталом уже наявні покупці. Таким чином вони можуть бути виведені з-під українських і міжнародних санкцій за схвалення НБУ.
  • Банк "Фінансовий партнер" має намір припинити банківську діяльність і самоліквідуватися через неможливість наростити статутний капітал до нормативу, який встановлено НБУ,  – 200 млн грн. Регулятор запропонував малим банкам самостійно здати ліцензії на банківську діяльність і продовжити роботу як фінансові компанії. Заступник глави НБУ Рожкова повідомила, що за підсумками першого кварталу 72 банки показали прибуток, 20 установ були збитковими. Рожкова заявила, що рішення про прискорену докапіталізацію банків було прийнято з урахуванням того, щоб банки не "проїдали" основний капітал і були готові до фінансових криз.
    Таким чином, НБУ, крім розчищення сектора від неплатоспроможних банків та установ із непрозорою формою власності, фактично веде політику на укрупнення та монополізацію банківського ринку, де вже наразі більше 50 % належить державним банкам.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment