April 25, 2017

24.04.2017: "ЛНР" відключено від електропостачання

"ЛНР" відключено від електропостачання
"ЛНР" відключено від електропостачання

Головні події і теми доби 24.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "ЛНР" відключено від електропостачання.
  • Діамантбанк оголошено неплатоспроможним.
  • Підтверджено особу російського офіцера, який брав участь у знищенні авіалайнера MH17.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив своїм уповноваженим з контролю за діяльністю СБУ колишнього начальника управління служби у Херсонській області Ярмака.
  • Глава НАЗК Корчак має намір організувати перевірку дій чиновників, які взяли на поруки колишнього депутата Мартиненка. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що рішення про взяття Мартиненко на поруки було "командним" і вважає його "абсолютно нормальним кроком".
  • НАБУ повідомило про передавання до Спеціальної антикорупційної прокуратури матеріалів розслідування щодо голови Центральної виборчої комісії Охендовського за незаконне отримання коштів "чорної бухгалтерії" Партії регіонів.
  • За словами прем'єр-міністра Гройсмана, рішення про подовження контракту із головою Укрзалізниці Балчуном буде прийнято після звіту про його роботу за попередній рік. Прес-служба Укрзалізниці повідомила, що тарифи на пасажирські перевезення нинішнього року не підвищуватимуться.
  • Після відходу з поста глави Наглядової ради Нафтогазу заступника міністра економічного розвитку Ковалів, на її місце обрано першого заступника голови ради Уорвіка.
  • Наглядова рада Приватбанку прийняла рішення про перенесення юридичної адреси з Дніпра до Києва.
  • НБУ визнав неплатоспроможним "Діамантбанк" через невиконання плану реструктуризації і нормативу капіталізації в установлений термін. Фонд гарантування вкладів ввів до банку тимчасову адміністрацію. Вкладникам банку із бюджету буде виплачено 1,1 млрд грн. Акціонерами банку є колишній депутат від "Нашої України" і Партії регіонів Жванія, а також колишній депутат від Народного фронту Мартиненко.
  • НБУ переказав до бюджету частину прибутку за 2016 рік у розмірі 10,0 млрд грн із 44,4 млрд грн, узгоджених радою регулятора. Міністр фінансів Данилюк повідомив, що наступний транш буде переказано в травні.
  • Необхідність платежів до бюджету змушує експортерів продавати валюту, що сприяє зміцненню курсу гривні: 26,67 ₴/$ (-0,06), 28,94 ₴/€ (+0,34 грн), 4,76 ₴/10₽. Нацбанк скористався моментом і викупив на аукціоні $50 млн у комерційних банків.

Київ

  • Міністерство економічного розвитку запропонувало китайській державній корпорації China Railway International Group взяти участь у кількох великих інфраструктурних проектах, у тому числі, будівництві нового моста й четвертої лінії метрополітену в Києві.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу втрат серед українських військових немає, незважаючи на провокації бойовиків та обстріли вздовж усієї лінії фронту. У Мар'їнці внаслідок обстрілу поранено чоловіка, пошкоджено кілька житлових будинків. Українські війська у відповідь вогонь не відкривали. Електропостачання Авдіївки досі не відновлено через відсутність гарантій безпеки ремонтних бригад.
  • Підприємство "Луганське енергетичне об'єднання" припинило постачання електроенергії на окуповану територію Луганської області після прокладання резервної лінії електропередач зі Щастя до Станично-Луганського району.
  • Керівництво ЛЕО неодноразово зверталося до уряду України із проханням про відключення споживачів "ЛНР" через несплату. За словами заступника міністра у справах окупованих територій Туки, із початку військових дій до "ЛНР" було без оплати було поставлено електроенергії на 5,2 млрд грн, до "ДНР" – на 5,8 млрд грн.
  • Глава моніторингової місії ОБСЄ Апакан відвідав Донбас, де в неділю на фугасі підірвався автомобіль зі спостерігачами. Заступник глави місії Хуг заявив про можливе часткове відновлення патрулювання території уздовж "лінії зіткнення".
  • Журналісти дослідницької групи "Bellingcat" підтвердили особу одного із керівників терористів, які збили пасажирський авіалайнер рейсу MH17 у небі над Донбасом. Ним виявився полковник російських військ ППО Дубинський.

Україна й світ

  • Президент Трамп на зустрічі із послами країн – членів Ради Безпеки ООН повідомив про намір скоротити "надмірно роздутий" бюджет організації, яка демонструє слабку ефективність, незважаючи на "величезний потенціал". Крім того, адміністрація Трампа планує скоротити більш ніж на 2/3 допомогу країнам, що розвиваються, за лінією USAID, у тому числі, Україні.
  • США ввели додаткові санкції проти режиму президента Сирії Асада після хімічної атаки сирійських військ на позиції повстанців і мирні населені пункти.
  • До другого туру президентських виборів у Франції вийшли незалежний кандидат, лідер руху "Франція на марші" Макрон і глава ультранаціоналістичного "Національного фронту" Ле Пен, яка вже заявила про відхід з поста глави партії для підготовки до наступного вирішального туру виборів. Чинний президент Олланд і глава Республіканської партії Фійон, що посів третє місце, закликали виборців підтримати Макрона. Олланд назвав Ле Пен загрозою для Франції.
  • Міністр юстиції Петренко заявив, що Україна вимагатиме примусового виконання Росією проміжного рішення Міжнародного суду ООН про обмежувальні заходи за порушення Конвенції щодо припинення всіх форм расової дискримінації, за відмови від виконання рішення. Одним із таких заходів міністр назвав ухвалення рішення Генеральною асамблеєю ООН з цього питання.
  • Прес-служба російського Газпрому повідомила про підписання угоди з консорціумом 5 європейських компаній про 50-відсоткове фінансування будівництва другої черги газопроводу "Північний потік".
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров у черговий раз звинуватив Україну в невиконанні зобов'язань із мінських домовленостей і заявив, що Росія готова вплинути на підконтрольні їй донбаські "республіки" для дотримання положень домовленостей.

Тренди

ul style="margin-bottom: 0pt; margin-top: 0pt;">
  • У Парламентській асамблеї Ради Європи провалилася спроба створення комісії з розслідування корупційної діяльності керівників Асамблеї, включаючи її главу Аграмунта. Аграмунт відверто лобіює інтереси Росії і низки інших країн. Нещодавно він у складі російської делегації у момент хімічних бомбардувань відвідав Сирію, де зустрічався із сирійським президентом Асадом. У замовних діях, що мають ознаки корупції, брали участь й українські делегати, які проголосували 2013 року за відмову від розгляду резолюції про порушення прав людини в Азербайджані.
  • Голова Держказначейства Слюз заявила, що на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду 2017 року заплановано 141,3 млрд грн. За її словами, заборгованість Пенсійного фонду з 2007 року становить 48,0 млрд грн, і ця проблема практично не розв'язується. Для зменшення дефіциту бюджету ПФ уряд має намір збільшити нинішнього року на 500 тис. кількість платників єдиного соціального внеску. Кабмін має намір внести в третьому кварталі до парламенту законопроекти про реформування пенсійної системи, хоча, за словами міністра фінансів Данилюка, остаточного варіанту пенсійної реформи ще немає.

  • Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

    No comments:

    Post a Comment