April 24, 2017

23.04.2017: У Луганській області підірвано машину місії ОБСЄ.

У Луганській області підірвано машину місії ОБСЄ.
У Луганській області підірвано машину місії ОБСЄ.

Головні події і теми доби 23.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Луганській області підірвано машину місії ОБСЄ.
  • Співачку Лоліту не пустили до України.

В Україні

  • СБУ заборонила в'їзд до України на 3 роки співачці Лоліті Мілявській за участь у виступах на території окупованого Криму.

Війна

  • У ході боїв на Донбасі за попередню добу загинув ще один український військовослужбовець, двоє – дістали поранень.
  • Міністерство у справах окупованих територій оголосило про відновлення електропостачання Авдіївки "за тимчасовою схемою".
  • На підконтрольній бойовикам території Луганській області на фугасі підірвався джип місії ОБСЄ. Загинув громадянин США, ще двох спостерігачів поранено. Це перші жертви серед персоналу місії із початку бойових дій на Донбасі.
    Бойовики "ЛНР" уже заявили про підрив автомобіля диверсійною групою українських військ і перенесення засідання підгрупи з безпеки на переговорах у Мінську. МЗС і заступник голови Верховної Ради Геращенко звинуватили бойовиків у залякуванні спостерігачів і намірі зупинити роботу місії.
    Заступник глави місії Хуг оголосив про початок розслідування інциденту та закликав до розмінування всіх територій. Він заявив, що рішення про введення збройної поліцейської місії на Донбас має приймати постійна рада ОБСЄ. США зажадали від Росії вплинути на підконтрольних їй бойовиків для забезпечення можливості проведення розслідування.

Україна й світ

  • У Франції відбувся перший тур президентських виборів, від результатів яких багато у чому залежить майбутнє Євросоюзу. За попередніми результатами, до другого туру вийшли незалежний кандидат Макрон і лідер ультраправого проросійського "Національного фронту" Ле Пен. Більшість кандидатів у президенти виступили із заявою про підтримку у другому турі Макрона. Ле Пен наполягає на ізоляціонізмі, посиленні імміграційного законодавства та виході зі складу ЄС.
  • Держсекретар США Тіллерсон запевнив президента Порошенка, що санкції проти Росії збережуться до повного виконання нею мінських домовленостей.

Тренди

  • Слідом за "Сбербанком Росії" про продаж дочірнього українського "Промінвестбанку" заявив і Внешекономбанк РФ. На думку експертів, таким чином ці банки йдуть із-під українських і міжнародних санкцій, продаючи "дочок" поза української юрисдикції. При цьому новим власником дочірнього "Сбербанка" названі особи, близькі до вищого російського керівництва, тобто фактично йдеться лише про зміну вивіски, а контроль над банком залишиться в руках Росії. НБУ має всі важелі для перешкоджання такими угодам, проте досі не оголосив про свою позицію. Росія звинувачує українську владу в умисних акціях проти філій своїх дочірніх банків задля зниження їх вартості та захоплення.
  • Вибори у Франції у черговий раз показали проблеми української виборної системи. Результати першого туру виборів президента були відомі вже за кілька годин. Така сама ситуація – і в більшості інших країн. Однак українські депутати всіляко чинять спротив зміні законодавства про вибори для підвищення захищеності, прозорості та оперативності процесу із застосуванням сучасних технологій.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment