April 22, 2017

21.04.2017: АМКУ вимагає примусово стягнути з Газпрому 172 млрд грн

АМКУ вимагає примусово стягнути з Газпрому 172 млрд грн
АМКУ вимагає примусово стягнути з Газпрому 172 млрд грн

Головні події і теми доби 21.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • АМКУ вимагає примусово стягнути з Газпрому 172 млрд грн.
  • Суд продовжує розгляд справи про арешт Мартиненка.
  • Банк "Хрещатик" було визнано банкрутом незаконно.

В Україні

  • Колишньому депутату Мартиненку запобіжний захід поки не обрано. Спроби відводу судді та взяття на поруки під гарантії 15 депутатів від партії "Народний фронт" судом відхилено. Розгляд справи продовжиться в суботу. Спеціальна антикорупційна прокуратура вимагає взяти Мартиненка під варту та встановити розмір застави в 300 млн грн.
  • Парламентський комітет по боротьбі з корупцією заслухав звіт голови НАПК Корчак. Вона не змогла пояснити причини нарахування собі додаткових зарплат і премій на сотні тисяч гривень, проте заявила про готовність залишити свій пост у будь-який момент.
  • Київський апеляційний суд визнав незаконним рішення НБУ про неплатоспроможність банку "Хрещатик", четверта частина якого належала міській громаді Києва.
  • Антимонопольний комітет зажадав від державної виконавчої служби примусового стягнення з Газпрому 172 млрд грн штрафу та пені за зловживання монопольним становищем на ринку транспортування газу. Рішення про штраф було прийнято в березні 2016 року та підтверджено апеляційним судом.
  • Слідчі НАБУ затримали першого заступника голови правління Нафтогазу Перелому, що є фігурантом у справі про завдання багатомільйонних збитків Одеському припортовому заводу. До покупки підприємства знову виявляє інтерес олігарх Ахметов, підприємство якого "ЕРУ трейдинг" отримало контракт на постачання газу на ОПЗ за "давальницькою схемою".
  • Глава НБУ Гонтарева повідомила, що для капіталізації Приватбанку потрібно додатково близько 30 млрд грн. Кінцеву суму докапіталізації буде названо після узгодження з Міністерством фінансів.
  • Незважаючи на збільшення обсягу продажу валюти експортерами для виконання бюджетних платежів, гривня практично не дорожчає, що свідчить про досягнутий баланс попиту та пропозиції: 26,73 ₴/$ (-0,02), 28,60 ₴/€ (-0,15 грн), 4,75 ₴/10₽ (-0,01 грн). НБУ знову не оголошував аукціон, вважаючи за краще "нишком" скуповувати валюту в уповноважених банків за методом "запиту кращого курсу". За оцінками фінансових експертів, можливості для зміцнення курсу гривні практично вичерпано, і вона поступово дешевшатиме, навіть незважаючи на довгі святкові вихідні.

Війна

  • На Донбасі обстановка не покращується. У ході обстрілів поранено ще 2 військовослужбовців. Під обстріл потрапили житлові квартали Авдіївки та Мар'їнки.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг вважає проведення військового параду в "республіках" на 9 травня порушенням мінських домовленостей.

Україна й світ

  • МЗС України направив ноту владі Австрії через візит кількох австрійських політиків на територію окупованого Криму для участі в "Ялтинському економічному форумі".
  • Припинено пошуки членів екіпажу зерновозу, який зазнав аварії біля берегів Криму. Серед 9 українців – членів екіпажу, урятовано лише одного, знайдено тіла ще двох моряків.

Тренди

  • Парламент у грудні 2016 року, у момент націоналізації Приватбанку, із подачі президента Порошенка екстрено прийняв поправки до закону про банки та банківську діяльність, що гарантують 100%-відсоткову виплату вкладів приватним вкладникам всіх державних банків. Закон президентом досі не підписано, хоча минуло вже більше 4 місяців із моменту його прийняття. Глава Верховної Ради Парубій, що зобов'язаний підписати закон замість президента в разі, якщо він не зробив цього протягом місяця, також не виконує свої конституційні обов'язки. Фінансові аналітики дійшли висновку, що Порошенко й не мав наміру підписувати цей закон, який було прийнято лише для заспокоєння клієнтів Приватбанку. Більшість вкладників державних банків вважають, що таким чином влада може безболісно перевести ці банки під юрисдикцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Це зніме з держави зобов'язання з компенсації вкладів у разі банкрутства та позбавить громадян, що вклали гроші на депозити в держбанки, гарантії 100-відсоткових виплат.
  • Незважаючи на запевнення уряду про відмову від підвищення пенсійного віку, директор європейського департаменту МВФ Томсен заявив, що таке підвищення є критично важливим для скорочення дефіциту Пенсійного фонду та буде однією з основних вимог МВФ для продовження співпраці з Україною.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment