April 19, 2017

18.04.2017: До України повернувся сніг

До України повернувся сніг
До України повернувся сніг

Головні події і теми доби 18.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • До України повернувся сніг.
  • Зупинено майже всі ТЕС, що працюють на антрациті.
  • Аласанія стане главою Національної суспільної телерадіокомпанії після Євробачення.

В Україні

  • Погодні умови у багатьох областях України різко погіршилися, місцями пройшли сильні снігопади. Температура впала повсюдно, у нічний час зафіксовано заморозки. Влада кількох міст прийняла рішення про включення опалення у житловому секторі. Похолодання може негативно позначитися на врожаї.
  • 5 із 6 ТЕС, що працюють на антрациті, зупинено задля економії вугілля, що поставлявся з ОРДЛО.
  • Апеляційний суд зняв арешт з майна братів Клюєвих із ближнього оточення колишнього президента Януковича.
  • Із 15 квітня, відповідно до нового закону про прокуратуру, право призначати та звільняти співробітників надано органам прокурорського самоврядування, які буде сформовано протягом місяця.
  • У Києві відновили роботу центри видачі закордонних паспортів та ID-карт.
  • Новообраний глава Національної суспільної телерадіокомпанії Аласанія візьметься до виконання обов'язків після завершення конкурсу Євробачення.
  • Ощадбанк виграв в українського дочірнього Сбербанка суд за право використання назви "Сбербанк" на території України. До НБУ подав документи ще один претендент на покупку Сбербанку – власник Norvik Banka lv Гусельников. Нові власники Сбербанку повідомили про намір перейменувати його та зробити повний ребрендинг.
  • НБУ перерахує до бюджету 44,4 млрд грн прибутку за 2016 рік, ще 15 млрд грн буде спрямовано на поповнення загальних резервів власного капіталу регулятора.
  • Деяке послаблення гривні експерти валютного ринку пояснюють довгими вихідними в Європі та необхідністю продавців і покупців валюти закрити заявки після довгих вихідних: 26,84 ₴/$ (+0,03), 28,68 ₴/€ (+0,18 грн), 4,80 ₴/10₽ (+0,03 грн). Обсяг торгів був незначним, НБУ на ринок не виходив.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі за попередню добу, за офіційними даними, ще 2 військовослужбовців дістали поранень. Гарячими точками залишаються околиці Маріуполя та населені пункти поблизу Донецька. Житлові квартали Авдіївки знов потрапили під артилерійський обстріл, пошкоджено житлові будинки та об'єкти інфраструктури.

Україна й світ

  • Президенти Туреччини Ердоган та України Порошенко обговорили у ході телефонних перемовин перспективи стратегічного партнерства країн, а також питання безпеки у Чорноморському регіоні та Сирії. Порошенко привітав Ердогана із завершенням кампанії щодо внесення змін до конституції.

Тренди

  • Соцмережі та ЗМІ сколихнула інформація про вимогу Адміністрації президента надати доступ її співробітникам до бази даних відшкодування ПДВ Державної фіскальної служби. Заступник глави Адміністрації Шимків незграбно намагався пояснити таку вимогу "рішенням Національної ради реформ" для проведення реформи податкової системи й необхідністю отримання оперативної і достовірної інформації про відшкодування ПДВ. Фахівці із безпеки зазначили, що у такий спосіб особи із найближчого оточення президента Порошенка отримали доступ до інформації, що є комерційною таємницею, і за її витоку не нестимуть жодної відповідальності. Крім того, володіння подібними даними дає можливість збирати інформацію про цікаві підприємства з метою їх рейдерського захоплення та здійснювати тиск на їх власників, у тому числі, і політичний. Надання такої інформації правоохоронним органам здійснюється винятково на підставі рішень суду.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко розкритикував статтю глави представництва МВФ в Україні Родена про реорганізацію пенсійної системи, звинувативши його у нерозумінні місцевих умов. Чиновники уряду усвідомлюють, що різкі зміни у пенсійному законодавстві можуть призвести до соціального вибуху, особливо в умовах, коли ще не озвучено основні положення реформи, що є одним із головних "маяків" меморандуму про співпрацю України з МВФ.
  • Колишній глава Адміністрації президента Балога дав розгорнуте інтерв'ю, в якому звинуватив владу в “кришуванні” контрабанди та небажанні комплексно розв'язувати проблеми подвійного громадянства, зокрема, угорців Закарпаття. Він стверджує, що президент Порошенко призначив головами районних адміністрацій кількох угорців, що мають по два паспорти. За словами Балоги, необхідно вносити зміни до Конституції, які дозволяють подвійне громадянство.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment