April 14, 2017

13.04.2017: НБУ знизив облікову ставку до 13 %

НБУ знизив облікову ставку до 13 %
НБУ знизив облікову ставку до 13 %

Головні події і теми доби 13.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ знизив облікову ставку до 13 %.
  • Прийнято закон про ринок електроенергії.
  • Росія відмовилася від участі у конкурсі "Євробачення".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон, що регулюватиме функціонування ринку електроенергії. Закон вводить єдині правила взаємостосунків виробників, транзитних і збутових компаній, а також купівлі-продажу електроенергії, відповідно до умов третього європейського "енергопакету". Одним із головних нововведень, на яке звернули увагу журналісти, стало введення абонентської плати за підключення до електромереж.
    Депутати провалили законопроект про внесення змін до закону Савченко, згідно з яким вводиться дворазове зарахування перебування у СІЗО до загального терміну для ув'язнених, засуджених за тяжкі злочини.
    Прийнято закон про можливість присвоєння звання Героя України іноземцям, у тому числі загиблим під час подій на Майдані.
    Звільнено з посади главу Фонду держмайна Білоуса.
    Для затвердження членів конкурсної комісії з відбору кандидатів до НКРЕКП не вистачило голосів. Кандидатури членів комісії були запропоновані депутатами від правлячої коаліції.
    Ратифіковано конвенцію про уникнення подвійного оподаткування з Мальтою.
  • Кабмін почав перехід на нову систему зберігання даних за технологією "блокчейн", що дозволить підвищити їх захищеність, оскільки ключі транзакцій зберігатимуться у всіх учасників, а уряд отримає можливість оперативного контролю змін у реєстрах державної власності. Запровадження технології доручено американській компанії Bitfury Group. Інформація про оголошення тендеру на виконання робіт відсутня.
  • Заступник міністра соцекономрозвитку Ковалів оголосила про відставку з поста глави наглядової ради "Нафтогазу".
  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що ціна газу за контрактом, що укладений з європейськими постачальниками із постачанням в травні, дешевше за ціну, що запропонована Газпромом, на $30/1000 м3. Нафтогаз не закуповує російський газ уже більше 500 днів.
  • Генпрокурор Луценко оголосив про судовий арешт акцій компанії Укртелеком і мобільного оператора ТриМоб, що належать олігарху Ахметову, за незаконне виділення коштів із бюджету урядом колишнього прем'єр-міністра Азарова та продаж акцій за ціною, нижчою від заявленої, на 1,6 млрд грн.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура заявила про продовження розслідування щодо голови Центральної виборчої комісії Охендовського за фактом отримання ним коштів із "чорної бухгалтерії" Партії регіонів.
  • Суд заблокував введення послуги перенесення номера між мобільними операторами за позовом одного з учасників конкурсу на запровадження цієї послуги.
  • В Україні заборонено купівлю квитків на авіаперельоти без вказівки паспортних даних. Таку норму передбачено законом "Про державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації".
  • Нацбанк дозволив репатріацію дивідендів за 2016 рік. За оцінкою експертів НБУ, розмір виведених дивідендів 2017 року залишиться, приблизно, на тому самому рівні, що й у минулому, – близько $100 млн на місяць.
  • Активи діючих банків зросли за лютий на 2,4 % або на 28,7 млрд грн – до 1,24 трлн грн.
  • Правління НБУ прийняло рішення про зниження облікової ставки з 14 % до 13 % із 14 квітня.
  • Валютний ринок практично не відреагував на зниження Нацбанком облікової ставки: 26,86 ₴/$ (-0,01), 28,56 ₴/€ (+0,05 грн), 4,75 ₴/10₽ (+0,01 грн). Продавці та покупці валюти прагнули закрити позиції до довгих вихідних, а НБУ викупив надлишки валюти у акредитованих банків за допомогою механізму "запиту кращого курсу", не оголошуючи відкритий аукціон.

Київ

  • Для забезпечення безпеки конкурсу "Євробачення" планується встановити 11 тис. відеокамер, серед яких у місцях проведення конкурсу – 250 камер для візуального контролю та 50 – роботизованих. Крім того, Національна поліція звернулася до мерії із пропозицією про обмеження продажу алкогольних напоїв у районах, близьких до місць проведення конкурсу: із 4 по 15 травня – в "Європейському містечку", і з 8 по 13 травня – навколо Міжнародного виставкового центру.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі дістали поранень 2 українських військовослужбовців. Інтенсивність артобстрілів не знижується на південній ділянці фронту, в околицях Маріуполя й Донецька.
  • Заступник глави парламенту, член української делегації на мінських переговорах Геращенко обурена запропонованим депутатами від фракцій "Самопоміч" і "Батьківщина" законопроектом про окуповані території, який готовий до внесення для голосування до Верховної Ради. Законопроект забороняє проведення виборів і референдумів на тимчасово окупованій території Донбасу, визначає дату початку окупації, створює передумови для використання міжнародних правових механізмів для захисту українців на цій території і вводить систему обмеження переміщення товарів через "лінію розмежування" з окупованими районами.

Україна й світ

  • Росія відмовилася від участі в конкурсі Євробачення через заборону України на в'їзд для російської співачки Самойлової, що виступала в окупованому Криму. Перший російський телеканал заявив про відмову транслювати конкурс.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг закликав Росію впливати на підконтрольних їй бойовиків на Донбасі з метою дотримання ними режиму припинення вогню та відведення військ від лінії бойових дій.
  • Авіакомпанія-лоукостер RyanAir оголосила про початок регулярних авіаперельотів із Києва та Львова до Лондону вже у вересні, на 2 місяці від раніше запланованого терміну.
  • МЗС рекомендує громадянам України відмовитися від поїздок до Єгипту протягом 3 місяців через введення в країні із 10 квітня надзвичайного стану.
  • Україна передала до ЄСПЛ нові докази у справі про захоплення Криму Росією.
  • Спецслужби в окупованому Криму знову провели обшуки у будинках кримських татар. Справи на 7 затриманих у ході обшуків буде передано в суд.

Тренди

  • Нацбанк регулярно "нишком" виходить на міжбанківський ринок для покупки або продажу валюти, використовуючи механізм запиту кращого курсу серед акредитованих банків  замість проведення відкритих аукціонів. Інформація про такі інтервенції з'являється лише наприкінці кварталу. Подібні дії порушують ринковий механізм і відтинають дрібні банки від участі в торгах, оскільки держава є монополістом на банківському ринку, а всі державні банки беруть участь у прихованих операціях НБУ, захищених банківською таємницею.
  • На думку експерта фонду Dragon Capital Фурси, запропонована урядом схема продажу землі по 200 Га в одні руки й тільки фізичним особам призведе до масової скупки землі олігархами та корупціонерами через підставних осіб. На його думку, якщо не дозволити покупку землі юридичним особам, то земля, як і раніше, не зможе бути використана як застава. Єдиний шлях, який убачає Фурса, – максимально відкритий ринок землі, що дозволить залучити інвесторів, у тому числі, іноземних, які доглядатимуть за своїм активом – землею, підвищуючи його якість і вартість.
  • Мінфін на підставі аналізу відшкодування ПДВ у 100 компаній із максимальним відшкодуванням і підприємств, відібраних випадковим чином, підтвердив наявність системних порушень з боку співробітників Державної фіскальної служби. Серед порушень – затримка переказу відшкодування, необґрунтоване зменшення його суми, недотримання термінів надання висновків до Казначейства.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment