April 06, 2017

05.04.2017: Україна отримала гроші від МВФ та ЄС

Україна отримала гроші від МВФ та ЄС
Україна отримала гроші від МВФ та ЄС

Головні події і теми доби 05.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна отримала гроші від МВФ та ЄС.
  • Верховна Рада заслухала звіт голови НАЗК.
  • НАБУ відкрило розслідування проти керівництва НКРЕКП за "Роттердам +".

В Україні

  • Національне антикорупційне бюро почало розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при визначенні формули вартості вугілля та електроенергії (так звана формула "Роттердам +", що враховує вартість вугілля із закупівлею його в порту Роттердам і доставкою до України навіть за умов видобутку вугілля в Україні) .
  • Під час слухань у Верховній Раді Корчак заперечувала провину агентства в проблемах роботи реєстру електронних декларацій. Вона не змогла пояснити відсутність інформації із перевірки декларацій чиновників співробітниками агентства. Її заступник Радецький повідомив, що декорації перевіряють "у ручному режимі". Кабінет міністрів не зміг затвердити текст законопроекту про заміну складу та керівництва НАЗК і відклав рішення до проведення консультацій із послами західних держав.
  • Парламентський комітет по боротьбі із корупцією на 21 квітня викликав Корчак для звіту.
  • Антикорупційний комітет Верховної Ради оголосив новий конкурс на посаду аудитора НАБУ після того, як у сесійній залі парламенту не вистачило голосів для обрання раніше запропонованих кандидатів.
  • Генеральна прокуратура провела обшуки в "Укрнафті" через нафтові аукціони, проведені компанією в 2013-2015 рр.
  • Національне антикорупційне бюро заявляє про достатність доказів незаконності дій глави Державної фіскальной служби Нісирова, якого відсторонено від виконання обов'язків і відпущено судом на час слідства під підписку про невиїзд.
  • Кабінет міністрів доручив Антимонопольному комітету з'ясувати наявність монопольного становища на ринку постачання газу населенню компаній, що належать Фірташу, Льовочкіну та Бойку.
  • Концерн "Укроборонпром" має намір створити єдиний центр кібербезпеки за підтримки фахівців НАТО, консультантів турецької компанії HAVELSAN і співробітників Національного технічного університету КПІ.
  • Для економії вугілля припинено роботу Трипільської ТЕС, ще дві – Криворізьку та Змієвську компанія Укренерго планує зупинити найближчими днями.
  • НБУ опублікував стратегію розвитку державних банків, відповідно до якої уряду пропонується до кінця 2018 року повністю продати Укргазбанк, а також по 20 % Ощадбанку та Приватбанку. При цьому приватизація Укрексімбанку не планується. Можливість покупки пакетів акцій українських державних банків, у першу чергу, Ощадбанку та Укргазбанку, розглядає ЄБРР.
  • Україна отримала четвертий транш кредиту розширеного фінансування від МВФ в сумі $1 млрд, а також €600 млн макрофінансової допомоги (кредиту) від ЄС. За рахунок цих траншів золотовалютні резерви НБУ зросли до $16,7 млрд, після того, як у березні скоротилися на $400 млн після виплат з обслуговування зовнішнього боргу. Міністерство фінансів розраховує отримати ще €600 млн від ЄС, а також три транші МВФ на загальну суму $4,5 млрд до кінця 2017 року.
  • Нацбанк назвав 20 банків, які можуть у другому кварталі брати участь у валютних інтервенціях регулятора за запитом найкращого курсу. Серед них – 5 банків із російським капіталом, що потрапили під санкції.
  • Незважаючи на отримання грошей від МВФ та ЄС, курс гривні на міжбанківському ринку знову знизився. Офіційний курс установлено на рівні 27,16 ₴/$ (+0,04), 29,00 ₴/€ (+0,11 грн), 4,86 ​​₴/10₽ (+0,06 грн).

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив про незначне зменшення кількості обстрілів, однак армія продовжує зазнавати втрат – за попередню добу дістали поранень 2 військовослужбовців. Донецька фільтрувальна станція, розташована у "сірій зоні" поблизу Авдіївки, знову потрапила під обстріл бойовиків і знеструмлена. Неподалік об'єкта поранено місцевого жителя.
  • За твердженням журналістів-розслідувачів групи "Bellingcat", зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого було збито авіалайнер рейсу MH17, міг належати тільки російським військам.

Україна й світ

  • Європарламент обговорив надання безвізового режиму для України. Основне голосування з українського питання заплановано на 6 квітня.
  • Глава Ощадбанку РФ Греф повідомив, що ціна продажу дочірнього українського банку буде меншою від власного капіталу, вкладеного у цей банк.
  • Однією із тем обговорення міністра закордонних справ РФ Лаврова та держсекретаря США Тіллерсона під час відвідин ним Росії буде ситуація на Донбасі.
  • Європарламент прийняв резолюцію про умови виходу Великої Британії із ЄС.

Тренди


  • У тексті меморандуму про співпрацю України з МВФ є безліч критичних для уряду та Верховної Ради вимог.
    Фонд очікує повернення України на ринок зовнішніх позик 2017 року. Уже на IV квартал заплановано випуск п'ятирічних єврооблігацій на суму $1 млрд із високою прибутковістю (9 %) за умови деескалації конфлікту на сході країни.
    До 1 серпня уряд зобов'язався ввести "абонплату" за приєднання до газорозподільних мереж, яку "призупинено" Нацкомісію з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Крім того, може бути скасовано розстрочку оплати за опалення для домогосподарств, які не отримують субсидії. До кінця червня Кабмін зобов'язаний переглянути параметри субсидій для підвищення їх адресності. Тарифи на газ переглядатимуться кожні півроку при відхиленні собівартості більш ніж на 10 % від попереднього рівня. Ще однією вимогою МВФ є монетизація субсидій для того, аби споживачі могли самостійно вибирати постачальника послуг. У першому півріччі має бути прийнятий закон про перевірку одержувачів соціальної допомоги на основі аналізу їх доходів та активів, а до початку 2018 року – створений реєстр одержувачів соціальної допомоги.
    Фонд вимагає скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення до кінця року.
    Уряд взяв на себе зобов'язання до початку 2018 року провести пенсійну реформу із тим, щоб уже із 1 січня вона набула чинності. Серед вимог МВФ – підвищення пенсійного віку та посилення вимог до пенсійного стажу. Такі заходи, на думку експертів МВФ, дозволять зменшити дефіцит бюджету Пенсійного фонду на 3 % ВВП. 2017 року дефіцит бюджету ПФ заплановано в сумі 150 млрд грн, що становить 5 % ВВП.
    Кабмін зобов'язаний утриматися від зменшення податків, проведення податкових амністій, введення пільг на податки, а також посилити вимоги до підприємців на спрощеній системі оподаткування.
    МВФ вимагає об'єднання до однієї юридичної особи податкової служби та митниці з єдиними офісами у кожному із регіонів. Крім того, уже в першому півріччі має бути створена єдина довідкова база митної вартості. До кінця квітня Верховна Рада зобов'язана прийняти  закон про службу фінансових розслідувань, яка замінить податкову міліцію.
    Фонд вимагає проведення медичної реформи з виплатами на основі відвідуваності конкретного лікаря або лікарні. Крім того, централізована закупівля ліків має проводитися через новостворену Національну медичну службу. Фонд очікує появи програми компенсації вартості амбулаторних ліків.
    Від України вимагають проведення масштабної приватизації на основі нової класифікації об'єктів держмайна, залежно від їх стратегічного значення для держави. При цьому Одеський припортовий завод має бути приватизований до липня, а інші великі  підприємства – до жовтня 2017 року.
    Кабмін зобов'язався провести реформу державної служби та скоротити до кінця року 4 % співробітників, а до 2020 року – ще 10 %. Таріфну сітку планується відв'язати від мінімальної зарплати.
    До кінця першого півріччя необхідно затвердити план реструктуризації великих банків, що показали операційні збитки, а повна діагностика банківської системи має бути завершена до жовтня 2017 року. Крім того, НБУ зобов'язаний посилити контроль за відмиванням коштів комерційними банками.
    Виходячи із тексту документу, до кінця року можуть бути послаблені або навіть повністю зняті санкції із російських банків із державним капіталом.
    І, нарешті, до середини квітня має бути внесений законопроект про створення та принципи роботи антикорупційних судів, які мають запрацювати не пізніше квітня 2018 року. Від НАЗК вимагають підвищення якості інформації в електронних деклараціях, зокрема, щодо розкриття інформації про закордонні активи. НБУ та Держфінмоніторинг зобов'язані налагодити зворотний зв'язок із зарубіжними контрагентами для перевірки інформації, поданої у деклараціях.

No comments:

Post a Comment