March 20, 2017

19.03.2017: МВФ скасував засідання по Україні

МВФ скасував засідання по Україні
МВФ скасував засідання по Україні

Головні події і теми доби 19.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ скасував засідання по Україні.
  • Житлові квартали Авдіївки знов потрапили під обстріли.
  • Російський президент не вважає питання відновлення "дружніх" зв'язків з Україною першочерговим.

В Україні

  • Національна гвардія охоронятиме приміщення Національного агентства з питань запобігання корупції.
  • Міністерство фінансів підрахувало, що втрати бюджету через торгово-транспортну блокаду ОРДЛО становитимуть близько 2 млрд грн через зменшення податкових надходжень.
  • Міністр інфраструктури Омелян повідомив про намір ще двох авіакомпаній-лоукостерів зайти на український ринок авіаперевезень і вважає, що 2017 рік стане проривним у залученні іноземних авіакомпаній в Україні.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції за минулу добу зафіксував зниження кількості обстрілів позицій українських військ. В офіційних даних відсутні повідомлення про втрати серед військовослужбовців. Авдіївка, як і раніше, піддається інтенсивним обстрілам, у тому числі, із важкої артилерії і танків. Унаслідок обстрілів житлових кварталів міста поранено місцеву мешканку.
  • Радник глави СБУ Тандіт підтвердив візит європейських політиків та українських громадян на святкування триріччя приєднання Криму до Росії. Він повідомив, що СБУ застосує до них заходи впливу, відповідно до закону. ЗМІ повідомили, що в Криму "лідери донбаських республік" Плотницкий і Захарченко представили програму їх "інтеграції" в РФ. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука заявив, що українські громадяни, які відвідали Крим, приїхали туди із "ЛНР" і "ДНР".

Україна й світ

  • МВФ скасував розгляд питання про виділення Україні четвертого траншу кредиту розширеного фінансування. Засідання ради директорів фонду спочатку планувалося на 20 березня, причину зняття українського питання з порядку денного офіційно не озвучено. Міністерство фінансів заявило, що причиною перенесення стала блокада ОРДЛО, оголошена на підставі рішення РНБО. НБУ стверджує, що співпрацю та консультації з МВФ буде продовжено після вивчення впливу блокади на макроекономічні показники. Керівництво НБУ планує їх оновити на засіданні комітету з монетарної політики вже 20 березня.
  • Колишнього голову Європарламенту Шульца висунено кандидатом у канцлери Німеччини від Соціал-демократичної партії.
  • Колишній міністр закордонних справ Штайнмаєр офіційно став президентом Німеччини.
  • Глава МЗС Франції Оро в розмові з міністром закордонних справ Лавровим засудив захоплення проросійськими бойовиками українських підприємств в ОРДЛО.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що статус Криму навряд чи коли-небудь зміниться. Він не вважає першочерговим питання про відновлення "дружніх" взаємин Росії та України.

Тренди

  • Скасування засідання МВФ по Україні в неділю, судячи з усього, виявилося несподіванкою для українського керівництва. Як відмовка була поширена версія, що причиною "незначної затримки” стала економічна блокада ОРДЛО. Однак, якщо врахувати, що блокада, влаштована активістами, не вплинула на намір МВФ про видачу наступного траншу, то причини перенесення можуть бути набагато глибшими та мати серйозні наслідки для України.
    Названа чиновниками причина залишає лазівку для уряду для відновлення економічних зв'язків із "непідконтрольними територіями" у будь-який момент, оскільки постанова Кабміну про затвердження переліку вантажів, які можна переміщувати через “лінію дотику”, уже набула чинності.
  • Заступник глави НБУ Рожкова заявила, що як єдиний спосіб цивілізованого відходу з українського ринку російських банків вона вбачає їх продаж. За її словами, банки просто змінять власника та обслуговуватимуть клієнтів, як і раніше. Вона не уточнила, хто саме збирається купити банки, частина з яких перебуває під міжнародними та українськими санкціями, і яким чином гроші від їх продажу можуть бути виведені з України.
    Рожкова стверджує, що російські банки залучили близько 21 млрд грн вкладів. У разі їх банкрутства Фонд гарантування вкладів фізосіб має виплатити 8,5 млрд грн. Таким чином, можна зробити висновок, що влада розглядає варіант банкрутства цих банків із виплатою коштів вкладникам, а потім продаж новому власнику.
    Дії влади можна розглядати як спробу "віджиму" російської власності у відповідь на "націоналізацію" українських активів в ОРДЛО, замість того, щоб в умовах війни просто конфіскувати майно агресора.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков виступає за притягнення до відповідальності депутата Парасюка, який "разом із групою осіб вступив у відкриту протидію з поліцією, не підкорявся законам і застосував насильство". Про те, що співробітники МВС незаконно застосували зброю, міністр вважав за краще замовчати, більш того, поліцейських, які брали участь у сутичці, нагороджено міністром і президентом.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment