March 17, 2017

16.03.2017: Введено санкції проти 5 російських банків

Введено санкції проти 5 російських банків
Введено санкції проти 5 російських банків

Головні події і теми доби 16.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Введено санкції проти 5 російських банків.
  • Верховна Рада не змогла призначити аудитора НАБУ.
  • Глава ДФС Насіров вийшов із СІЗО під заставу у 100 млн грн.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив рішення РНБО від 15 березня про введення на рік санкцій щодо російських банків.
  • Антикорупційний комітет Верховної Ради за відсутності його глави Соболєва прийняв рішення про винесення на голосування кандидатури незалежного аудитора НАБУ. Правляча коаліція пропонує на посаду Брауна – колишнього співробітника британського Скотланд-Ярду. Голосування про внесення питання до парламентського порядку денного  не набрало достатньої кількості голосів депутатів.
  • Дружина й тесть голови Державної фіскальної служби Насірова внесли за нього заставу у розмірі 100 млн грн. Насірова випущено із СІЗО під підписку про невиїзд, на нього надітий електронний браслет, йому наказано здати закордонний паспорт до міграційної служби. Однак подібні заходи, із врахуванням підтвердженого у нього громадянства Великої Британії, не зможуть гарантувати, що він не втече за кордон.
  • Унаслідок потужного вибуху на підприємстві "Запоріжкокс" загинуло 4 людей. Офіційна версія події відсутня.
  • Державна фіскальна служба заявила, що від її імені відбувається розсилання електронних листів, що містять посилання на веб-портал відомства, при переході на яку автоматично завантажується файл із вірусом. ДФС просить звертати увагу на електронну адресу, з якої зроблено розсилання.
  • На думку глава НБУ Гонтаревої, влада має розробити ефективну стратегію розвитку банківського сектора та ліквідації монополізму, оскільки частка активів державних банків у банківській системі перевищила 50 %. Вона спростувала інформацію про своє швидке звільнення.
  • Державний Приватбанк повідомив НБУ про необхідність докапіталізації. Глава НБУ повідомила, що це пов'язано з переоцінкою розмірів кредитів, виданих пов'язаним особам банку, з 97 до 100 %. Сума докапіталізації не уточнюється. Кілька днів тому уряд докапіталізував банк на 9,8 млрд грн за рахунок випуску облігацій держпозики.
  • Зростання залишків на коррахунках банків спричинило тиск на валютний ринок, що спровокувало незначне ослаблення гривні: 26,98 ₴/$ (+0,10 грн), 28,93 ₴/€ (+0,38 грн), 4.63 ₴/10 ₽ (+0,08 грн). Обсяг торгів був невеликий. НБУ на ринок не виходив.

Війна

  • Армія продовжує зазнавати важких втрат під час неоголошеної війни на Донбасі. За минулу добу загинуло 2 військовослужбовців, поранено – ще 8. Артнальоти бойовиків не припиняються всією лінією фронту, на деяких напрямках вони застосовують танки. У Станично-Луганському районі внаслідок обстрілу поранено підлітка.
  • Рада постійних представників ОБСЄ подовжила мандат місії в Україні ще на рік.
  • Міністерство у справах окупованих територій затвердило перелік товарів, дозволених для переміщення через "лінію розмежування". У переліку – обладнання, запчастини та комплектуючі, сировина й готова продукція, хімічні та паливно-мастильні матеріали, інструменти та спецодяг для вугледобувної, енергетичної галузей і критичної інфраструктури.

Україна й світ

  • Королева Великої Британії підписала закон про вихід країни із ЄС. Brexit офіційно запущено.
  • Президент Порошенко вважає, що судовий процес проти Росії у міжнародному суді ООН може зайняти багато років.
  • Європарламент засудив окупацію Криму Росією, закликав її звільнити українських заручників, відмовитися від видачі жителям півострова російських паспортів і припинити дискримінацію щодо кримськотатарського населення.

Тренди

  • Після введення санкцій щодо 5 російських банків, дочірній банк російського "Сбербанку" "тимчасово" заблокував операції із кредитних карт для фізичних осіб. Поповнення карт і погашення заборгованості здійснюються у стандартному режимі.
    Російський банк вважає дії української влади дискримінаційними, такими, що не пов'язані з будь-якими діями "дочки" в Україні та ведуть до скорочення припливу російських інвестицій на український ринок.
    Російський банк ВТБ підтвердив намір про вихід з українського банківського сектора. Він має намір продати свій дочірній БМ-банк уже в березні. На думку менеджменту головного російського банку, продаж основної "дочки" банку в Україні "досить складний" і може бути пов'язаний "із великими втратами".
    "На фінальній стадії" – також переговори про продаж українського дочірнього "Промінвестбанку" російського державного "Внєшекономбанку".
    Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що Путін уважно відстежує ситуацію з російськими банками в Україні та готовий застосувати "всі законні засоби" для захисту інтересів російських фінансових установ.
    Експерти звернули увагу на те, що санкції не торкнулися російського "Альфа-банку", який входить до категорії найбільших.
  • Припинення торгівлі з "неконтрольованими" територіями, на думку прем'єр-міністра Гройсмана, спричинить уповільнення економічного зростання. Керівництво НБУ заявило, що обмежувальні заходи спровокують зниження валютних надходжень від експорту продукції підприємств, розташованих в ОРДЛО. Відповідно, регулятор буде змушений коригувати ключову відсоткову ставку та прогноз рівня інфляції, які були зроблені без урахування блокади.
    Представник ЄС в Україні Мінгареллі здивований "несподіваним" рішенням РНБО про введення санкцій. За його словами, ЄС наполягає на їх скасуванні. Прес-служба МЗС Франції заявила, що Україні варто відмовитися від блокади окупованих територій.
    Державний департамент США вважає, що економічна блокада ОРДЛО може мати серйозні наслідки та уважно спостерігає за розвитком подій. Спікер відомства Тонер заявив, що проблема блокади має бути розв'язана мирним шляхом, що має на меті збереження територіальної цілісності України.
    На думку деяких експертів, ефект від блокади торгівлі з ОРДЛО набагато менший, ніж вплив зовнішніх чинників, таких, як зміна цін на основні експортні товари – зерно та сталь.
  • "Сміттєва кампанія" проти мера Львова Садового триває. Місто змушене вивозити побутові відходи на полігони до інших міст, оскільки досі немає рішення про місце складування поблизу Львова. Поліція повідомила про затримання 5 сміттєвозів біля Дніпра. За словами заступника начальника Національної поліції Аброськіна, сміттєвози також були помічені в Донецькій області. Генеральний прокурор Луценко повідомив, що справу про підозру Садовому передано з обласної до Генеральної прокуратури. Такі дії можуть свідчити про намагання влади збити зростання електорального впливу партії Самопоміч шляхом очорнення її лідера.
  • Парламентські фракції правлячої коаліції поспішають із затвердженням кандидатури незалежного аудитора НАБУ та намагаються проштовхнути потрібного їм кандидата за будь-яку ціну. У четвер відбулося засідання антикорупційного комітету, ініційованого фракціями БПП, Народного фронту та Відродження, на якому було прийнято рішення про внесення питання на голосування до парламенту. Глава парламенту Парубій негайно поставив питання на голосування, однак для прийняття рішення не вистачило 20 голосів. Глава комітету Соболєв назвав дії його членів такими, що суперечать регламенту, і призначив засідання комітету на п'ятницю, 17 березня.
    Запропонований коаліцією кандидат Браун, колишній глава компанії ISC ​​Global, ще до ознаймлення із документами про діяльність НАБУ, встиг розкритикувати роботу відомства. Альтернативним кандидатом на посаду аудитора було висунено заступника генерального інспектора Департаменту юстиції США Сторча.
    Дії депутатських фракцій більшості суперечать рекомендаціям США та ЄС, які наполягають на прозорій процедурі формування аудиторської комісії.
    На думку деяких аналітиків, призначенням Брауна влада намагається "приструнити" керівництво НАБУ, що "відбилося від рук"
  • Технологія блокчейн стрімко набирає вагу у банківському секторі, більшість криптовалют дорожчає. Спроби урядів і національних банків загальмувати процес їх запровадження успіхів не мали. У найближчі кілька років фінансові експерти прогнозують революцію у банківській справі, аналогічну технологічному стрибку при запровадженні мережі Інтернет. Тому ті, хто хоче домінувати у цій сфері у майбутньому, ведуть інтенсивну підготовку до запровадження криптовалюти й технології блокчейн. За словами глави російського Ощадбанку економіста Грефа, одним із лідерів процесу може стати Росія, яка отримає шанс зіскочити з централізованої системи емісії грошей, що зав'язана на світовому кошику валют.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment