March 16, 2017

15.03.2017: РНБО ввела заборону на товарообіг з ОРДЛО

РНБО ввела заборону на товарообіг з ОРДЛО
РНБО ввела заборону на товарообіг з ОРДЛО

Головні події і теми доби 15.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • РНБО ввела заборону на товарообіг з ОРДЛО.
  • Бойовики захопили підприємства Ахметова у донбаських "республіках".
  • НБУ визначився зі списком санкцій дочок "російських банків".
  • Компанія RyanAir відкриває 11 рейсів зі Львова та Києва до Європи.

В Україні

  • РНБО ухвалила рішення про заборону переміщення вантажів через “лінію розмежування” на всіх залізничних та автомобільних магістралях із 13:00 15 березня.
  • Фракції парламентської більшості – блок Петра Порошенка та Народний фронт – зажадали від заступника голови Верховної Ради Сироїд скласти із себе повноваження. Сироїд відмовила внести на голосування ініціативу трьох фракцій про надання виступу співробітникам Національної поліції, на яких "напав" депутат Парасюк. Вона закрила засідання та зажадала видалення із залу сторонніх, яких депутати коаліції назвали "збройними офіцерами". Глава фракції "Батьківщина" Тимошенко назвала події у Верховній Раді тиском на опозиційних депутатів. Глави парламентських фракцій вирішили провести розслідування з приводу того, хто запросив правоохоронців до сесійної зали.
  • Генпрокуратура повідомила, що колишній заступник голови Нафтогазу Кацуба пішов на угоду зі слідством і сплатив до бюджету 100 млн грн, що дозволило випустити його зі слідчого ізолятора. Засідання суду про зняття запобіжного заходу відбулося ще 10 березня та проходило у закритому режимі.
  • Апеляційний суд Києва визнав необґрунтованою підозру у привласненні та розтраті державного майна, пред'явлену колишньому главі парламентської фракції Партії Регіонів Єфремову.
  • З'їзд суддів не зміг обрати 2 членів вищої ради правосуддя та оголосив безстрокову перерву.
  • НБУ запропонував РНБО ввести санкції проти дочірніх російських банків, аби запобігти можливості виведення коштів з України, розподілу прибутку й поверненню міжбанківських кредитів до Росії. РНБО доручила НБУ та СБУ проаналізувати діяльність цих банків і ввести проти них санкції "протягом доби". Заступник глави НБУ Смолій повідомив, що санкції буде застосовано до Ощадбанку, Промінвестбанку, ВТБ банку, БМ банку, VS банку.
  • Заступник глави НБУ Рожкова сподівається, що банки із російським державним капіталом підуть з ринку "цивілізованим шляхом". Вона повідомила, що ці банки мають в Україні зобов'язання на суму 36,0 млрд грн, при кредитному портфелі в 150,0 млрд грн.
  • Міністерство фінансів розмістило облігації внутрішньої держпозики на суму 1,14 млрд грн, в основному, із трирічним терміном погашення.
  • НБУ дозволив підприємствам купівлю іноземної валюти за рахунок гривневих кредитів, залучених під державні гарантії для виконання оборонних програм. Крім того, запроваджено спрощений порядок покупки валюти іноземними інвесторами для виведення за кордон відсотків на залишок коштів на інвестиційному рахунку.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 26,88 ₴/$ (-0,02 грн), 28,55 ₴/€ (-0,05 грн), 4.55 ₴/10₽ (-0,02 грн). Напередодні бюджетних платежів експортери інтенсивно продають валюту, що дозволило НБУ викупити на аукціоні $25,1 млн.

Війна

  • За попередню добу, за офіційними даними, у ході обстрілів і зіткнень на Донбасі поранено 4 військовослужбовців.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів тристоронньої контактної групи, на яких українська делегація зажадала скасування указу президента РФ Путіна про визнання документів "ЛНР" і "ДНР", а також заявила про неприпустимість захоплення українських підприємств бойовиками на "неконтрольованій території".
  • Президент Порошенко нагородив орденом "За заслуги" полковника поліції Голубана, який брав участь у сутичці із депутатом Парасюком на блокпосту в Слов'янську. Міністр внутрішніх справ Аваков також нагородив поліцейських із Донецької області, що чинили перешкоди проїзду колони учасників блокади.
  • Підприємства компаній ДТЕК і Метінвест олігарха Ахметова, розташовані на окупованій території, захоплені бойовиками. "Глава ДНР" Захарченко заявив, що не боїться наслідків рішення РНБО про заборону товарообігу з ОРДЛО
  • Черговий російський "гуманітарний конвой" у складі 40 вантажівок вторгся на "непідконтрольну" територію Донбасу.

Україна й світ

  • Уряд США надав Україні $54 млн на реформи та боротьбу з корупцією.
  • Авіакомпанія-лоукостер RyanAir оголосила про відкриття 4 нових маршрутів до Європи із Києва та 7 – зі Львова.
  • Молдавський суд подовжив термін утримання під вартою судді Чаусу, що втік з України та попросив політичного притулку.
  • Росія підтвердила, що не збирається чинити перешкод в доставці української руди на підприємства в ОРДЛО, а також в постачанні вугілля з ОРДЛО в Україну та в інших напрямках. Прес-секретар президента РФ Пєсков повідомив, що не чув про поставки до Росії вугілля із донбаських "республік".
  • Посол США в ООН Хейлі заявила, що Росії довіряти не можна, а російську загрозу не слід сприймати легковажно.
  • На парламентських виборах у Нідерландах лідирує партія, очолювана чинним прем'єром Рютте.

Тренди


  • Експерти й політики зазначають, що введення РНБО заборони на переміщення вантажів через лінію фронту не пов'язане з виконанням головної вимоги активістів блокади – звільненням полонених. Президент Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам повідомив, що заборону буде знято тільки в разі повернення бойовиками захоплених підприємств, більшість з яких належать олігарху Ахметову, а через так звані "державні" шахти на контрольовану українською владою територію поставлялося вугілля з нелегальних "копанок". Крім того, на засіданні РНБО, незважаючи на прийняте рішення про заборону вантажного сполучення з окупованими територіями, Порошенко заявив, що дії учасників блокади завдали Україні істотного економічного збитку, в якому він звинуватив депутатів парламентських фракцій "Самопомочі" і "Батьківщини". Він заявив, що виставить двом партіям рахунок за збитки від блокади.
    Уряд на чолі з прем'єр-міністром Гройсманом засудив поведінку учасників блокади та заступився за співробітників поліції. Генеральний прокурор Луценко не виключає пред'явлення підозри депутату Парасюку.
    Багато експертів переконані, що Порошенко спробував перехопити ініціативу в активістів, які організували блокаду, а введення заборони пов'язане винятково з економічними втратами, які він і його оточення, а також олігарх Ахметов зазнали внаслідок захоплення підприємств бойовиками.
  • Президент Порошенко заявив, що не допустить дострокових парламентських виборів. Подібне повідомлення зробив і глава Верховної Ради Парубій. При цьому ситуація в країні поступово загострюється, опозиційні сили – партії Саакашвілі, Батьківщина, Самопоміч, Свобода – набирають популярності, а партії парламентської більшості – БПП і Народний фронт – стрімко втрачають рейтинг.
    Влада намагається знизити зростання електорального впливу Самопомочі. Поліція відновила кримінальні справи, відкриті через нелегальне вивезення сміття зі Львова до інших регіонів країни.

No comments:

Post a Comment