March 14, 2017

13.03.2017: Влада зважилася на силовий розгін "редутів"

Влада зважилася на силовий розгін "редутів"
Влада зважилася на силовий розгін "редутів"

Головні події і теми доби 13.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Влада зважилася на силовий розгін "редутів".
  • Тимошенко оприлюднила текст меморандуму з МВФ.
  • Апеляційний суд залишив Насірова під арештом.

В Україні

  • Апеляційний суд залишив під вартою главу Державної фіскальної служби Насірова та відмовився збільшувати розмір застави. Насіров заявив, що для внесення застави у нього немає коштів. Захист Насірова вважає рішення Апеляційного суду незаконним і заявляє, що під час його затримання було порушено процесуальні норми, тому виграш справи в Європейському суді із прав людини більш ніж імовірний.
    У зв'язку із підтвердженням отримання паспорта Великої Британії Насіровим президент Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про позбавлення громадянства України у разі добровільного набуття громадянства іншої країни.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти голови Рахункової палати Магути та одного із чиновників відомства.
  • Суд м. Южне прийняв рішення про стягнення з Одеського припортового заводу 6,7 млрд грн боргу та пені перед компанією Ostchem, що належить олігарху Фірташу. Рішення прийнято на підставі висновку Стокгольмського арбітражу.
  • НБУ виступає за широке запровадження автоматичного списання банками з рахунків клієнтів сум комунальних платежів і виплат з кредитів.
  • Держсекретар Міністерства фінансів Капінус обіцяє запуск єдиного реєстру відшкодування ПДВ до 1 квітня.
  • НБУ повідомив, що на початок березня обсяг грошової маси, що перебуває в обігу, скоротився до 1 трлн грн. На думку чиновників, це пов'язано як зі зменшенням суми депозитів, так і готівки у позабанківському обігу.
  • Заборгованість банків перед НБУ в лютому скоротилася на 1,2 % – до 70,9 млрд грн.
  • Офіційний курс гривні незначно знизився: 26,89 ₴/$ (+0,08 грн), 28,68 ₴/€ (+0,24 грн), 4.55 ₴/10₽ (+0,02 грн). Фінансові аналітики прогнозують поступове зростання курсу через необхідність поповнення Нацбанком валютних резервів для виплат за зовнішнім боргом.

Війна

  • На лінії фронту обстановка загострилася. Свідки на окупованій території повідомляють про активізацію перекидання бойовиками підкріплень і посилення обстрілів українських позицій. За офіційними даними, українська армія знову зазнала втрат: 1 військовослужбовець загинув, 4 – поранені, ще 4 – травмовані.
  • Співробітники СБУ та МВС здійснили силовий розгін "редуту" активістів, що блокують залізничне сполучення з ОРДЛО  поблизу Торецька із застосуванням бронетехніки. МВС повідомило про затримання 43 учасників блокади, "в яких було виявлено зброю". У відповідь на дії силових структур на Західній Україні почалися акції протесту. Активісти увірвалися до будівель кількох обласних адміністрацій, хоча влада не вважає ці дії силовим захопленням. У Києві відбувся численний мітинг на Майдані, учасники якого висунулися до Адміністрації президента. МВС стверджує, що всіх затриманих на "редуті" активістів відпущено. Депутат парламенту від партії “Самопоміч” Сироїд повідомила, що вдалося розшукати лише 6 із 46 затриманих. Очевидці повідомляють, що активістів було побито, а інформацію з їх телефонів – стерто, хоча заступник начальника Нацполіціі Аброськін стверджує, що до затриманих не застосовувалися заходи впливу. Керівництво СБУ відхрестилося від участі своїх спецпідрозділів у "контрдиверсійній операції".
    На блокпостах у Донецькій і Луганській областях посилено перевірки, волонтерів не допускають до лінії фронту. Штаб антитерористичної операції заявив, що ці дії є вимушеним заходом унаслідок проведення "контрдиверсійних заходів".
  • Ватажок "ДНР" Захарченко оголосив "лінію розмежування" державним кордоном з Україною.
  • Бойовики повністю взяли під контроль донецькі готелі "Донбас-палас" і "Парк-Інн", що належать олігарху Ахметову, менеджмент відсторонено від управління. У "Парк-Інн" проживають спостерігачі місії ОБСЄ та представники міжнародних організацій.

Україна й світ

  • Рада ЄС офіційно подовжила санкції ще на півроку – до 15 вересня – проти 150 фізичних та 37 юридичних осіб, які брали участь у російській агресії проти України. Зі списку санкцій виключено двох загиблих "сепаратистів".
  • Глава МЗС Люксембурга Ассельборн відвідав Маріуполь у супроводі міністра закордонних справ України Клімкіна для оцінювання масштабів наслідків російської агресії на сході України.

Тренди


  • Заступник глави НБУ Чурій повідомив, що Україна зобов'язана виплатити за три роки $12,5 млрд за зовнішнім і внутрішнім боргами. Він вважає співпрацю з МВФ украй важливою "для поповнення міжнародних резервів і продовження структурних реформ в економіці". Чурій пояснив, що в разі припинення співпраці "можливий песимістичний сценарій" – дефолт країни за валютними зобов'язаннями. Він стверджує, що текст меморандуму з МВФ до затвердження його радою директорів Фонду є конфіденційним документом, й Україна має дати письмову згоду на його публікацію. Лідер Радикальної партії Ляшко зажадав від уряду ознайомлення депутатів із затвердженим текстом. Меморандум потрапив у руки глави партії "Батьківщина" Тимошенко, яка негайно його оприлюднила. У тексті наявні зобов'язання України щодо проведення пенсійної реформи та узаконення продажу земель сільгосппризначення. Крім того, документ містить вимоги реформ державного сектору, системи соціальної допомоги й політики субсидій на комунальні послуги, а також заморожування зростання мінімальної зарплати у поточному році. На думку експертів, законодавче оформлення цих зобов'язань підніме градус напруги в суспільстві. Поки незрозуміло, чи є у правлячої коаліції достатня кількість голосів для прийняття законопроектів, що передбачені меморандумом.
  • Експерти зазначили, що "зачистка" активістів, що блокують залізничні магістралі, якими здійснювалося транспортування вантажів через лінію фронту, сталася після гнівних висловлювань російського керівництва.
    Представники громадянського суспільства вважають, що влада звільнила активістів блокади транспортного сполучення з ОРДЛО після того, як на Західній Україні почалися виступи та захоплення громадських будівель. Судячи із того, що спецпідрозділи штурмували тільки один "редут", сил у влади на тотальну "зачистку" блокади не вистачає, особливо, якщо протестні акції охоплять різні регіони України. Чи наважиться керівництво країни продовжити силові акції, покажуть найближчі дні. Президент зберігає мовчання, хоча силовий блок перебуває в його компетенції. ЗМІ і телевізійні канали обійшли увагою цю подію, "лідери громадської думки", близькі до президента та міністра внутрішніх справ Авакова, ще не сформували загальну лінію поведінки. Влада застосувала улюблену тактику замовчування суспільно значущої події і забовтування його малозначними "новинами", однією з яких, на думку аналітиків, стало блокування роботи центрального відділення "Ощадбанку" (Росії) у Києві, вхід до якого активісти партії "Національний корпус" заклали шлакоблоками.
  • Росія запропонувала направити на конкурс Євробачення в Києві співачку Самойлову, якій заборонено в'їзд до Україну через виступи в окупованому Криму. СБУ обіцяє "перевірити достовірність цієї події" і лише потім прийняти остаточне рішення про допуск співачки у країну. Факт участі Самойлової у концерті підтверджено десятками ЗМІ. Слід було очікувати, що Росія скористається шансом здійснити провокацію для зриву конкурсу. Українська влада виявилася не готовою до такого варіанту й поки не прийняла остаточного рішення з приводу приїзду до країну особи, яка перебуває у списку санкцій.
Доступ к полному дайджесту возможен только по подписке. Для оформления подписки нажмите кнопку "Подписаться" на боковой панели.

No comments:

Post a Comment