March 05, 2017

04.03.2017: Суд обере запобіжний захід Насірову 5 березня

Суд обере запобіжний захід Насірову 5 березня
Суд обере запобіжний захід Насірову 5 березня

Головні події і теми доби 04.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Суд обере запобіжний захід Насірову 5 березня.
  • МВФ погодив оновлений меморандум про співпрацю з Україною.
  • Опубліковано постанову Кабміну про переміщення товарів через "лінію розмежування" на Донбасі.

В Україні

  • Суд з вибору запобіжного заходу голові Державної фіскальної служби Насірову перенесено на неділю. Спеціальна антикорупційна прокуратура вимагає як заставу 2 млрд грн. Суд спробували зірвати за допомогою повідомлення про мінування будівлі, Насірова намагалися "відбити" депутати президентського блоку. Лікарі інституту кардіології підтвердили, що Насіров може брати участь у судовому засіданні.
  • Прем'єр-міністр Гройсман запропонував створити в Україні енергетичну біржу, на якій "прозоро" продаватиметься вугілля як місцевого видобутку, так й імпортоване.

Війна

  • За минулу добу українські війська знову зазнали втрат: 1 військовослужбовець загинув, 10 – поранено, ще 2 – травмовано. Бойовики обстрілюють українські позиції і населені пункти із важкої артилерії, мінометів і стрілецької зброї усією лінією фронту, у районі Донецька обстріли вели танки.
  • Глава Донецької військово-цивільної обладміністрації Жебрівський повідомив про відновлення Донецької фільтрувальної станції.
  • Учасники транспортної блокади ОРДЛО відкрили ще один "редут" у Конотопі на залізничній магістралі з Росією. Його учасники виявили на станції кілька поїздів із РФ, у тому числі, з антрацитом. "Штаб блокади" має намір протягом місяця взяти під контроль усі 8 залізничних прикордонних переходів, якими ведеться торгівля з країною-окупантом.
    Поліція повідомила про виявлення у Попаснянському районі, поруч із "редутом" учасників транспортної блокади, коробки із вибуховими пристроями та боєприпасами. Крім того, за рішенням суду вилучено та відбуксовано до Попаснянського депо поїзд, що блокував шляхи у районі "редуту".

Україна й світ

  • МВФ погодив оновлений меморандум про співпрацю з Україною. Засідання Ради директорів Фонду про виділення Україні четвертого траншу кредиту намічено на другу половину березня.

Тренди

  • На сайті Кабміну опубліковано постанову "Про затвердження порядку переміщення товарів з району або в район антитерористичної операції". Дозвіл на таке переміщення товарів уряд має намір надавати тільки суб'єктам господарювання, що зареєстровані на території, контрольованій Україною, після затвердження заявок Державною фіскальною службою. На "тимчасово неконтрольовану територію" дозволено поставляти харчові продукти та медикаменти у складі гуманітарних вантажів, а також товари й продукцію, які забезпечують функціонування та обслуговування або необхідні у виробничому процесі об'єктів металургійної, вугледобувної, вуглезбагачувальної та енергетичної галузей, а також критичної інфраструктури. Затвердження переліку та обсягів такої продукції доручено міністерствам у справах окупованих територій та економічного розвитку. Передбачено можливість переміщення товарів без обмежень "для запобігання або ліквідації наслідків особливих соціальних чи економічних обставин і надзвичайних ситуацій". До процесу контролю переміщення товарів дозволено залучати громадськість і волонтерів, однак їх статус у цьому процесі не визначено.
  • Текст зміненого меморандуму про співпрацю з МВФ у відкритому доступі відсутній. Чиновники роблять заяви про вимоги, які їм вдалося виключити із документу, проте мовчать про умови співпраці з Фондом ("маяки"), які можуть викликати обурення в суспільстві й призвести до політичної нестабільності. Ідеться про земельну та пенсійну реформи, а також можливу ліквідацію спрощеної системи оподаткування.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment