March 03, 2017

02.03.2017: НАБУ спробувало затримати главу ДФС Насірова

НАБУ спробувало затримати главу ДФС Насірова
НАБУ спробувало затримати главу ДФС Насірова

Головні події і теми доби 02.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НАБУ спробувало затримати главу ДФС Насірова.
  • На шахті у Львівській області стався вибух газу.
  • Міністр інформполітики Стець готується до блокування нелояльних до влади сайтів.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про надання соціальних гарантій молоді з окупованих територій, які включають повну або часткову оплату навчання державою, надання безкоштовних підручників і безкоштовне проживання у гуртожитках.
  • НАБУ та Спеціальна антикорупційна прокуратура провели обшуки у ГФС. Слідчі НАБУ вручили підозру голові Державної фіскальної служби Насірову у справі про розстрочення боргів для підприємств, що належать депутату-втікачу Онищенку. Насіров ховається від слідства у лікарні "Феофанія".
  • На шахті "Степова" у Львівській області стався вибух метану, унаслідок якого загинули 8 осіб, поранено – 21, із них 6 – важко. Шахтарів, що залишилися в забої, піднято на поверхню. Голова Львівської обласної адміністрації Синютка передбачає, що причиною вибуху могло стати збільшення обсягу видобутку вугілля "у зв'язку із блокадою транспортного сполучення з окупованими територіями на Донбасі". Президент Порошенко оголосив 3 березня днем жалоби за загиблими шахтарями.
  • Слідчі Генеральної прокуратури провели обшуки в Криворізькій міськраді у зв'язку із розслідуванням справи про нецільове витрачання 200 млн гривень із бюджету.
  • На міністра енергетики Насалика відкрито кримінальне провадження за фактом перешкоджання діяльності депутата від фракції "Самопоміч" Войціцької.
  • За інформацією міністра соціальної політики Реви, субсидії на комунальні послуги отримують 6,6 млн українських сімей.
  • Міністр інформаційної політики Стець доручив своєму заступнику підготувати список сайтів, що "підривають суверенітет України". Він має намір винести цей список на експертну раду при міністерстві, проте визнав, що законодавчого механізму закриття таких сайтів поки не існує. Представники громадянського суспільства вважають дії Стеця спробою влади обмежити свободу слова шляхом заборони доступу українських користувачів до "нелояльних" інформаційних ресурсів.
  • Державна казначейська служба повідомила про перевиконання державного бюджету України за перші два місяці 2017 року на 9,2 %.
  • Глава НБУ Гонтарева повідомила про отримання 1 березня остаточного тексту переглянутого меморандуму про співпрацю з МВФ. За її словами, документ буде підписано найближчим часом. За даними агентства Reuters, до нього включено нові вимоги МВФ.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14 %.
  • Глава НБУ Гонтарева не виключає своєї відставки.
  • Пропозиція валюти на ринку перевищувала попит, що привело до незначного зміцнення гривні: 27,09 ₴/$ (-0,09 грн), 28,48 ₴/€ (-0,15 грн), 4,64 ₴/10₽ ( -0,02 грн). Міжнародні резерви НБУ на кінець лютого становили $15,5 млрд. За лютий НБУ вдалося поповнити резерви на $58 млн, при цьому із початку року – всього на $3 млн. Міністерство фінансів виплатило $505 млн відсотків з реструктуризованих державних облігацій.

Київ

  • Київрада проголосувала за перейменування Національного музею російського мистецтва в музей "Київська картинна галерея".

Війна

  • Бойовики із кожним днем ​​посилюють інтенсивність обстрілів. Позиції українських військ у районі Водяного в околицях Маріуполя обстріляно з РСЗВ "Град", Новозванівку та Лисичанськ – із важкої артилерії, Гнутове та Авдіївку – із танків. В Авдіївці зафіксовано попадання снарядів у будинки, школу та дитячий сад. Усією лінією фронту бойовики вели мінометний вогонь по населених пунктах і позиціях української армії. Унаслідок обстрілу 1 військовослужбовець загинув, 15 – поранено, 7 – травмовано.
  • Влада самопроголошеної "ДНР" опублікувала список підприємств, які перейшли під “зовнішнє управління”. Серед них – більшість компаній, що належать олігарху Ахметову, у тому числі – готелі "Донбас Палас" і "Парк Інн", стадіон "Донбас Арена" й донецька резиденція олігарха ТОВ "Люкс". Прес-служба холдингу Ахметова СКМ заявила, що не збирається змінювати юрисдикцію своїх активів на окупованій території.
  • У Донецьку остаточно припинив роботу оператор Lifecell. Дротовий зв'язок Укртелекому та мобільний зв'язок ТриМоб також не працюють.
  • Донецьку фільтрувальну станцію розміновано, у найближчі дні можливе відновлення водопостачання Авдіївки, північної частини Донецька, Ясинуватої і населених пунктів, що розташовані поруч.
  • Спостерігачі ОБСЄ скаржаться на перешкоджання їх роботі з боку бойовиків, у тому числі, на огляди автомобілів.
  • Глава адміністрації президента Райнін стверджує, що транспортна блокада ОРДЛО вигідна “політиканам-аматорам”, олігархам і Росії.

Україна й світ

  • ЗМІ повідомили про успішне завершення переговорів послів ЄС щодо надання Україні "безвізового режиму". Європарламент має намір розглянути питання про візову лібералізацію для українців 5 квітня.
  • Цілком імовірно, що ЄС планує подовжити санкції проти колишнього президента Януковича та його оточення, проте з-під санкцій буде виведено його бізнес-партнера, кримінального авторитета Іванющенка (Юру Єнакієвськкого).

Тренди

  • Глава адміністрації президента Райнін стверджує, що в підсумковій річній прес-конференції Порошенка немає необхідності, оскільки він постійно спілкується з пресою під час різних заходів. Райнін не готовий назвати дату такої прес-конференцію та збирається "вдосконалити роботу із засобами масової інформації".
  • Російські ЗМІ повідомили, що з початку року відбулося 4 розмови президентів Путіна та Порошенка. Адміністрація президента України визнала, що такі контакти дійсно були, однак на офіційному сайті президента немає інформації ані про дати, ані про зміст розмов, адже "вони завершилися без результатів". Керівник адміністрації президента Райнін стверджує, що в прямих контактах Кремля та Банкової "немає необхідності".
  • НБУ поки не збирається пом'якшувати монетарну політику й третій місяць поспіль зберігає  облікову ставку незмінною. За словами глави НБУ Гонтаревої, головними ризиками фінансової стабільності залишаються активізація військових дій на Донбасі та блокада транспортного сполучення із "неконтрольованими територіями" у зв'язку із можливим скороченням експорту металургійної продукції та збільшенням імпорту енергетичного вугілля. Вона заявила, що втрата валютних надходжень унаслідок блокади може становити до $2 млрд і порушити плани НБУ щодо поповнення резервів. На думку фінансових аналітиків, керівники країни перебільшують вплив блокади на валютний ринок, при цьому не беручи до уваги варіанти припинення товарообміну з ініціативи самопроголошених "республік".
  • Президент Порошенко оголосив день жалоби за шахтарями, що загинули внаслідок вибуху на шахті у Львівській області. У той самий час практично щодня на передовій гинуть і дістають поранень військовослужбовці та мирні жителі, проте президент навіть не згадує про ці втрати. Жодного разу не було оголошено траур по солдатам, що загинули на війні, яку влада називає "антитерористичною операцією".
  • На думку деяких експертів, спроба арешту голови Державної фіскальної служби Насірова демонструє намір президента та його оточення за допомогою силових структур усунути чиновника, безпосередньо звільнити якого не дозволяють підкилимні домовленості із партнерами з коаліції. Між Насіровим і міністром фінансів Данилюком постійно виникають конфлікти, проте досі голові ДФС вдавалося відбивати всі напади та зберігати контроль над потоками відшкодування ПДВ, митницею й "податковими ямами".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment