February 28, 2017

27.02.2017: Лідери” ОРДЛО загрожують "націоналізацією" українських підприємств

Лідери” ОРДЛО загрожують "націоналізацією" українських підприємств
Лідери” ОРДЛО загрожують "націоналізацією" українських підприємств

Головні події і теми доби 27.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • “Лідери” ОРДЛО загрожують "націоналізацією" українських підприємств.
  • Громадяни Грузії одержали безвізовий режим з ЄС.
  • У Києві зруйнувався Шулявський міст.

В Україні

  • Глава Верховного суду Романюк вважає недоцільним створення антикорупційних судів. На його думку, для боротьби з корупцією достатньо просто доукомплектувати штат наявних судів і забезпечити справедливі рішення у межах розумних термінів.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив про плани ліквідації пожежної інспекції "найближчим часом".
  • Україна успішно пройшла опалювальний сезон. Із підземних сховищ було використано 6,3 млрд м3, залишилося – 8,4 млрд м3.
  • Прес-служба НБУ оголосила про завершення діагностики операцій банків із пов'язаними особами, що було однією з істотних вимог МВФ. У 44 банків встановлено перевищення нормативів кредитного ризику із заборгованостей пов'язаних осіб. 4 банки із цього списку було виведено з ринку, ще 4 – привели нормативи у відповідність до вимог НБУ. Інші банки мають узгодити графіки та знизити обсяги заборгованості пов'язаних осіб протягом 1-3 років.
  • НБУ знизив курс гривні на 8 коп. Попит і пропозиція валюти на ринку було збалансовані. Офіційний курс встановлено на рівні 27,05 ₴/$ (+0,08 грн), 28,64 ₴/€ (+0,02 грн), 4,67 ₴/10₽ (-0,02 грн). Нацбанк на ринок не виходив.

Київ

  • Через руйнування шляхопроводу біля метро Шулявська, рух однією із найбільших транспортних розв'язок столиці припинено. Мер Києва Кличко повідомив, що ремонтні служби проводять роботи з відновлення мосту, проте рух по ньому буде перекрито до моменту проведення експертизи.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу під час обстрілів поранено військовослужбовця. Бойовики обстріляли Широкине із важкої артилерії, Авдіївку та позиції навколо неї – із танків. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг вважає можливим різке загострення ситуації на Донбасі, оскільки обидві сторони конфлікту не відвели важкі озброєння від лінії фронту.
  • Учасники транспортної блокади відмовилися від переговорів із прем'єр-міністром Гройсманом і заявили, що не згорнуть "редути" до повного виконання їхніх вимог – звільнення всіх полонених і припинення торгівлі з "республіками". У Донецьку відбулася зустріч "керівництва" "ДНР" і "ЛНР", на якій ватажки бойовиків Захарченко та Плотницкий поставили ультиматум українській владі. Вони вимагають припинення блокади до 1 березня, в іншому випадку погрожують "ввести зовнішнє управління" на всіх підприємствах української юрисдикції, які працюють в ОРДЛО, і переорієнтувати поставки вугілля на російський ринок. Прес-секретар російського президента Пєсков назвав "дивним" небажання української влади "врегулювати транспортну блокаду". Активісти вважають паніку бойовиків і нервові висловлювання кремлівського керівництва кращим доказом ефективності блокади.
  • Прес-служба Державної прикордонної служби повідомила про перехід контрольних пунктів в'їзду-виїзду на окуповану територію на літній режим роботи – із 7:00 до 18:30.

Україна й світ

  • Рада ЄС схвалила механізм припинення "безвізового режиму", що було істотною умовою для візової лібералізації щодо України. Ініціювати процес припинення дії "безвізового режиму" можуть як окремі країни – члени ЄС, так і Єврокомісія. Рішення набуде чинності після підписання Радою ЄС та Європарламентом за 20 днів від моменту публікації в офіційному журналі ЄС.
  • Введено в дію "безвізовий режим" для короткотермінових поїздок громадян Грузії. Вони мають право перебувати на території ЄС протягом до 90 діб у кожному 180-денному періоді.

Тренди

  • СБУ заборонила перетин "лінії розмежування" керівнику громадської організації "Офіцерський корпус" Рубану після його відвідин Донецька разом із депутатом Савченко. На думку більшості експертів, Рубан безпосередньо пов'язаний із лідером проросійського руху "Український вибір" Медведчуком і діє в інтересах Кремля. Рубан і Савченко мають намір перехопити ініціативу зі звільнення полонених у активістів, які блокують транспортне сполучення з ОРДЛО. В обмін на звільнення українських військовослужбовців Рубан і Савченко намагаються організувати передавання "ДНР" і "ЛНР" сотень російських найманців, колабораціоністів і кримінальних злочинців, які брали участь у бойових діях проти України, під виглядом обміну "всіх на всіх". Одним із можливих варіантів розвитку подій експерти вважають показове звільнення бойовиками частини "заручників" на прохання Рубана та Савченко для доведення ефективності їх дій на противагу офіційним учасникам переговорів в Мінську, які за останній рік змогли обміняти лише кілька людей.
  • Найближчим часом на динаміку валютного курсу впливатимуть кілька чинників. До кінця місяця експортерам необхідно буде продати валюту для здійснення гривневих бюджетних платежів. У той самий час імпортерам потрібно закривати вже укладені контракти. Попит на валюту зросте і з боку дрібних покупців, яким НБУ в останній місяць надав деякі валютні послаблення. Ці різноспрямовані тенденції визначають відносну збалансованість попиту та пропозиції валюти. Усі надлишки викуповуватиме НБУ, якому на початку березня необхідно виплатити більше $400 млн для обслуговування зовнішнього боргу.
    На готівковий ринок долара тиснутимуть і гроші, виплачені вкладникам збанкрутілого банку "Платинум".
    Більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна", вважають, що транспортна блокада ОРДЛО може негативно вплинути на надходження валюти до країни через згортання експорту металу та можливу ​​закупівлею вугілля за кордоном. Найімовірніше НБУ буде змушений згорнути анонсовану валютну лібералізацію, включаючи виведення капіталу за кордон. Оскільки сценарій блокади ОРДЛО не було передбачено макроекономічним прогнозом, то не виключено, що НБУ відновить валютні обмеження. Невизначеність з одержанням наступного траншу кредиту МВФ зберігається. До плану роботи ради директорів МВФ до 7 березня питання про виділення чергового траншу кредиту Україні не включено.
    За оцінками фінансових експертів, долар на валютному ринку протягом тижня під впливом перелічених вище факторів поступово дорожчатиме.
  • Деякі ЗМІ повідомили про ймовірну відставку голови НБУ Гонтаревої, проте прес-служба НБУ спростувала ці "чутки". За даними журналістів "Економічної правди", Гонтарева сама подала заяву про відставку, однак у президента Порошенка поки немає кандидатури на заміну. Судячи з реакції "Народного фронту", пропозицію про призначення було зроблено лідеру партії Яценюку, однак він відмовився від цієї посади.
  • Україна в січні збільшила експорт електроенергії до Угорщини, Польщі та Словаччини на 62 %, порівняно з аналогічним періодом 2016 року. За весь 2016 року обсяг експорту становив 4 млрд кВт•год на $152 млн. Відпускна ціна експортованої електроенергії – $0,038/кВт•год або 1,025 грн/кВт•год. Майже весь експорт здійснювався до Європи з Бурштинського "енергоострова" підприємствами, що належать олігарху Ахметову
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment