February 24, 2017

23.02.2017: "Викрадення" депутата Гончаренко – незграбний інформаційний "вкид"

"Викрадення" депутата Гончаренко – незграбний інформаційний "вкид"
"Викрадення" депутата Гончаренко – незграбний інформаційний "вкид"

Головні події і теми доби 23.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Викрадення" депутата Гончаренко – незграбний інформаційний "вкид".
  • Нижня палата парламенту Нідерландів підтримала ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС.
  • Віденський суд знову взяв під варту олігарха Фірташа.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про спрощення процедур докапіталізації, реорганізації і злиття банків. Закон особливо актуальний для малих банків, власники яких наразі не можуть самостійно збільшити капітал до рівня, встановленого НБУ.
    Остаточно відхилено законопроект про внесення змін до кримінально-процесуального кодексу, що забороняє силовим структурам вилучення серверів при обшуках.
  • Прем'єр-міністр Гройсман виступив проти продажу контрольного пакету акцій найбільшого державного підприємства "Турбоатом".
  • Державна фіскальна служба вважає доцільною скасування  перевірок у разі припинення діяльності фізичними особами-підприємцями. Це трапилося після того, як закрилися понад 300 тис. ФОП, завдяки змінам до Податкового кодексу, що були внесені у грудні 2016 року.
  • Національна рада з телебачення і радіомовлення позбавила ліцензії "Радіо Вести" на мовлення в Харкові за недостатню кількість українських програм в ефірі.
  • Більшість великих банків знизили прибутковість за депозитними вкладами. Приватбанк, що має найбільший депозитний портфель, знизив ставки в гривні на 2 %, Ощадбанк – на 1-1,25 %. Максимальні ставки за гривневими депозитами наразі в Ідея Банку, Діамантбанку, ТАСкомбанку – 18-18,75 % річних, мінімальні – в УкрСиббанку (8 % річних).
  • Пропозиція валюти на ринку перевищувала попит, що привело до зміцнення гривні. Офіційний курс установлено на рівні 26,91 ₴/$ (-0,07 грн), 28,45 ₴/€ (+0,09 грн), 4,68 ₴/10₽ (-0,01 грн). НБУ викупив на аукціоні надлишок валюти в сумі $12,5 млн.

Війна

  • Ситуація на фронті залишається стабільно напруженою. Бойовики не припиняють обстріли й не дотримують режиму припинення вогню, про який домовилися учасники переговорів у Мінську. Позиції українських військ в авдіївській промзоні було обстріляно із танків. Під час бойових дій загинув військовослужбовець, двоє – поранені, ще один поранений помер у шпиталі в Дніпрі.

Україна та світ

  • Канцлер Австрії Керн підтримав часткове зняття санкцій з Росії в обмін на дотримання нею мінських домовленостей.
  • Державна Дума РФ прийняла в першому читанні закон про заборону транскордонних грошових переказів до України у відповідь на введену НБУ заборону функціонування російських електронних платіжних систем.
  • Нижня палата парламенту Нідерландів підтримала ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Документ може бути остаточно ратифіковано Верхньою палатою після парламентських виборів в березні.
  • Суд Відня знову взяв під варту олігарха Фірташа, екстрадиції якого вимагають США.
  • Рада директорів МВФ "у найближчі тижні" планує узгодити переглянутий меморандум про співпрацю з Україною та розглянути питання про надання четвертого траншу кредиту розширеного фінансування.
  • Посол Польщі в Україні Пекло заявив, що замість роздування історичних протиріч, Україна та Польща мають дивитися в майбутнє. За його словами, питання про героїзацію Степана Бандери в Україні не має впливати на відносини двох країн.
Тренди
  • Депутат Бублик, обраний в одномандатному окрузі у Полтаві, вийшов із фракції Блоку Петра Порошенка. Таким чином, правляча коаліція у Верховній Раді не існує навіть за формальними ознаками. У фракції БПП наразі 139 депутатів, у Народному фронті – 81. Про глибоку парламентську кризу свідчать і результати голосувань у сесійній залі, коли навіть невідкладні та погоджені з усіма сторонами закони не можуть набрати 226 голосів. Глава парламенту Парубій ставить законопроекти на голосування по кілька разів, що заборонено регламентом. Засідання часто закриваються достроково через відсутність кворуму. Нерідкими є випадки голосування за відсутніх депутатів ("кнопкодавство"). Усі органи влади країни стрімко втрачають легітимність в очах суспільства і часто-густо не здатні оперативно реагувати на швидку зміну обстановки. Важливі рішення приймаються у вузькому колі керівників країни і їх оточення (який називають “стратегічною сімкою”), що є порушенням Конституції. Журналісти-розслідувачі програми "Схеми" з'ясували, що на зустрічах президента Порошенка з главою СБУ Грицаком постійно присутні депутати Кононенко та Грановський, хоча дміністрація президента відкидає факти їхньої участі в нарадах із керівниками силових відомств.
  • Більшість експертів і журналістів вважають "викрадення" заступника глави фракції БПП депутата Гончаренка невдалим інформаційним “вкидом”. Підконтрольні владі ЗМІ перемикають увагу суспільства із дійсно важливих подій, таких, як блокада ОРДЛО та перегляд тарифів на комунальні послуги, на інформаційний "білий шум".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment