February 18, 2017

17.02.2017: Бойовики знову обстріляли Авдіївку.

Бойовики знову обстріляли Авдіївку.
Бойовики знову обстріляли Авдіївку.

Головні події і теми доби 17.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Бойовики знову обстріляли Авдіївку.
  • У Мюнхені відкрився щорічний саміт з безпеки.
  • Депутати від БПП хочуть скасувати мораторій на продаж землі через Конституційний суд.

В Україні

  • Новим депутатом від Народного фронту став начальник управління контролю за виконанням рішень Державної виконавчої служби Бендюженко. Він замінив померлого депутата Ваната.
  • РНБО зобов'язала Кабінет міністрів перевірити обґрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги.
  • До Конституційного суду надійшло подання від 55 депутатів правлячої коаліції, які хочуть скасувати мораторій на продаж земель сільгосппризначення.
  • Глава Державної фіскальної служби Насіров заявив про намір перевірити всіх підприємців, які припинили діяльність через внесення змін до Податкового кодексу.
  • Нафтогаз відсторонив від посади голову Укртрансгазу Прокопіва.
  • Львів ввів оплату проїзду в електротранспорті за допомогою програми для смартфону. Пасажир має відсканувати QR код електронного квитка та "закомпостувати" його у смартфоні під час поїздки. Подібну систему найближчим часом буде запроваджено у Дніпрі, Полтаві, Херсоні, Івано-Франківську та Кропивницькому.
  • У січні ліквідовані банки отримали майже 650 млн грн. 2/3 із них – повернення кредитів, ще 176 млн отримано від реалізації активів.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що переговори з МВФ з приводу підписання нового меморандуму про співпрацю із фондом і надання четвертого траншу кредиту розширеного фінансування практично завершено. Гройсман запевняє, що в меморандумі немає жодного слова про підвищення пенсійного віку, однак інших деталей угоди не розкрив.
  • НБУ посилив вимоги до платіжних систем, зокрема до системи ведення реєстрів пунктів видачі готівки та інформації про проведені операції. Нацбанк також розширив підстави для застосування заходів впливу до операторів систем.
  • Курс гривні майже не змінився: 27,03 ₴/$ (+0,04 грн), 28,78 ₴/€ (+0,03 грн), 4,69 ₴/10₽ (-0,03 грн). Обсяг угод – менше $200 млн, попит і пропозиція валюти – збалансовані, НБУ на торги не виходив.

Війна

  • Бойовики безперервно обстрілюють позиції українських військ усією лінією фронту. Штаб антитерористичної операції повідомив про одного загиблого і чотирьох поранених військовослужбовців. Населений пункт Трудівське Волноваського району обстріляно зі ствольної артилерії. У Луганській області загинув волонтер. Унаслідок обстрілів центральних кварталів Авдіївки із танків і мінометів поранено двох підлітків. Влада відселяє мешканців будинку, що пошкоджений снарядами під час останнього обстрілу, через загрозу його обвалення.
    Генеральний штаб повідомив, що з початку "конфлікту" на Донбасі загинуло 2197 військовослужбовців Збройних сил.

Україна й світ

  • У Мюнхені проходить саміт із безпеки. Президент Порошенко застеріг Захід від будь-яких угод за спиною України. Він повідомив про повну підтримку країни держсекретарем США Тіллерсоном. Міністр оборони Великої Британії Феллон заявив, що НАТО має діяти швидше та остерігатися агресивних намірів Росії, міністр закордонних справ Джонсон підтвердив стовідсоткову підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. На думку американського сенатора від Республіканської партії Маккейна, Росія "перевіряє на міцність" нову адміністрацію США, підвищуючи градус напруженості на Донбасі та вбиваючи українців. Глава саміту Ішингер запропонував включити США до складу "нормандського формату" переговорів з урегулювання в Україні. Міністр закордонних справ Клімкін вважає, що черговий раунд переговорів, який відбудеться 18 лютого, не принесе прориву у вирішенні питання про деокупацію Донбасу. Сторони залишаться на своїх позиціях.
  • Європарламент схвалив створення постійної ради міністрів оборони. Депутати вирішили також ввести посаду міністра фінансів ЄС.

Тренди

  • Національна спілка журналістів заявила, що злочини проти журналістів під час подій на Майдані так і залишилися нерозкритими. Глава управління спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк повідомив, що за злочини проти активістів покарання відбуває лише один "тітушка", хоча винесено 35 вироків. За його словами, ведеться 351 розслідування, із них 48 – щодо високопоставлених чиновників. Адвокати "Небесної сотні" вважають, що винесення вироків вбивцям є  питанням не помсти, а справедливості. Частину справ, що здавалися безнадійними, уже передано до суду. За словами захисників потерпілих, силові структури не надають підтримку слідству, а в деяких випадках прямо гальмують її і знищують докази. Крім того, вони вказали на небезпеку реорганізації служби спеціальних розслідувань, яку проводить керівництво Генпрокуратури.
  • Держави "великої сімки" G7 вважають, що транспортна блокада загрожує енергетичній безпеці та економіці України. Прес-служба корпорації ІСД, що належить олігарху Таруті та російському банку ВТБ, заявила про повну зупинку виробництва на Алчевському металургійному комбінаті та готовність до зупинки ще одного підприємства в Кам'янському (Дніпродзержинськ), які залежать від постачання коксу з Алчевська. Міністр енергетики Насалик не вважає ситуацію з вугіллям на електростанціях критичною. Міністерство добре підготувалося до опалювального сезону, до того ж, ужиті протягом минулого року заходи дозволили заощадити 3,5 млн т антрациту. За його словами, енергосистема працює у звичайному режимі. Прем'єр-міністр Гройсман зобов'язався зменшити споживання антрациту на 6 млн т протягом наступного опалювального сезону. ЗМІ повідомили, що за час блокади запаси вугілля на складах електростанцій збільшилися на 0,5 млн т.
    Влада всіляко намагається зганьбити учасників блокади. У Харкові сталася перестрілка за участі колишнього бійця батальйону "Донбас". Колишній командир батальйону заявив, що боєць давно демобілізувався й не брав участі в блокаді. Учасники блокади повідомили про наміри МВС провести "зачистку" "Запорізького редуту" на залізничних коліях біля Бахмута.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment