February 10, 2017

09.02.2017: В Україні з'являться присяжні замість народних засідателів

В Україні з'являться присяжні замість народних засідателів
В Україні з'являться присяжні замість народних засідателів

Головні події і теми доби 09.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Україні з'являться присяжні замість народних засідателів.
  • Суд відмовився звільняти главу ЦВК Охендовського з посади.
  • Депутат Онищенко поширив чергову порцію компромату на Порошенка.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про нові правила будівельного ринку. Замість п'яти категорій складності об'єктів буде введено три рівня наслідків у разі руйнування. Багатоповерхова забудова належить до найвищого класу наслідків, тому проекти на будівництво житлових комплексів необхідно буде затверджувати у повному обсязі. Таким чином, закриються всі лазівки для забудовників, які занижують категорію об'єктів.
  • Верховна Рада внесла зміни до Цивільного процесуального кодексу: інститут народних засідателів замінено інститутом присяжних, як зафіксовано у змінах до Конституції.
    У першому читанні прийнято закон про Конституційний суд, за яким вводиться нова структура суду. Громадяни отримують право на конституційну скаргу в разі, якщо вважають, що рішення суду з їх питання суперечить Конституції. Відповідно до судової реформи різко зростуть зарплати всіх суддів.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг стверджує, що в січні рівень ціни електроенергії для населення на 60 % нижчий від ринкового. "Економічно обґрунтований тариф", за заявою чиновників, становить 2,31 грн/кВт•год. Графік підвищення тарифів, запланований 2015 року, не брав до уваги зростання середньозваженого тарифу на електроенергію, тому НКРЕКП розглядає можливість "приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня".
  • Апеляційний суд відмовився звільняти Охендовського з посади голови Центральної виборчої комісії через розслідування проти нього справи з виплат із "чорної бухгалтерії" Партії регіонів
  • Суд дав дозвіл на заочний арешт колишнього міністра податків і зборів Клименка, якого звинувачують у відшкодуванні ПДВ на рахунки фіктивних підприємств в сумі 3 млрд грн.
  • Депутат Онищенко, що переховується від слідства за кордоном, поширив ще одну порцію аудіозаписів його переговорів із представником президента Порошенка – депутатом від Народного фронту Мартиненком. У розмові прозвучали звинувачення в здирстві грошей в олігарха Ахметова з боку Порошенка й закритті кримінальних справ проти Онищенка та його оточення в обмін на штраф в 400-500 млн грн. Мартиненко від коментарів відмовився.
  • НБУ повідомив, що споживча середньорічна інфляція у січні зросла до 12,6 % з 12,4 %, зафіксованих у грудні 2016 р.
  • Сумарний збиток 31 банку за 2016 рік становив трохи більше 169 млрд грн, 60 банків показали прибуток у 10,8 млрд грн. Найбільші збитки – у Приватбанку, Укрсоцбанку, ВТБ-банку, Промінвестбанку та Альфа-банку. Прибуткові банки – Райффайзен банк Аваль, Сітібанк, ОТП-банк, Креді Агріколь, Інг Банк Україна.
  • Офіційний курс гривні незначно знизився: 27,02 ₴/$ (+0,11 грн), 28,90 ₴/€ (+0,19 грн), 4,58 ₴/10₽ (+0,06 грн). НБУ на ринок не виходив, обсяг торгів, як і раніше, невеликий.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив, що за минулу добу втрат серед військовослужбовців немає. Бойовики обстрілюють позиції українських військ із мінометів, БМП і стрілецької зброї. Житлові квартали Авдіївки знову потрапили під обстріли, поранено двох місцевих жителів. Ще одну людину поранено внаслідок підриву на міні під Павлополем.
  • Апеляційний суд Києва дозволив Генпрокуратурі затримати й взяти під варту "главу ДНР" Захарченка.

Україна й світ

  • Президент Порошенко та глава МЗС Туреччини Чавушоглу провели переговори щодо прискорення введення зони вільної торгівлі між Україною й Туреччиною.
  • Представник МВФ Райс заявив, що Фонд планує найближчим часом розглянути питання про погодження меморандуму щодо співпраці з Україною та видачі четвертого траншу кредиту розширеного фінансування. Крім того, на засіданні ради директорів буде представлено ​​доповідь з економічної ситуації у країні. До графіку засідань ради директорів МВФ до 17 лютого українське питання поки не включено.
  • На засіданні комісії Україна–НАТО представники Альянсу запевнили, що політичний тиск на Росію буде посилено. Вони розуміють, що за останньою ескалацією військових дій на Донбасі стоїть Росія.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" може відбутися у Бонні 17 лютого під час проведення саміту G20.

Тренди

  • Міністр палива та енергетики Насалик заявив: "Ми не торгуємо з ОРДЛО, а обмінюємося товаром". Однак бартер – такий самий вид економічних взаємин, як і всі інші, отже торгівля з "республіками" все-таки відбувається. Незважаючи на твердження Насалика про те, що Україна купує вугілля тільки у шахт, зареєстрованих на неокупованій території, для того, аби підприємство працювало в "ЛНР" або "ДНР", воно має сплачувати "податки" до "бюджету республік". Оскільки президент Порошенко та його оточення постійно називають їх "терористичними організаціями", такий бартер є прямим фінансуванням тероризму. Очевидно, що чиновники не поспішають розлучатися із джерелом доходу, адже вартість вугілля в Україні більш ніж у 6 разів перевищує ціну видобутку на окупованій території. Із цієї різниці годується весь ланцюжок чиновників і "керівників республік". Насалик був змушений визнати, що Україна може обійтися й без вугілля ОРДЛО. Ціна питання – 15 млрд грн, однак обґрунтування цієї цифри Насалик не надав.
  • Президент Порошенко засудив дії депутата від його блоку Гончаренка, який розписав фасад посольства Німеччини. При цьому Порошенко назвав неприйнятним проведення виборів в ОРДЛО без виведення російських військ. За його словами, схід України – це не НДР, і німецький досвід непридатний до подій на Донбасі. Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, проте всі розуміють, що воно не матиме наслідків. Гончаренко ніколи не допустив би подібної витівки, якби не отримав пряму вказівку від президентської адміністрації. Такі дії явно не додають позитиву до відносин з Німеччиною, що найбільш послідовно виступає за подовження санкцій проти Росії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment