February 09, 2017

08.02.2017: Начальником Нацполіціі призначено Князєва

Начальником Нацполіціі призначено Князєва
Начальником Нацполіціі призначено Князєва

Головні події і теми доби 08.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Начальником Нацполіціі призначено Князєва.
  • Інфляція за підсумками року становила 12,4 %.
  • Депутат Гончаренко вчинив провокацію проти посольства Німеччини.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій достроково закрив засідання через відсутність кворуму.
  • Прем'єр-міністр Гройсман обіцяє провести пенсійну реформу вже 2017 року.
  • Помер депутат Верховної Ради від Народного фронту Ванат.
  • Кабмін призначив на посаду начальника Національної поліції директора департаменту кримінальних розслідувань Князєва. На думку експертів, Князєв – "людина чинної системи". Журналісти з'ясували, що його дружина, з якою він живе, але офіційно не розписаний, володіє величезною кількістю нерухомості та парком елітних автомобілів. Дружина не працювала, проте, щорічно набувала земельних ділянок та квартир у всіх місцях служби Князєва.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков вважає професійну діяльність головною версією вбивства журналіста Шеремета, хоча інші версії повністю не відкинуто.
  • Генеральна  прокуратура  стверджує,  що  до  силового розгону Майдану 18-19 лютого 2014 року причетний колишній заступник глави адміністрації президента Чмирь.
  • Арешт полковника Без'язикова, звільненого із полону бойовиків і підозрюваного в роботі на російську розвідку, подовжено до 8 квітня.
  • СБУ провела обшуки в офісах компанії "Укргазвидобування" в рамках розслідування про розкрадання державних коштів через приватні охоронні структури.
  • Держстат повідомив про зростання рівня інфляції у січні до 1,1 %, порівняно із груднем минулого року, коли інфляція становила 0,9 %. За даними Держстату, підсумковий річний рівень інфляції становив 12,4 %.
  • Зростання  ВВП  у  четвертому  кварталі, за попередніми підрахунками, становитиме 4,5-4,8 %.
  • НБУ повідомив про початок процедури стрес-тестів для наступних 37 банків. За словами заступника глави НБУ Рожкової, більшість із них – нежиттєздатні та не пройдуть діагностику, деякі – створені для продажу та не здійснюють операцій. Рожкова стверджує, що 98 % усіх активів належить 60 банкам, в яких тести вже проведено. Вона вважає, що "чистку" банківської системи практично завершено.
  • Як і передбачав колишній заступник глави НБУ Рашкован, відбувається процес монополізації та укрупнення банківського ринку. Про намір об'єднатися заявили Індустріалбанк та Експрес-банк, що належать одному акціонеру – колишньому співвласнику "Запоріжсталі".
  • Із 9 лютого НБУ збільшив ліміт покупки валюти банками на ринку з 0,1 % до 0,5 %, залежно від розміру їх регулятивного капіталу. Чиновники НБУ стверджують, що цей захід не викличе негативних наслідків і дозволить ринку швидше віднаходити рівновагу.
  • Гривня зміцнилася на міжбанку. Офіційний курс встановлено на рівні 26,91 ₴/$ (-0,12 грн), 28,70 ₴/€ (-0,15 грн), 4,52 ₴/10₽ (-0,04 грн). Пропозиція валюти на ринку різко перевищила попит, що дозволило Нацбанку купити на аукціоні $26,5 млн. Не виключено, що НБУ докуповував валюту в окремих банків, оскільки до завершення сесії надлишків на ринку вже не було.

Війна

  • Інтенсивність боїв на Донбасі не вщухає. Бойовики обстрілюють позиції українських військ із важкої артилерії і мінометів усією лінією фронту, на деяких ділянках застосовують танки. За офіційними даними, утрат серед військовослужбовців немає.
  • Блокада ОРДЛО набирає обертів. Учасники акції встановили ще один намет на шляхах біля Бахмута. Військовослужбовці 58-ї бригади звернулися до президента із вимогою припинити торгівлю з "республіками" та фінансування терористів, а також контрабандну торгівлю вздовж усієї лінії фронту. Вони засудили тиск на добровольців-ветеранів, які проводять акцію з блокування залізничного сполучення з ОРДЛО.

Україна й світ

  • Прес-секретар Білого дому Спайсер заявив, що президент Трамп не збирається знімати санкції з Росії за окупацію Криму, щодо інших санкцій "питання розглядається". Шестеро сенаторів від двох головних партій внесли до Конгресу законопроект, який посилює контроль за президентом щодо пом'якшення санкцій проти Росії.
    Глава МЗС Канади Фріланд на переговорах з держсекретарем США Тіллерсона заявила, що про зняття канадських санкцій щодо Росії не може і йтися. Фріланд вважає РФ загрозою для світового порядку.
  • Парламент Великої Британії остаточно затвердив процедуру виходу з ЄС (Brexit). Країна має намір будувати взаємини як з Євросоюзом, так і з державами поза ним на принципах вільної торгівлі. До зони вільної торгівлі із Великою Британією готова приєднатися й Молдова.
  • Посольство Федеративної Республіки Німеччини засудило витівку депутата від Блоку Порошенка Гончаренка, який зіпсував фасад посольства у відповідь на заяву посла про необхідність проведення виборів в ОРДЛО до виведення російських військ. Посольство підтвердило, що висловлювання посла не суперечить позиції Німеччини, яка наполягає на послідовному виконанні мінських домовленостей у тому порядку, в якому їх прописано у документі. Вище керівництво країни та Верховна рада жодним чином не відреагували на дії Гончаренка.

Тренди

  • Міністр юстиції Петренко звинуватив у саботажі главу Національного агентства із запобігання корупції Корчак. Він стверджує, що НАЗК перешкоджає перевірці кандидатів на посаду держслужбовців, які вже пройшли конкурсний відбір, і зажадав розігнати орган. Корчак поскаржилася на бойкот роботи НАЗК на нормативному й технічному рівні та надмірні амбіції міністра юстиції, який вибудовує свій авторитет на критиці інших відомств. Корчак нагадала Петренку, що Агентство досі не отримало доступ до трьох реєстрів, що необхідно для автоматизації перевірки декларацій. Ситуація виглядає як боротьба за місце "головного борця з корупцією в державних органах", при цьому головне завдання – перевірка декларацій і притягнення чиновників до відповідальності – не виконується.
  • У ЗМІ з'явилися дані про спосіб, за допомогою якого влада отримує гроші із "республік" за воду та розплачується за вугілля. Журналіст Дубинський стверджує, що розрахунки йдуть через "резервний банк ДНР", який користується МФО неіснуючого банку. МФО неіснуючого білоруського "Жилсоцбанка" все ще дійсний у системі НБУ. На офіційному сайті регулятора з'явилося повідомлення, що НБУ не працює з банками "республік". Однак метод отримання грошей за спожиту воду на розрахунковий рахунок фірми-прокладки, зареєстрованої на українській території, владою досі так і не озвучений.
  • Начальник департаменту платіжних систем НБУ Шацький вийшов з-під варти під заставу в 800 тис. грн. З'ясувалося, що ці гроші були зібрані серед працівників низового рівня НБУ. Шацький через посередників вимагав гроші в оператора платіжної системи для її перереєстрації після знайдених порушень і застосування обмежувальних заходів. Оператор досі судиться з НБУ в судах і у відповідь на вимогу хабара звернувся до СБУ, яка й затримала чиновника. Керівництво НБУ заявило про "порушення при арешті" й тисне на суди, що дозволяє припустити санкціонування діяльності Шацького вищими посадовими особами регулятора.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment