February 06, 2017

05.02.2017: Відновлено тепло- та електропостачання Авдіївки

 Відновлено тепло- та електропостачання Авдіївки
 Відновлено тепло- та електропостачання Авдіївки

Головні події і теми доби 05.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Відновлено тепло- та електропостачання Авдіївки.
  • США ще не визначилися з подовженням санкцій проти Росії.

В Україні

  • Державний канал іномовлення UA-TV запустив трансляцію інформаційних блоків кримськотатарською мовою як для жителів діаспори, так і для кримськотатарського населення Криму.

Війна

  • Обстріли та атаки бойовиками позицій української армії із застосуванням важкої артилерії, танків і мінометів тривають майже безперервно всією лінією фронту. За даними штабу антитерористичної операції, у ході боїв та обстрілів поранено 5 військовослужбовців і 1 – травмовано. Однак за повідомленнями ЗМІ та волонтерів, один боєць загинув у ході мінометного обстрілу під Попасною.
  • Тепло- та електропостачання Авдіївки відновлено, вода до будинків подається за графіком. Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівський стверджує, що з понеділка в місті почнуть працювати школи.
  • На блокпосту в Бахмуті депутат Верховної Ради Парасюк, який бере участь в транспортній блокаді, нібито вдарив поліцейського, що намагався здійснити огляд машини.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ України Клімкін не вбачає сенсу в ініціативі глави ОБСЄ, міністра закордонних справ Австрії Курца, щодо поетапного зняття санкцій з Росії. РФ не демонструє навіть спроб вибачення за завдані нею порушення та продовжує наполягати на своєму праві перекроювати кордони.
  • Речник МЗС РФ Захарова звинуватила Україну у військових провокаціях, що дозволяють підтримувати тему війни на Донбасі у центрі уваги світових лідерів.
  • Координатор програм ООН Вокер серйозно стурбований практикою припинення соціальних виплат переселенцям і жителям окупованих територій Донбасу.
  • Президент США Трамп і глава НАТО Столтенберг обговорили питання врегулювання на Донбасі та фінансування Альянсу. Прес-служба Білого Дому заявила про те, що під час розмови порушувалося питання про "мирне врегулювання конфлікту уздовж українського кордону". Трамп висловив свою рішучу підтримку НАТО, однак наполягає на збільшенні внеску членів Альянсу до загального оборонного бюджету.
  • Польсько-українські відносини багато в чому залежать від розв'язання проблеми "Волинської різанини" та інших епізодів періоду Другої світової війни. Польський інститут національної пам'яті наполягає на тому, що примирення між народами має бути досягнуто "на основі правди". Глава українського інституту національної пам'яті В'ятрович вважає, що питання історичного примирення з Польщею потрібно максимально деполітизувати.

Тренди

  • Як з'ясувалося із заяви віце-президента США Пенна, питання про подовження санкцій проти Росії остаточно не вирішене. Міністр закордонних справ Німеччини Габріель вважає, що адміністрація Трампа наразі намагається вибудувати стратегію поведінки щодо Росії. За словами одного із представників України на переговорах у Мінську, колишнього глави СБУ Марчука, одним із можливих варіантів "врегулювання" на Донбасі, що може запропонувати нова американська адміністрація, буде розширений формат переговорів за участі "бойовиків" із "врегулювання конфлікту уздовж кордону" дипломатичними методами. Марчук вважає, що таке "рішення" спричинить зростання протестних настроїв у суспільстві.

No comments:

Post a Comment