February 02, 2017

01.02.2017: У Мінську домовилися про відведення озброєнь від Авдіївки до 5 лютого

У Мінську домовилися про відведення озброєнь від Авдіївки до 5 лютого
У Мінську домовилися про відведення озброєнь від Авдіївки до 5 лютого

Головні події і теми доби 01.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На переговорах в Мінську домовилися про відведення озброєнь від Авдіївки до 5 лютого.
  • Над Чорним морем із захопленої РФ бурової платформи обстріляно український транспортний літак.
  • Слухання в Міжнародному суді ООН за позовом України до Росії почнуться 6 березня.

В Україні

  • Президент Порошенко заявив про намір провести в Україні референдум щодо вступу до НАТО.
  • Прем'єр-міністр Гройсман звинуватив главу Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак у спробах "завалити" систему електронного декларування.
  • Міністр соцполітики Рева стверджує, що саме МВФ наполягає на підвищенні пенсійного віку.
  • НАБУ провело 16 обшуків в офісах компанії "Укрнафта" у різних містах за фактом свідомого формування заборгованості на суму 7,7 млрд грн. Керівництво компанії підозрюють у масштабних махінаціях – продажу нафти фіктивним підприємствам, заволодінні держмайном в особливо великих розмірах і розтраті коштів.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився за рекордно низького обсягу торгів: 27,00 ₴/$ (-0,07 грн), 29,13 ₴/€ (+0,01 грн), 4,48 ₴/10₽ (-0, 03 грн). НБУ на міжбанк не виходив. Ситуація на валютному ринку може досить швидко змінитися з урахуванням зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоресурсів, у той час, як експортери не поспішають заводити валюту до країни.

Війна

  • Бойовики після нетривалого періоду тиші, викликаного прибуттям спостерігачів ОБСЄ, продовжили обстріли позицій українських військ, а також житлових кварталів Авдіївки та Водяного із важкої артилерії і систем залпового вогню "Град". Бойовики ведуть безперервні атаки з метою відбити промзону Авдіївки. Артилерійським обстрілам піддалися населені пункти всією протяжністю лінії фронту. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу загинуло ще 2 військовиків, 10 – поранено й 4 – травмовано.
    В Авдіївці, як і раніше, немає води та світла. Ремонтну бригаду, що виконувала відновлювальні роботи на лінії електропередач, було обстріляно бойовиками.
    Бойовики перешкоджають спробам спостерігачів ОБСЄ провести інспекцію Ясинуватої.
  • У Мінську відбулося екстрене засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі. Учасники переговорів закликали сторони конфлікту відвести до 5 лютого важкі озброєння від "лінії зіткнення" і дотримувати режим припинення вогню. Українська делегація наполягає на забезпеченні безпечних умов роботи ремонтних бригад для відновлення електро-, водо- та газопостачання в Авдіївці. Спецпредставник ОБСЄ на переговорах Сайдік повідомив про обмін списками "заручників" між українською делегацією та бойовиками.

Україна та світ

  • У винятковій морській зоні при обльоті захопленої Росією української газодобувної платформи було обстріляно військово-транспортний літак Ан-26. Літак дістав пробоїну, проте екіпаж благополучно повернувся на місце базування. Штаб Чорноморського флоту РФ заявив, що постріл по літаку здійснено охоронцем платформи "сигнальною ракетою". Міністерство оборони РФ передало військовому аташе України ноту, в якій обліт розцінюється як "провокація". Реакція української влади поки відсутня.
  • Слухання в Міжнародному суді ООН за позовом України до Росії про вчинення терористичних актів і порушення конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації розпочнуться в Гаазі 6-9 березня 2017 року.
  • Російське керівництво звинувачує в ескалації ситуації в Авдіївці українську владу та особисто президента Порошенка. Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що загострення ситуації на Донбасі є приводом для відновлення діалогу між Росією та США з українського питання.
  • Голова Парламентської асамблеї НАТО Аллі закликав до негайної деескалації ситуації в Україні та виконання домовленостей про припинення вогню. Він засвідчив підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.
  • НАТО відклав переговори з українською делегацією з питання використання засобів ППО в Європі, оскільки це може викликати негативну реакцію з боку Росії.
  • Найближчим часом Польща має намір подати скаргу проти Росії на результати розслідування авіакатастрофи під Смоленськом 10 квітня 2010 року, під час якої загинуло все польське керівництво. За словами глави МЗС Польщі Ващиковського, спроби домовитися з цього приводу з Росією були безуспішними.
  • Росія вводить прикордонну зону на кордоні з Білоруссю "для створення необхідних умов для охорони кордону та проведення заходів щодо профілактики правопорушень".
  • Британський парламент схвалив початок процедури виходу із ЄС.
  • Президент Порошенко домовився про візит прем'єр-міністра Гройсмана до Ізраїлю. Раніше візит було скасовано після того, як Україна проголосувала на Раді Безпеки ООН проти будівництва ізраїльських поселень на західному березі річки Йордан.
  • Роумінг мобільних операторів в ЄС буде скасовано в червні 2017 року.

Тренди

  • На Майдані відбулося прощання із 7 бійцями, що загинули в боях під Авдіївкою. Президент і представники Міністерства оборони на церемонії не були присутні. Траур за загиблими оголошено не було. Головною подією для президента було святкування дня народження його дружини.
  • Глава контррозвідки СБУ Найда стверджує, що Росія змінила стратегію розхитування ситуації в Україні. Якщо раніше ставка робилася на диверсійні групи, то наразі російські спецслужби стали використовувати криміналітет. Злочинців використовують з метою посіяти паніку та дестабілізувати обстановку. Найда обходить стороною проблему масового невдоволення діями влади в українському суспільстві, яке в результаті "рішучих реформ" стало жити нижче від рівня бідності. Саме політика президента та уряду служать причиною дестабілізації ситуації, а зовнішні гравці лише використовують можливості, що з'явилися.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment