February 01, 2017

31.01.2017: Ситуація в Авдіївці – на межі гуманітарної катастрофи

Ситуація в Авдіївці – на межі гуманітарної катастрофи
Ситуація в Авдіївці – на межі гуманітарної катастрофи

Головні події і теми доби 31.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ситуація в Авдіївці – на межі гуманітарної катастрофи.
  • Україна визнана "частково вільної" країною за оцінкою Freedom House.

В Україні

  • Кабмін призначив свого представника до складу адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).
  • Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча змушений заглушити половину доменних печей через відсутність поставок коксу з Авдіївського коксохімзаводу. Група "Метінвест", що володіє заводом, закликає припинити бої в Авдіївці. Авдіївський КХЗ і ММК належать олігарху Ахметову.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг установила плату за підключення до мереж електропостачання, що у рази перевищує існуючий тариф. Незалежні виробники "зеленої" електроенергії вважають, що таке рішення робить підключення нових міні-електростанцій до мереж невигідним.
  • Конфлікт навколо "Укрзалізниці" триває. Міністр інфраструктури Омелян заявив, що в кінцевому рахунку покинути свій пост буде змушений або він, або глава Укрзалізниці Балчун. Прем'єр-міністр Гройсман запропонував Балчуну провести незалежну перевірку підприємства із залученням міжнародних аудиторів.
  • НАБУ має намір розслідувати справу про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів спільно з управлінням спецрозслідувань Генеральної прокуратури.
  • Глава НАБУ Ситник стверджує, що не отримував від депутата Онищенка аудіозаписи із компроматом на вищих осіб держави про підкуп депутатів Верховної Ради.
  • Суд заарештував колишнього главу банку "Михайлівський" Дорошенка під заставу 160 млн грн.
  • Курс гривні в останній день січня знову незначно зміцнився: 27,07 ₴/$ (-0,05 грн), 29,12 ₴/€ (+0,29 грн), 4,51 ₴/10₽. Обсяг торгів, як і раніше, невеликий, НБУ на ринок не виходив.

Київ

  • Підприємство Київенерго повідомило, що борг споживачів за тепло на 1 січня 2017 року досяг 3,94 млрд грн і продовжує зростати. Найбільше заборгували за опалення та гарячу воду населення – 1,95 млрд грн і житлово-експлуатаційні організації – 0,84 млрд грн.
  • Київ офіційно отримав символічний "ключ від Євробачення".

Війна

  • Бойовики не виконують угоди про тимчасове припинення вогню в Авдіївці та продовжують обстріли з усіх видів озброєнь, включаючи важку артилерію та РСЗВ "Град". Обстріли ведуться із житлових кварталів Донецька та Макіївки. Під прикриттям артилерійського вогню й танків бойовики кілька разів атакували позиції українських військ. Усі атаки було відбито, армія продовжує утримувати позиції. За офіційними даними, 1 військовослужбовець загинув, 9 – поранені, ще 9 – травмовані.
    Незважаючи на безперервний вогонь бойовиків, почалася евакуація населення з Авдіївки, у першу чергу – лежачих хворих із лікарні та інвалідів.
    Артилерійські обстріли українських позицій і населених пунктів поновилися всією лінією фронту, у Красногорівці та Мар'їнці поранені місцеві мешканки. Прем'єр-міністр Гройсман назвав обстріл Авдіївки "широкомасштабним вторгненням Росії". Під час поїздки до міста Гройсман назвав ситуацію складною. Батареї опалення в будинках ледве теплі, але місто забезпечене всім необхідним. Донецька обласна військово-цивільна адміністрація заявила, що вночі в будинках буде тепло й необхідності у загальній евакуації населення немає, у місті працюють пункти обігріву.
    Ремонтні бригади так і не можуть приступити до відновлення енергопостачання Авдіївського коксохімзаводу, який забезпечує жителів теплом та електроенергією.
    Глава Генштабу Муженко запевнив, що ситуація в Авдіївці перебуває під повним контролем Збройних сил, президент прийняв усі необхідні рішення.
    СБУ, разом з іншими правоохоронними структурами, документує всі злочини бойовиків проти цивільного населення.
    У Донецьку вдалося підняти на поверхню шахтарів шахти ім. Засядька, які залишилися в забої через знеструмлення обладнання. Частина Київського району Донецька, поблизу району бойових дій, уже більше доби залишається без електропостачання.
  • Укрзалізниця стверджує, що збитки від залізничної блокади ОРДЛО колишніми добровольцями й депутатами становили 2,3 млн грн.

Україна та світ

  • Українська делегація у Парламентській асамблеї НАТО звернулася до членів організації із закликом посилити тиск на Росію для припинення ескалації бойових дій в Авдіївці. Європейська зовнішньополітична служба заявила, що інтенсивні військові дії в Авдіївці, включно із застосуванням важких озброєнь, призводять до значної кількості жертв та є грубим порушенням режиму припинення вогню, що передбачений мінськими домовленостями. Речник Держдепартаменту США Тонер заявив про крайню стурбованість сплеском насильства на Донбасі та закликав до негайного припинення вогню й необмеженого доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї зоні конфлікту.
    Депутати Верховної Ради звернулися до парламентів країн світу із закликом зробити все необхідне для того, аби змусити Росію негайно припинити вогонь і забезпечити виконання режиму припинення вогню.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Джонсон закликав Росію до припинення вогню на Донбасі й підтвердив, що санкції не можуть бути зняті до повного виконання нею мінських домовленостей.
    МЗС Канади вважає, що бойовики провокують в Авдіївці гуманітарну катастрофу.
    Рада Безпеки ООН на закритому засіданні, що скликане на вимогу України, висловив глибоку стурбованість загостренням ситуації на Донбасі, підтримав територіальну цілісність України та закликав сторони до негайного виконання мінських домовленостей. Російська делегація звинуватила в ескалації Україну. Український посол при ООН Єльченко заявив, що, незважаючи на звернення української сторони, Росія відкинула всі спроби контактів, у тому числі, на рівні Спільного центру з контролю та координації. Термінову відеоконференцію Тристоронньої контактної групи в Мінську, ініційовану Україною, було зірвано російською делегацією. Рада Безпеки ООН 2  лютого проведе ще одне засідання щодо ситуації на Донбасі.
    Постійний представник України в Раді Європи Кулеба стверджує, що своїм мовчанням Захід мотивує російську агресію.
  • До парламенту Нідерландів подано законопроект про ратифікацію угоди щодо асоціації України та ЄС після прийняття обмежувальних заходів, на яких наполягали Нідерланди в Євросоюзі. Нідерланди залишилися єдиною країною, що не ратифікувала угоду.
  • У Чорному морі розпочинаються навчання НАТО "Щит моря" за участі 8 країн, у тому числі, України. На них буде відпрацьовано стандартні методи відображення підводних, повітряних і наземних атак.

Тренди


  • У щорічному рейтингу із захисту прав і свобод, що проводиться правозахисною організацією Freedom House, Україна набрала 60 балів зі 100 та отримала статус "частково вільної", разом з іншими 59 країнами. "Вільними" визнано 87 країн, "невільними" – 49.

No comments:

Post a Comment