February 01, 2017

23—29 січня 2017 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 23—29 січня 2017 від "Digests & Analytics Ukraine"

Тарифи знову зростають – Бійка за Укрзалізницю – НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14 % – Увагу суспільства відволікають від головних проблем – Корупція перемагає – Порошенко намагається усунути "Самопоміч" – Бої за Авдіївку – Міністерство у справах окупованих територій налагоджує економічні зв'язки з ОРДЛО – Газпром будуватиме Північний потік-2 власним коштом

Тарифи знову ростуть

Схоже, що влада, установивши силовим рішенням мінімальну зарплату на рівні 3200 грн на місяць, вирішила поступово підвищити під цим приводом комунальні тарифи.
Із 1 лютого Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) підвищила ціни на воду та водовідведення на 9-37 % "у зв'язку із ростом мінімальної зарплати, витратами на повірку лічильників у приватному секторі, зміною ціни на електроенергію та іншими факторами".
Комунальні тарифи знову ростуть
Комунальні тарифи знову ростуть
Також з 1 лютого підвищаться тарифи на тепло для промислових споживачів.
Із 1 березня знову зростуть тарифи на електроенергію для населення майже на 40 % – до 1,68 грн/кВт • год.
Таке зростання призводить до подальшого зубожіння населення та зростання заборгованості з оплати комунальних послуг, незважаючи на субсидії, які влада всіляко рекламує населенню як ефективний метод контролю. Субсидії покриваються постачальникам-монополістам із бюджету та гарантують їм стабільний прибуток. Фактично це підвищення цін збільшує фінансовий тиск на середній клас і підприємців – тих, хто не має права на субсидії.
Тим часом борги населення за комунальні послуги, особливо за теплопостачання, зростають як сніжний ком. Вибух обурення в суспільстві викликали платіжки за тепло, виставлені підприємством Київенерго, яке належить олігарху Ахметову. У деяких із них фігурували суми в 8 і навіть 10 тис. грн за стандартну квартиру. Підприємство-монополіст категорично відмовляється перераховувати платежі. Половина жителів Полтави не сплачує за тепло із початку опалювального сезону, що вже призвело до затримок зарплати співробітникам Полтаваенерго.
Можна спрогнозувати, що пропозицію Київської міської адміністрації про реструктуризацію боргів за комунальні послуги буде проігноровано жителями, які, у цілому, вважають тарифи несправедливими та сподіваються, що борги, рано чи пізно, спишуть.
Експерти неодноразово попереджали про такий сценарій, проте влада не прислухається до їхньої думки. Якщо багато споживачів відмовляться сплачувати за тепло, ситуація може стати неконтрольованою. НКРЕКУ, однак, знижувати тарифи не збирається.

Бійка за Укрзалізницю

Глава Укрзалізниці Балчун представив на засіданні уряду звіт про результати діяльності за попередній рік і плани розвитку на 2017 рік. Поточного року обсяг вкладень в інфраструктуру планується збільшити в 4,5 рази – до 27,5 млрд грн. Половину цієї суми, за його словами, буде витрачено на закупівлю українських товарів і послуг. Укрзалізниця планує докорінну реорганізацію та створення двох підприємств для надання логістичних й експедиторських послуг. Балчун поскаржився на постійний пресинг і саботаж діяльності керівництва компанії. Він не назвав імена тих, хто чинить тиск, проте повідомив, що органи слідства виявили 1 млрд грн, викрадених за допомогою корупційних схем.
Голов Укрзалізниці Балчун
Голов Укрзалізниці Балчун
У відповідь міністр інфраструктури Омелян звинуватив Балчуна в неефективному управлінні, а також збереженні діючих схем відмивання бюджетних коштів і зажадав повернути компанію у підпорядкування міністерства. Крапку поставив глава Кабміну Гройсман, який підтвердив, що Укрзалізницю буде передано у пряме підпорядкування уряду.
Корупційні схеми на Укрзалізниці, дійсно, продовжують діяти. З компанії постійно годується невелике коло осіб, що контролює основні поставки комплектуючих. Депутати Верховної Ради від фракції "Блок Порошенка" – брати Дубневичі – постачають комплектуючі для кріплення рейок, ремонту стрілок і запчастини для локомотивів; підприємства олігарха Ахметова – рейки; підприємства олігарха Пінчука – колісні пари для вагонів; фірми, підконтрольні депутату від фракції "Воля народу" Пономарьову, – моторні та інші мастила. Сума виграних ними державних тендерів перевищує 48 млрд грн, а тендерів Укрзалізниці – 40 млрд грн. Половину комітету з транспорту Верховної Ради складають депутати, що представляють ці олігархічні групи.
Тому дії міністра Омеляна, що пройшов у Кабмін за квотою партії "Народний фронт", виглядали спробою взяти під контроль найбільші фінансові потоки в галузі. Спроба була невдалою, проте, судячи з усього, переділ сфер впливу над найбільшою державною компанією ще не закінчено.

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14 %

Глава НБУ Гонтарева повідомила, що практично всі питання щодо меморандуму з МВФ вже узгоджено, і вона чекає рішення ради директорів Фонду найближчим часом. Гонтарева сподівається на отримання від МВФ 2017 року чотирьох траншів кредиту розширеного фінансування.
Голова НБУ Гонтарева розразовує незабаром отримати транш МВФ
Голова НБУ Гонтарева розразовує незабаром
отримати транш МВФ
За 2016 рік було закрито та оголошено неплатоспроможними 23 банки. На кінець року в Україні залишилося 94 банки, що працюють. Як і передбачав колишній заступник глави НБУ Рашкован, процес банкрутства та виведення з ринку банків нинішнього року продовжився. Через невиконання вимог Нацбанку з докапіталізації визнано неплатоспроможним Фортуна-банк, який пов'язують із депутатом від Народного Фронту Пашинським. Дочка російського Альфа-банку збільшила статутний капітал на 4,7 млрд грн і вийшла із "зони ризику".
Підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн погіршило інфляційні очікування та призвело до серйозного погіршення Нацбанком оцінки середньорічного рівня інфляції – з 8 % до 9,1 %.
Гонтарева заявила, що платіжний баланс 2016 року зведено із профіцитом $0,9 млрд. За підсумками 2015 року профіцит становив $0,849 млрд. Слід зазначити, що зростання курсу долара за рік перевищило оцінку, закладену до бюджету. Замість 24,1 грн/$ він становив 27,19 грн/$.
Через валютну нестабільність, високу волатильність курсу та великі інфляційні ризики НБУ вирішив зберегти облікову ставку на попередньому рівні – 14 %. Гонтарева заявила, що, незважаючи ні на що, регулятор планує й далі знижувати валютні обмеження. У другому кварталі НБУ планує внести до Верховної Ради закон про валюту, яким буде скасовано багато заборонних норм, зокрема, інвестиції за кордон, ліцензування валютних операцій і кредитів від нерезидентів.
Доля валютного курсу багато в чому залежатиме від того, чи отримає Україна четвертий транш кредиту МВФ і чи виконає умови, прописані в новому проекті меморандуму.

Увагу суспільства відволікають від головних проблем

Влада всіляко намагається відволікти суспільство від головних проблем – зростання цін і тарифів, відсутності боротьби з корупцією та реформ, спроб побудувати донбаське Придністров'ї. Для цього використовуються методи "вкидання" в інформаційний простір "смажених" новин за допомогою ЗМІ.
Змі відволікають увагу суспільства від головних проблем
Змі відволікають увагу суспільства від головних проблем
Із початку тижня всі видання були заповнені описом "замаху" на депутата від Народного фронту Геращенка, якого хотіли підірвати двоє жителів Криму. За словами глави СБУ Грицака, замовники замаху перебувають у Росії, а депутата хотіли вбити за його антиросійську діяльність та організацію роботи сайту "Миротворець". Експерти звернули увагу на непрофесіоналізм тих, кого звинувачують у замаху, і мізерні суми, обіцяні їм за виконання замовлення. Спроби пов'язати цих "найманих убивць" із вбивством журналіста Шеремета викликали в суспільстві сміх, і Грицак за деякий час повідомив, що ці замахи не взаємопов'язані.
Наступним "вкиданням" стало повідомлення про отруєння ртуттю депутата Кононенка, бізнес-партнера президента Порошенка. Багато експертів вважають повідомлення фейком, тим паче, що в Генпрокуратурі відсутня заява про злочин. У більшості випадків ртутне отруєння виліковне.
Обидві ці події жодним чином не вплинули ні на політичну, ні на економічну ситуацію в країні. На відміну від них, один із внесених до парламенту законопроектів про мову викликав обурення в суспільстві. У ньому містяться неоднозначні пункти, у тому числі, про кримінальну відповідальність за неповагу до мови та введення інституту "мовних інспекторів", яким може бути надано право складання протоколів про адміністративні порушення. Подібний закон у фактично двомовній країні може призвести до серйозного розколу в суспільстві, що в умовах війни неприпустимо. Порівняння трьох поданих законопроектів і висновків експертів досі не зроблено.
Таким чином, влада за допомогою підконтрольних ЗМІ вміло маніпулює громадською думкою. Більшість людей не знають навіть азів медіаграмотності та неспроможні відокремити важливу інформацію від тієї, що покликана відвернути увагу від реальних проблем.

Корупція перемагає

У черговому рейтингу сприйняття корупції, що проводиться щороку міжнародною правозахисною організацією Transparency International, Україна дістала 29 балів зі 100. Це на 2 бали вище, ніж минулого року, що дозволило їй піднятися на 2 сходинки вище – зі 133 на 131 місце серед 176 країн. Україна ділить його з Росією, Казахстаном, Іраном і Непалом. Для країни, керівництво якої оголосило про рішучу боротьбу з корупцією, цього явно замало.
Цей результат підтвердила й Парламентська асамблея Ради Європи. У резолюції щодо ситуації в Україні ПАРЄ зазначила, що боротьба з корупцією в країні просувається вкрай повільно, а її результати не є достатніми.
Корупція перемагає
Корупція перемагає
Влада намагається спустити "на гальмах" результати електронного декларування доходів чиновників, що сколихнули суспільство. Система перевірки декларацій досі не запрацювала. Заступник глави Національного агентства з питань запобігання корупції Радецький заявив, що ситуація з перевіркою електронних декларацій зайшла у глухий кут. За його словами, Мін'юст торпедує всі спроби затвердження порядку перевірки декларацій. Мін'юст запропонував створити при Кабміні робочу групу з розробки порядку перевірки декларацій "у зв'язку із саботажем з боку НАПКА". Декларації перевіряють вручну, а піврічний термін їх перевірки та відсутність контролю за джерелом доходів не дозволяють сподіватися на отримання реального результату в осяжному майбутньому. Національне антикорупційне бюро проводить вибіркові розслідування щодо окремих депутатів, чиновників і суддів, однак зі сторони це виглядає переслідуванням неугодних режиму, адже більшість серед тих, хто подали декларації у першу хвилю, можуть стати об'єктом кримінального розслідування через невідповідність витрат отриманим доходам. Досі жодного із вищих чиновників, тим паче, з оточення президента Порошенка, не притягнено до відповідальності.
На думку більшості аналітиків, створення антикорупційного суду, на якому наполягають фінансові донори та міжнародні партнери, за чинної судової системи не розв'яже проблему корупції. Суд стане ще однією бюрократичною структурою, у кінцевому рахунку, підпорядкованою президенту.
Таким чином, влада просто імітує боротьбу з корупцією для отримання кредитів МВФ. Створені антикорупційні структури займаються та займатимуться вибірковим переслідуванням окремих чиновників для залякування інших і зміцнення президентської вертикалі влади.

Порошенко намагається усунути "Самопоміч" за допомогою сміття

У Верховній Раді залишилося лише дві політичні сили, що є реальною опозицією до чинної влади, – "Самопоміч" і партія "Батьківщина". На Батьківщину та її лідера Тимошенко ведеться цілеспрямована атака з усіх боків. Прокол із депутатом Савченко, яка виключена з фракції і просуває проросійські меседжі, не спричинив істотне падіння рейтингу партії. Тому влада поки вирішила зосередитися на другий політичній силі – Самопомочі. Тим більше, що на її лідера, мера Львова Садового, є ефективний спосіб тиску.
Порошенко переграв Садового львівським сміттям
Порошенко переграв Садового львівським сміттям
Львів уже не першій рік страждає від проблем із вивезенням сміття. Проблема загострилася минулого року через пожежу на єдиному полігоні твердих побутових відходів, в якій загинуло троє рятувальників. Львівська мерія намагалася домовитися з багатьма містами по всій Україні, навіть із Києвом, про вивезення сміття на їх полігони, однак, урешті-решт, майже всі територіальні громади виступили проти прийому львівського сміття. У багатьох місцях були помічені сміттєвози зі Львова, що намагалися нелегально вивезти сміття на різні звалища, у тому числі стихійні, проте поліція швидко припинила ці спроби.
Місцеві депутати звинувачують мера Садового у жадібності та бажанні отримати "відкат" з кожного реалізованого проекту. Саме тому у Львові досі не має сучасного сміттєпереробного заводу, незважаючи на те, що багато інвесторів неодноразово пропонували свої послуги з його будівництва. Садовий же заявляє, що в міському бюджеті грошей на будівництво такого заводу немає.
Проблема сміття стала настільки гострою, що Львів, як туристичний центр, опинився на межі екологічної катастрофи. У дворах скупчилися гори відходів. У відповідь на прохання до уряду про допомогу у розв'язанні проблеми прем'єр-міністр Гройсман заявив, що місцеві бюджети отримали минулого року достатньо коштів у рамках децентралізації, і вивезення сміття – проблеми винятково місцевої влади.
Президент Порошенко негайно скористався можливістю знизити рейтинг політичного конкурента й доручив Гройсману "розібратися та розв'язати" проблему. Після приїзду прем'єра до Львова в області негайно знайшлися місця для полігонів твердих побутових відходів.
Таким чином, Порошенко продемонстрував, що тільки він може розв'язати будь-які проблеми, у тому числі, і на рівні регіонів. У майбутньому політичному сезоні влада неодмінно скористається можливістю нагадати про це та знизити рейтинг опозиційної партії та її лідера.

На Донбасі – чергове загострення

На фронті після деякого затишшя знову різко посилилися обстріли, особливо інтенсивні в околицях Маріуполя. В Авдіївській промзоні спалахнули бої. Бойовики безперервно ведуть вогонь із важкої артилерії, батареї якої вони розгортають у житлових кварталах Донецька та Макіївки, потім атакують позиції українських військ за підтримки танків. У ході бойових зіткнень бойовики зазнають важких втрат, ідеться про десятки вбитих і поранених. Убито одного з командирів батальйону "Схід" на позивний "Грек". Українська армія, відбивши атаки, просунулася вперед і зайняла важливу позицію, що дозволяє контролювати трасу Донецьк–Горлівка та прилеглу територію. Унаслідок боїв знову зруйновано Донецьку фільтрувальну станцію, без води залишилися Донецьк, Макіївка, Авдіївка та деякі невеликі населені пункти.
В Авдіївці почалися запеклі бої
В Авдіївці почалися запеклі бої
Авдіївка, до того ж, залишилася й без світла. Авдіївський коксохімічний завод продовжує роботу, однак може зупинитися у будь-який момент, що спричинить відключення теплопостачання міста, коли температура на вулиці опустилася нижче від –20 °С.
На інших ділянках лінії фронту також неспокійно. Населені пункти та позиції української армії практично щодня піддаються мінометним обстрілам, втрати військ зростають. Штаб антитерористичної операції повідомляє про десятки випадків порушення режиму припинення вогню. Бойовики обстрілюють і населені пункти на контрольованій ними території для демонстрації порушення мінських домовленостей українськими військами.
Влада продовжує називати війну на Донбасі "антитерористичною операцією", а обстріли населених пунктів, у тому числі із важкої артилерії і систем залпового вогню, – терористичними актами. Проведення переговорів про обмін "заручниками" наразі видається безперспективним, однак президент і члени контактної групи наполягають на їх продовженні.

Міністр Черниш будує економічні відносини з ОРДЛО

Міністр у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Черниш кожним своїм кроком продовжує доводити, що президент Порошенко має намір зберегти ситуацію, що склалася, побудувавши в Донбасі аналог Придністров'я. Черниш і чиновники його міністерства стверджують, що на Донбасі Росія здійснює "ефективний контроль" над територіями, незважаючи на численні резолюції міжнародних організацій, які визнали факт агресії.
Черниш пропонує організувати залізничне пасажирське сполучення через "лінію розмежування" та фактично легалізувати торгівлю з "окремими районами Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО) за допомогою фірм-прокладок, зареєстрованих на українській території.
Міністр Черниш будує економічні відносини з ОРДЛО
Міністр Черниш будує економічні відносини з ОРДЛО
Блокування колишніми бійцями-добровольцями й кількома депутатами Верховної Ради постачання вугілля із Луганської області викликало нервову реакцію влади й тих, хто причетний до контрабандних потоків. Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Гарбуз стверджує, що вугілля необхідне для постачання Луганської ТЕС у Щасті, яке забезпечує електроенергією всю Луганську область. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука виступив проти блокади. Він вважає, що якщо такі дії не підтримані владою, вони мають бути негайно припинені. Глава СБУ Грицак вважає, що депутати не мають брати участі у блокаді. Прокуратура за фактом протидії постачанню вугілля з "ЛНР" на неокуповану територію відкрила кримінальну справу.
Така позиція української влади, яка визнала агресію Росії тільки на словах, а не документально, призводить до невизначеності в діях держав-партнерів, багато з яких досі називають війну на Донбасі "конфліктом" або "громадянською війною", а лінію фронту – "лінією розмежування". Два проросійські депутати ПАРЄ від Німеччини взагалі запропонували внести до резолюції щодо України вимогу про проведення довиборів до Верховної Ради на окупованій території Донбасу. І хоча українській делегації вдалося заблокувати цю поправку, дії європарламентарів є дуже показовими.
Єдине, що серйозно б'є по можливостям Росії – це міжнародні санкції. Проблема Донбасу залишається у центрі уваги світових лідерів. Санкції, мабуть, поки залишаться в силі, незважаючи на повідомлення прес-служби Білого Дому про їх можливе скасування. Новий президент США Трамп у ході переговорів із президентом РФ Путіним обійшов це питання та зосередився на спільних діях проти терористичної організації "Ісламська держава". Президент Франції і канцлер Німеччини підтвердили, що мають намір зберегти режим санкцій, доки не буде досягнуто прогресу у виконанні Росією мінських домовленостей. Однак після президентських виборів у Франції ситуація може докорінно змінитися, адже серед претендентів більшість – симпатики Путіна. В Україні президент Порошенко, схоже, має намір полегшити зняття санкцій з РФ. Він продовжує наполягати на мирному вирішенні "конфлікту", відповідно до мінських домовленостей, і продовжує налагоджувати інтенсивну співпрацю з ОРДЛО, оскільки не може забезпечити прийняття в парламенті поправок до Конституції про особливий статус цих територій.
Росія не відмовилася від планів поневолення України та використовуватиме окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) для дестабілізації ситуації і силового тиску на керівництво країни, про що свідчить різка ескалація бойових дій під Авдіївкою.

Газпром будуватиме Північний потік-2 за власний рахунок

Європейські партнери Газпрому Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall відмовилися від спільної участі в будівництві газогону Північний потік-2 через блокування процесу в Європейському суді польським газовим концерном PGNiG. Газпром розраховував на фінансування будівництва, залишивши за собою контрольний пакет 50 % + 1 акція, проте за нинішніх умов вартість проекту може зрости до $1,75 млрд.
Газпром будуватиме Північний потік-2 за власний рахунок
Газпром будуватиме Північний потік-2 за власний рахунок
Глава Нафтогазу Коболєв закликав Євросоюз заблокувати будівництво Північного потоку-2, оскільки це надасть Росії додаткові важелі впливу на Німеччину, Польщу та Словаччину.
Тим часом Газпром вдається до провокацій задля компрометації України як транзитного партнера для перекачування російського газу до Європи. Підприємство Укртрансгаз повідомило, що Газпром знижує тиск на вході до української газотранспортної системи за істотного зростання обсягу транзиту. Такі дії можуть призвести до перебоїв постачання газу до Європи через недостатній обсяг газу в українських підземних сховищах наприкінці опалювального періоду.
Російський посол в ЄС Чижов заявив, що вважає нереальним закінчення будівництва двох газопроводів – Північний потік-2 і Турецький потік до 2019 року, коли закінчується транзитний контракт із Нафтогазом. До того ж, Турецький потік не має прямого виходу на Європу, для цього потрібно побудувати транзитну інфраструктуру через Болгарію та Грецію. Отже, Газпрому доведеться домовлятися про нові умови транзиту з Україною в 2019 році, і Росія намагається завчасно забезпечити собі виграшні позиції на переговорах.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment