January 26, 2017

25.01.2017: Укрзалізниця залишиться у підпорядкуванні Кабміна

Укрзалізниця залишиться у підпорядкуванні Кабміна
Укрзалізниця залишиться у підпорядкуванні Кабміна

Головні події і теми доби 25.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Укрзалізниця залишиться у підпорядкуванні Кабміна.
  • Україна – у хвості списку країн за рівнем корупції.
  • Суд ЄС підтвердив факт постачання російських озброєнь на Донбас.

В Україні

  • Глава Кабміну Гройсман підтвердив, що Укрзалізницю буде передано в пряме підпорядкування уряду від міністерства інфраструктури. Укрзалізниця планує докорінну реорганізацію та створення двох підприємств – логістичних та експедиторських послуг.
  • Мін'юст запропонував створити при Кабміні робочу групу з розробки порядку перевірки електронних декларацій "через саботаж з боку НАПК".
  • Після жорсткої реакції ПАРЄ на відсутність прогресу у розслідуванні вбивства журналіста Шеремета міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що проведе брифінг про хід слідства наступного тижня.
  • Національне агентство із запобігання корупції зажадало від КПУ надання звітності за 2016 рік, мотивуючи це відсутністю офіційної заборони партії.
  • Детективами НАБУ затримано в.о. глави Об'єднаної гірничо-хімічної компанії Журила, якого разом зі спільниками підозрюють у завданні державі збитків на суму понад 300 млн грн. Державне підприємство ОГХК, що займається видобутком урану, експортувало руду до Австралії за заниженими цінами через фірму-прокладку, до якої має стосунок колишній депутат від Народного фронту Мартиненко.
  • Глава Держфіскальної служби планує збільшити податкові надходження до бюджету за підсумками 2017 року майже на 20 % – на 99,5 млрд грн, порівняно з 2016 роком.
  • Головним претендентом на посаду начальника Національної поліції став начальник головного управління у Донецькій області Аброськін після того, як свої кандидатури зняли в.о. начальника Нацполіції Троян і начальник київського міського управління Крищенко.
  • Офіційний курс гривні залишився практично на попередньому рівні: 27,21 ₴/$ (-0,02 грн), 29,23 ₴/€ (-0,04 грн), 4,60 ₴/10₽. Незважаючи на період податкових платежів, курс майже не змінюється, обсяг продажів валюти на ринку невеликий і не має тенденції до зростання. НБУ на ринок не виходив. Після завершення розрахунків з бюджетом попит на валюту не знизиться. Якщо не буде оперативної реакції НБУ, курс швидко злетить під тиском значної надлишкової ліквідності банків, оскільки на їх кореспондентських рахунках накопичилося понад 50 млрд грн.

Київ

  • Київська адміністрація встановила понад 3,7 тис. камер відеоспостереження в установах соціального захисту та освіти й ще 306 – на вулицях. Інформація з усіх камер надходить до Єдиного центру обробки даних. Крім того, планується підключення до системи близько 100 тис. камер, розташованих у приватних і державних установах.

Війна

  • Активність обстрілів бойовиків зростає. Красногорівка піддалася обстрілам із важкої артилерії, мінометів і РСЗВ Град-П ("Партизан"). Обстріли позицій української армії і населених пунктів із мінометів і стрілецької зброї ідуть усією лінією фронту. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу зафіксовано 45 випадків порушення режиму припинення вогню, поранено військовослужбовця, ще двоє – дістали травм. Місія ОБСЄ заявила про різку ескалацію ситуації у регіоні.
  • У Чонгарі зведено телевежу, яка дозволить транслювати українські телерадіопрограми на Крим.

Україна й світ

  • Суд ЄС установив факт постачання озброєнь на Донбас російським військово-промисловим концерном Алмаз-Антей і підтвердив правомірність санкцій щодо цього підприємства.
  • У ПАРЄ української делегації вдалося заблокувати поправку до резолюції щодо України, запропоновану німецькими депутатами. Відповідно до цієї поправки, Україні необхідно було провести довибори до Верховної Ради на окупованій території Донбасу. Разом із тим, у резолюції зазначено, що боротьба з корупцією у країні просувається вкрай повільно, а її результати недостатні.
    Згідно із рейтингом міжнародної правозахисної організації Transparency International, рівень корупції в Україні в 2016 році практично не змінився. Україна займає "почесне", 131 місце, серед 176 країн і ділить його з Росією, Казахстаном, Іраном і Непалом.
  • Президент США Трамп оголосив про намір скоротити на 40 % фінансування ООН.
  • МЗС Польщі попередило, що польська делегація не братиме участі в польсько-українському форумі в Рашеве, а в подальшому – зробить інші серйозні кроки, якщо Україна не скасує свого рішення про заборону в'їзду до країни мера Перемишля. СБУ відмовила йому у в'їзді через участь в антиукраїнської акції.
  • Заступник глави МЗС Зеркаль наполягає на участі представників України у будь-яких переговорах між Росією та США щодо врегулювання ситуації на Донбасі.
  • У Криму співробітниками ФСБ затримано адвоката українських політв'язнів Полозова. Від нього зажадали розповісти про переговори з його підопічним – заступником голови Меджлісу Умеровим.
  • Міністр оборони РФ пояснив розгортання 150-ї мотострілецької дивізії поблизу кордону з Україною в Ростовській області необхідністю зміцнення Південного військового округу РФ.
  • Московський суд подовжив на три місяці арешт українського журналіста Сущенка, затриманого спецслужбами РФ за підозрою в шпигунстві.
  • МВФ не планує розглядати в січні питання про надання Україні четвертого траншу кредиту розширеного фінансування.

Тренди

  • Незважаючи на чергове рішення суду ЄС, що підтвердив прямі поставки російських озброєнь на Донбас, міністр у справах окупованих територій Чернищ і чиновники його міністерства продовжують стверджувати, що війни на сході України немає, а є лише "ефективний контроль". По суті, такі заяви підпадають під кримінальну кваліфікацію "злочина проти суверенітету й територіальної цілісності" і сприяють відторгненню регіону. Росія не відмовилася від планів поневолення України і використовуватиме окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) для дестабілізації ситуації і силового тиску на керівництво країни.

No comments:

Post a Comment