January 25, 2017

24.01.2017: Китайська компанія запропонувала модернізувати дороги Києва

Китайська компанія запропонувала модернізувати дороги Києва
Китайська компанія запропонувала модернізувати дороги Києва

Головні події і теми доби 24.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Китайська компанія запропонувала модернізувати дороги Києва.
  • ПАРЄ зажадала від Росії негайного звільнення українських журналістів.
  • Власники автомобілів з іноземною реєстрацією підпалили шини на під'їздах до Києва.

В Україні

  • Суд відпустив під заставу в 1,6 млн активістку та бійця батальйону "Айдар" Завіруху. Прокуратура звинувачує її в нападі на бензоколонку та розстрілі міліцейського патруля в Києві.
  • НАБУ затримало двох заступників голови правління держпідприємства "Укргазвидобування" в рамках розслідування про зловживання під час укладання договорів про спільну діяльність з компаніями, що належать депутату Онищенку, який ховається за кордоном.
  • На в'їздах до Києва власники машин з іноземною реєстрацією провели маніфестації. Вони частково заблокували рух і підпалили шини. Увечері акція завершилася без провокацій і порушень громадського порядку.
  • Курс гривні знову дещо зміцнився: 27,23 ₴/$ (-0,10 грн), 29,27 ₴/€ (-0,02 грн), 4,60 ₴/10₽ (+0,01 грн). НБУ купив на аукціоні $21,6 млн. Гривня дорожчає через настання сезону бюджетних платежів і досить сприятливу ринкову кон'юнктуру на сировинні експортні товари. У короткостроковій перспективі експерти прогнозують її незначне зміцнення та відносну стабільність курсу, однак у другій половині України доведеться виплатити $2,8 млрд відсотків за зовнішнім боргом. У наступні два роки ці виплати зростуть до $7,9 млрд, тому без різкого зростання економіки грошей для виплат може не вистачити, і буде потрібна ще одна реструктуризація.

Київ

  • Китайська компанія CRBC запропонувала Київській держадміністрації за рахунок власних коштів побудувати кільцеву дорогу, магістраль із правого берега на Бровари та розв'язку біля станції метро "Шулявська".

Війна

  • Відповідно до даних штабу антитерористичної операції, за минулу добу бойовики 55 разів порушили режим тиші на Донбасі, їх активність зростає із кожним днем. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Артилерійським обстрілам піддалися Новозванівка та Луганське, усією лінією фронту йдуть мінометні обстріли. У Красногорівці в околицях Донецька внаслідок мінометного обстрілу зруйновано житлові будинки та об'єкти інфраструктури.
  • СБУ стверджує, що правами заручників має займатися тільки об'єднаний центр допомоги звільнення полонених при СБУ. Списки, опубліковані депутатом Савченко, керівництво СБУ вважає некоректними й такими, що не відповідають дійсності. За даними СБУ, у заручниках у бойовиків перебуває 110 осіб, відомо про місце утримання 57 українських громадян.
  • На зустрічі заступника глави місії ОБСЄ Хуга із "лідером збройних формувань у Донецьку" Захарченком обговорювалися питання забезпечення вільного пересування спостерігачів і дотримання режиму припинення вогню в місцях, де проводяться ремонтні роботи.
  • Під час інспекції російської прикордонної території міжнародною групою спостерігачів, у складі якої були 2 представника України, з'ясувалося, що поблизу Ростова розтаована велика база артилерії, де зосереджено як ствольну артилерію, так і РСЗВ, включаючи найпотужніші. У Ростовській області поблизу кордону з Україною формується ще одна мотострілецька дивізія чисельністю до 10,5 тис. осіб. Російська влада не дозволила інспекторам перевірити базу, а також обмежила зону інспекції 25 кілометрами від кордону з Україною.

Україна й світ

  • Ще одне призначення у зовнішньополітичному відомстві США свідчить про готовність ужорсточити відносини з Росією. Послом США при ООН призначено колишнього губернатора Келлі, яка вважає, що США не можуть довіряти РФ і не погодяться з окупацією Криму. На її думку, США мають дати зрозуміти Росії, що не підтримують те, що відбувається в Україні та Сирії.
  • Глава комітету Європарламенту із закордонних справ Брок вважає, що "ядерна угода" США із Росією призведе до здачі України, а зняття санкцій з РФ може бути пов'язано тільки з виконанням нею мінських домовленостей.
  • ПАРЄ прийняла резолюцію з вимогою негайного звільнення українського журналіста Сущенка, а також припинення переслідування українських журналістів на території окупованого Криму. Асамблея закликала українську владу розслідувати вбивство журналіста Шеремета. Представник ОБСЄ з питань свободи слова Міятович зазначила погіршення ситуації зі свободою слова в Криму та на інших окупованих територіях і назвала свавіллям переслідування російською владою українського журналіста Семени.
  • Європейський інвестиційний банк виділив Україні в 2016 році €3 млрд на зміцнення конкурентоспроможності, посилення енергетичної безпеки та покращення життєвого рівня громадян. Загальний обсяг кредиту становить €11 млрд.
  • Президент Порошенко відвідав з офіційними візитами Естонію й Фінляндію.

Тренди

  • Після націоналізації Приватбанку держава стала найбільшим банкіром у країні. Це відкрило широкі можливості для маніпуляцій і прихованого управління банківською системою. Держава тепер контролює 60 % ринку депозитів. Банківська система накопичила до початку 2017 року величезну гривневу ліквідність, що перевищує 50 млрд грн, яка тисне на валютний ринок. Протягом кількох місяців цей фактор має привести до зниження прибутковості депозитів. Держава може різко прискорити цей процес. НБУ найближчим часом може знизити облікову ставку до 11,5-12 %, а Мінфін, слідом за ним, – дати вказівку підконтрольним йому держбанкам різко знизити ставки з депозитів до 12-13%. Це спричинить ланцюгову реакцію інших банків – депозитні ставки впадуть протягом кількох тижнів. Впаде й прибутковість депозитних сертифікатів НБУ, і слідом за ними – ставки з ОВДП, випущених Мінфіном. Це стимулюватиме банки почати реальне кредитування. Однак тут вони зіткнуться із головною проблемою – відсутністю платоспроможних позичальників. Адже нові правила оцінки ризиків, введені НБУ, різко обмежили число підприємств, які можуть отримати кредит, а решта – українських кредитів не потребують. Причиною такої ситуації є згортання ділової активності через відсутність реальних реформ в економіці та потужний тиск на малий і середній бізнес.
  • У відповідь на прохання мера Львова Садового, лідера партії "Об'єднання Самопоміч", до уряду про допомогу у розв'язанні проблеми сміття у Львові, прем'єр-міністр Гройсман заявив, що місцеві бюджети отримали минулого року достатньо коштів у рамках децентралізації, і це – проблема місцевої влади. Ситуація із вивезенням сміття в місті критична, проте на будівництво нового сміттєспалювального заводу у міста грошей немає. Такі дії Гройсмана свідчить про те, що влада вирішила усунути впливового політичного конкурента, який має підтримку в країні на рівні правлячої президентської партії і проводить в парламенті власну політику. У Верховній Раді є всього дві політичні сили, що є реальною опозицією чинній владі, – "Самопоміч" і партія "Батьківщина" Тимошенко.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment