January 19, 2017

18.01.2017: Дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 141,5 млрд грн

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 141,5 млрд грн
Дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 141,5 млрд грн

Головні події і теми доби 18.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Дефіцит бюджету Пенсійного фонду становить 141,5 млрд грн.
  • Опубліковано лист Януковича до Путіна з проханням про введення російських військ.
  • Савченко хочуть виключити із парламентського комітету з нацбезпеки та оборони.

В Україні

  • Парламентський комітет з питань нацбезпеки та оборони вирішив виключити зі свого складу депутата Савченко за переговори з терористами. Комітет також звернувся до Генпрокуратури з проханням відкрити щодо неї кримінальне провадження. У четвер рішення про виключення Савченко з комітету може бути затверджено Верховною Радою. Савченко заявила, що намагалася зрушити з мертвої точки процес мінських переговорів. Комітет планує також виключити зі свого складу депутата від Опозиційного блоку Льовочкіна.
  • Уряд затвердив новий статут Укрзалізниці, відповідно до якого Міністерство інфраструктури фактично відсторонено від управління компанією.
  • ЗМІ опублікували лист колишнього президента Януковича президенту РФ Путіну з проханням про введення військ, а також лист постійного представника Росії в ООН Чуркіна, який підтверджує справжність документа.
  • Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду із дефіцитом 141,5 млрд грн, які планується покрити, як і в попередні роки, за рахунок дотацій із держбюджету. За словами міністра соціальної політики Реви, весь бюджет становить 284 млрд грн.
  • Міністр соціальної політики Рева стверджує, що меморандум про співпрацю України з МВФ буде узгоджено до кінця січня, і в ньому про підвищення пенсійного віку не йдеться.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення створити громадську раду при Національному агентстві з питань запобігання корупції.
  • У доповіді ООН про перспективи світової економіки на 2017 рік прогнозується зростання ВВП України у розмірі 1,9 %, інфляція за підсумками року – 12,7 %.
  • Головою наглядової ради Приватбанку призначено турецького банкіра Акчакоджу – експерта МВФ з питань банківської системи.
  • Рада НБУ провела позачергове засідання з приводу ситуації на валютному ринку. Члени ради стверджують, що девальвація на початку року – тимчасове явище, пов'язане зі збільшенням бюджетних витрат наприкінці грудня, інфляційними очікуваннями після націоналізації Приватбанку, зниженням пропозиції валюти експортерами агропродукції і зростанням платежів компаній за кредитами у валюті. Рада рекомендує уряду переглянути практику перекладання бюджетних експансій на кінець року.
  • Курс гривні незначно зміцнився: 27,49 ₴/$ (-0,14 грн), 29,32 ₴/€ (-0,20 грн), 4,64 ₴/10₽ (-0,01 грн). Нацбанк на ринок не виходив, проте курс гривні істотно не підвищився, незважаючи на зменшення залишків на кореспондентських рахунках банків і накопичений обсяг валютної виручки для обов'язкового продажу. Експерти валютного ринку вважають, що гривні не дає зміцнитися негативний дисбаланс у зовнішній торгівлі, що зростає,  – перевищення імпорту над експортом, що призводить до вимивання валюти.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, унаслідок обстрілів поранено 2 військовослужбовців. Інтенсивність обстрілів українських позицій бойовиками незначно знизилася. На блокпосту під Маріуполем затримано найманця "армії ДНР" – громадянина Росії.
  • Глава ОБСЄ Курц заявив, що гуманітарна ситуація в зоні бойових дій на Донбасі лишається важкою. За його словами, регіон покинули "як біженці" 2,5 млн осіб, в ОРДЛО залишаються в основному люди похилого віку, що повністю залежать від гуманітарної допомоги.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров не заперечує проти озброєння стрілецькою зброєю спостерігачів ОБСЄ, які перебувають на "лінії зіткнення". При цьому він вважає, що введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас суперечить мінським домовленостями. Глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Австрії Курц, заявив про необхідність збільшення часу роботи спостерігачів на Донбасі, оскільки більшість обстрілів відбувається в нічний час.
  • Президент Порошенко заявив на Світовому економічному форумі в Давосі, що впевнений у продовженні підтримки України з боку США та розраховує зустрітися з президентом Трампом у лютому.
  • СБУ пояснила заборону на в'їзд в Україну меру польського міста Перемишля його участю в антиукраїнських акціях.
  • Посол України в Туреччині Сибіга повідомив, що товарообіг між країнами становить близько $ 4 млрд і щорічно скорочується на 20-25 %, проте позитивне сальдо для України зберігається.

Тренди

  • Заступник глави адміністрації президента Шимків підтвердив, що Україна найняла для лобіювання американську компанію, її послуги оплачуються за рахунок донорів без використання державних коштів. У цьому випадку виникає питання про кінцевих бенефіціарів лобіювання та їх цілі.
  • Після проведення внутрішнього розслідування, МВС притягнуло до адміністративної відповідальності 20 осіб за загибель 5 співробітників спецпідрозділів унаслідок перестрілки в Княжичах. Прокуратура продовжує власне розслідування.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment