January 17, 2017

16.01.2017: Байден закликав Україну до подовження співпраці з МВФ

Віце-президент США Байден закликав Україну до подовження співпраці з МВФ
Байден закликав Україну до подовження співпраці з МВФ

Головні події і теми доби 16.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Віце-президент США Байден закликав Україну до подовження співпраці з МВФ.
  • Кабмін затвердив "план реінтеграції неконтрольованих територій".
  • Переговори в Мінську завершилися без істотних результатів.
  • У Старобільську у закритому режимі почався суд над Єфремовим.
  • Курс гривні продовжує падати.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій наполягає на негайному прийнятті депутатами кошторису Верховної Ради. В іншому випадку, за його словами, зарплату не отримають не тільки самі парламентарії, а й працівники апарату. Керівник прес-служби Верховної Ради Кармелюк стверджує, що про підвищення зарплат депутатів не йдеться, незважаючи на прийняту 22 грудня постанову про фінансове забезпечення діяльності парламенту, де йдеться про таке підвищення.
  • Фонд держмайна прийняв рішення про приватизацію Аграрного фонду та Державної продовольчо-зернової компанії України.
  • Міністерство фінансів подало на розгляд Кабміну законопроект про фінансову поліцію, яка, за словами чиновників міністерства, буде аналітичною службою фінансових розслідувань, а не каральним органом. Створення фінансової поліції передбачено проектом змін до меморандуму про співпрацю з МВФ.
  • Національне антикорупційне бюро повідомило про відмову глави Центральної виборчої комісії Охендовського від дачі свідчень у справі про незаконне отримання коштів "чорної бухгалтерії" Партії регіонів.
  • Київський апеляційний суд залишив під вартою полковника Без'язикова. Йому пред'явлено підозру у зраді після звільнення із полону бойовиків "ДНР".
  • "Банкопад" триває. Керівництво банку "Народний капітал" прийняло рішення про ліквідацію установи, у зв’язку з тим, що НБУ не визнав структуру власності банку прозорою. За даними реєстру власників, чвертю капіталу банку володіє громадянин РФ. Попереднього тижня рішення про самоліквідацію прийняла наглядова рада Фінбанку, яким володіє бізнесмен Грановський, бізнес-партнер депутата Кононенка з оточення президента Порошенка. 11 січня банкрутом визнано Платинум банк, що належить ще одному бізнесмену з оточення Порошенка – Кауфману.
  • Приватбанк продав ОВДП Нацбанку на суму 1,4 млрд грн. За заявою чиновників регулятора, гроші буде направлено на формування обов'язкових резервів Приватбанку, їх не буде використано для покриття відтоку депозитів, і вони не мають потрапити на валютний ринок.
  • 2016 року вклади населення в українських банках зросли на 8 %.
  • Видання "Економічна правда" опублікувало проект змін до меморандуму про подовження співпраці з МВФ. У ньому Україна бере на себе зобов'язання із проведення пенсійної реформи, запровадження ринку землі, скасування спрощеного оподаткування малого бізнесу та низки інших непопулярних рішень. При цьому документ ставить жорсткі терміни прийняття відповідних законів Верховною Радою.
  • Падіння курсу гривні сповільнилося, але не припинилося: 27,72 ₴/$ (+0,05 грн), 29,37 ₴/€ (-0,13 грн), 4,65 ₴/10₽ (-0,01 грн ). Для підтримки курсу НБУ продав на аукціоні $37,7 млн. До кінця тижня експерти прогнозують стабілізацію курсу, що пов'язано з необхідністю покупки експортерами гривні для оплати податків. Однак на ринок "тиснутимуть" гроші, що з'явилися після початку виплат вкладникам банку Платинум.

Війна

  • За попередню добу, за офіційними даними штабу антитерористичної операції, кількість обстрілів незначно скоротилася, одного військовослужбовця поранено.
  • У Мінську відбулася перша цього року зустріч тристоронньої контактної групи за участі представників бойовиків "ЛНР" і "ДНР". Досягнутих домовленостей про припинення вогню бойовики не дотримують. Пункт пропуску Золоте так і не відкрився, хоча українська сторона повністю готова до початку його роботи. Переговори гуманітарної підгрупи зі звільнення заручників продовжаться 18 січня у режимі телеконференції. Бойовики висунули нову вимогу про звільнення в обмін на 50 заручників 700 осіб, причетних до бойових дій на Донбасі. До цього списку включені також співробітники спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розстрілах активістів Майдану, та особи, які брали участь у подіях в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року.
  • Міністерство у справах окупованих територій і тимчасово переміщених осіб опублікувало затверджений Кабміном 11 січня план заходів щодо реалізації "деяких напрямків державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької і Луганської областей, де органи державної влади не здійснюють свої повноваження".
  • Міністерство соціальної політики підтвердило, що органами соціального захисту взято на облік 1,65 млн внутрішніх переселенців із Криму й Донбасу (1,33 млн сімей). Грошова допомога надана 1,04 млн сімей.
  • У Старобільську у закритому режимі проходить суд над колишнім главою парламентської фракції Партії регіонів Єфремовим, що звинувачується у державній зраді, створенні та участі у діяльності терористичної організації "ЛНР". Правозахисники та активісти побоюються, що перенесення суду із Києва до Луганської області – "вотчини" Єфремова – і заборона присутності журналістів на судових засіданнях свідчать про спробу розвалити справу та виправдати колабораціоніста.
  • Підприємство "Луганські електричні мережі", що належить бізнес-партнеру президента Порошенка олігарху Григоришину, прийняло рішення про відключення із 23 січня бюджетних організацій та установ Луганської області за несплату заборгованості за спожиту електроенергію на суму 13,5 млн грн. Борг "ЛЕО" перед державним підприємством "Енергоринок" становить 4,7 млрд грн, споживачі винні "ЛЕО" 5,5 млрд грн, із них близько 4,9 млрд грн – підприємства та жителі окупованій території.

Україна й світ

  • У Києві відбулися зустрічі віце-президента США Байдена, термін повноважень якого добігає кінця, із президентом Порошенком і прем'єр-міністром Гройсманом. Після закінчення переговорів із Порошенком Байден повідомив, що американські санкції проти Росії мають зберегтися й за нової адміністрації до виконання Росією взятих на себе зобов'язань з мінських домовленостей і повернення окупованого Криму. Він закликав українську владу продовжити співпрацю з МВФ і прискорити проведення реформ.
  • На щорічній зустрічі з послами, акредитованими в Україні, президент Порошенко подякував іноземним партнерам за підтримку країни, запевнив їх у продовженні курсу на євроінтеграцію та позначив завдання української влади на 2017 рік – боротьба з корупцією, проведення судової реформи, економічне пожвавлення, залучення інвестицій, посилення енергетичної безпеки та обороноздатності.
  • МВФ прогнозує зростання світової економіки в 2017 році на 3,4 %. За оцінками аналітиків фонду, 2016 року зростання становило 3,1 %. Підсумкова оцінка багато в чому залежатиме від економічного курсу уряду нового президента США Трампа.
  • Президент Порошенко, глава Мінфіну Данилюк та керівник НБУ Гонтарева візьмуть участь у міжнародному економічному форумі в Давосі. У програмі – зустрічі із представниками МВФ, ЄБРР, інших міжнародних фінансових організацій, Єврокомісії, міністрами фінансів інших країн. Українські чиновники не збираються відвідувати "український сніданок", який організовує олігарх Пінчук.
  • У відповідь на звинувачення правозахисної організації Freedom House у підриві свободи слова після заборони мовлення в Україні російського телеканалу "Дождь", Національна рада з питань телебачення та радіомовлення заявила, що рішення було прийнято відповідно до чинного законодавства та міжнародних норм в умовах гібридної війни з Росією.
  • Президент Порошенко доручив МЗС подати до міжнародного суду ООН в Гаазі позови проти Росії про порушення нею двох конвенцій ООН – із протидії фінансування тероризму та ліквідації усіх форм расової дискримінації.

Тренди

  • На веб-порталі уряду з'явилася новина про основні компоненти пенсійної реформи, яку Кабмін пропонує провести, відповідно до проекту меморандуму про подовження співпраці з МВФ. Пропоновані зміни в пенсійному законодавстві включають скорочення кількості одержувачів пенсій, можливість "покупки" додаткового стажу для отримання пенсій, відмова від виплати пенсій пенсіонерам, що працюють, скасування всіх надбавок, новий механізм верифікації пенсій за інвалідністю та виплату пенсії за вислугою років тільки військовослужбовцям. Усі ці заходи, за словами міністра соцполітики Реви, мають закрити "дірку" у бюджеті Пенсійного фонду, яка становить 142 млрд грн, і збалансувати його до 2024 року. Уряд має намір подати законопроект до парламенту до початку березня. Після різкої реакції ЗМІ і соцмереж новину було знято з сайту без пояснень.
  • План з реінтеграції "непідконтрольних Україні окремих районів Донецької і Луганської областей" по суті, є реалізацією придністровського варіанту "врегулювання" й перетворюють війну з Росією на внутрішньоукраїнський конфлікт. На Україну перекладається відповідальність за порушення агресором прав і свобод громадян, які проживають на території ОРДЛО, і забезпечення їх потреб. Документ повністю суперечить заявам офіційної влади України про "війну з Росією", а поняття "окупована територія", введене постановою Верховної Ради в березні 2015 року, підміняється назвою "неконтрольована Україною територія". Крім того, пропонується легалізація господарських зв'язків із "республіками" і відновлення "культурного обміну".

No comments:

Post a Comment