January 06, 2017

05.01.2016: Закон про Вищу раду правосуддя набув чинності

Закон про Вищу раду правосуддя набув чинності
Закон про Вищу раду правосуддя набув чинності

Головні події і теми доби 05.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Закон про Вищу раду правосуддя набув чинності.
  • Каналу 1+1 подовжено ліцензію на мовлення.
  • Свята причинили зміцнення міжбанківського курсу гривні.

В Україні

  • Набув чинності закон про Вищу раду правосуддя, що значно розширює її повноваження, порівняно з попереднім органом управління – Вищою радою юстиції. На думку експертів, вплив президента та його адміністрації на нову структуру посилився.
  • Глава Нафтогазу Коболєв не виключає можливості створення Газпромом умов для невиконання українською стороною заходів з транзиту російського газу до Європи.
  • Коболєв вважає, що субсидії на комунальні послуги можна буде монетизувати вже в квітні. Переказ грошей за субсидії постачальникам тепла не стимулює їх заощаджувати газ, оскільки вони отримують гарантовану оплату й не зацікавлені у зниженні споживання тепла та електроенергії населенням. За словами віце-прем'єр-міністра Розенка, залишок бюджетних коштів, виділених на субсидії у 2016 році, становив 12 млрд грн.
  • Оптові ціни на автомобільне пальне підскочили на 1,1-2,4 тис. грн за тонну через підвищення акцизів з 1 січня, що неминуче спричинить зростання цін на заправках найближчим часом.
  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення все ж подовжив ліцензію на аналогове мовлення каналу 1+1.
  • Міністерство економічного розвитку передбачає, що обмеження готівкових оплат рівнем у 50 тис. грн дозволить вивести із тіні 2 % обороту.
  • Нацбанк скористався надлишком валюти після довгих вихідних і купив на аукціоні $67,8 млн. Гривня укріпилася на 40 коп по відношенню до долара: 26,29 ₴/$ (-0,40 грн), 27,60 ₴/€ (-0,26 грн), 4,40 ₴/10₽ (-0,07 грн). Готівковий курс в обмінних пунктах не змінився й тримається на позначці 27,67-27,86 ₴/$.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранений військовослужбовець. Кількість обстрілів бойовиків незначно зменшилася, проте зіткнення та обстріли зафіксовано всією лінією фронту.

Україна й світ

  • На слуханнях у Сенаті США глава глави розвідувальних служб заявили, що вважають дії Росії головною зовнішньою кіберзагрозою у всіх сферах життєдіяльності та політичного життя країни. Сенатор Маккейн заявив про втручання Росії до американської системи виборів. За його словами, РФ заплатила недостатню ціну за окупацію Криму, агресію на сході України таі в Сирії, що стимулювало президента Путіна до активних дій проти США у кіберпросторі.

Тренди

  • Адміністрація президента України із запізненням на тиждень відреагувала на статтю олігарха Пінчука, в якій він запропонував "замирити" агресора шляхом відмови від претензій на Крим і Донбас. У тому самому виданні, "The Wall Street Journal", опубліковано статтю заступника глави адміністрації президента Єлісєєва, в якій він заперечує можливість відмови від євроатлантичної інтеграції, обміну територій на "мир" з Росією та проведення виборів на Донбасі до виведення російських військ. Судячи з усього, стаття Єлісєєва з'явилася після вкрай негативної реакції суспільства та лідерів громадської думки на пропозиції Пінчука.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment