January 05, 2017

04.01.2017:СБУ вимагає заборонити в'їзд до України кандидату в президенти Франції Ле Пен

СБУ вимагає заборонити в'їзд до України кандидату в президенти Франції Ле Пен
СБУ вимагає заборонити в'їзд до України
кандидату в президенти Франції Ле Пен

Головні події і теми доби 04.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • СБУ вимагає заборонити в'їзд до України кандидату в президенти Франції Ле Пен.
  • Експорт зернових в 2016 році побив рекорд за всі роки незалежності.
  • Гривня після довгих вихідних істотно зміцнилася на міжбанку.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що дозволяє звільнення протягом особливого періоду військовослужбовців, які проходять службу за контрактом.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що за 2016 рік компанія перерахує до бюджету податки на суму в 60 млрд грн.
  • Експорт зернових в 2016 році становив 39 млн т – рекордний рівень за роки незалежності.
  • Справу зі звинувачення глави парламентської фракції Партії регіонів Єфремова у державній зраді, пособництві тероризму, замаху на територіальну цілісність і суверенітет України, а також зловживанні службовим становищем, передано до суду.
  • Суд повторно заочно заарештував "банкіра сім'ї колишнього президента Януковича" олігарха Курченка, а також його банківські рахунки, рухоме й нерухоме майно у справі про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах.
  • За останній тиждень (з 26 грудня 2016  по 1 січня 2017 року) в Україні від грипу померло 6 осіб.
  • Державна фіскальна служба повідомила, що минулого році відшкодувала ПДВ експортерам на суму 94,4 млрд грн. Найбільшими одержувачами відшкодування стали компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг", "Кернел-Трейд" і "Cargill". До списку найбільших платників податків, чий оборот за 4 послідовних кварталу перевищує 1 млрд грн, потрапили 2500 підприємств, організацій.
  • Надходження від єдиного соціального внеску (ЄСВ) в 2016 році зменшилися на 29 % – до 131,9 млрд грн за рахунок зниження ставки із 40 % до 22 %. Скорочення надходжень було частково компенсовано за рахунок зростання податків і зборів на доходи фізичних осіб, які зросли на 39 % – до 110,4 млрд грн.
  • 28 і 29 грудня Національна комісія із цінних паперів зареєструвала випуск акцій Приватбанку на загальну суму в 116,8 млрд грн. Під акції Мінфін викупив ОВДП на 64 млрд грн із прибутковістю 6 % річних і вартістю, індексованою на курс долара, а також звичайні ОВДП із прибутковістю 10 % річних на суму 43 млрд грн. Загальна сума випущених ОВДП для покриття дефіциту ліквідності Приватбанку може становити 177 млрд грн (більше $6,6 млрд).
  • Після довгих вихідних експортери вийшли на ринок із великою кількістю валюти, що привело до зміцнення гривні: 26,69 ₴/$ (-0,50 грн), 27,86 ₴/€ (-0,56 грн), 4,40 ₴/10₽ (-0,11 грн). НБУ купив у комерційних банків на двох аукціонах $23,8 млн.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив, що за минулу добу бойовики 52 рази порушили режим припинення вогню. У ході боїв поранений військовослужбовець.

Україна й світ

  • СБУ передала до МЗС клопотання про заборону в'їзду до України кандидата у президенти Франції Ле Пен за висловлювання про правомірність російської анексії Криму.
  • Сенатор Маккейн назвав кібератаки Росії на США актом війни. Комітет з питань збройних сил, який очолює сенатор, готує слухання в Конгресі про кіберзагрози Сполученим Штатам із-за кордону. Команда президента Обами попередила нового президента Трампа, що його бездіяльність у відповідь на хакерські атаки з Росії матиме політичні наслідки.
  • Міністр закордонних справ Австрії, глава ОБСЄ Курц назвав головною умовою проведення виборів на Донбасі повне припинення вогню.

Тренди

  • Слідом за статтею олігарха Пінчука про фактичну здачу інтересів України в обмін на "замирення" Росії в українському виданні "Апостроф" з'явилася стаття глави "Міжнародного центру перспективних досліджень" колишнього дипломата Філіпчука з подібними пропозиціями. У ній пропонується відмова від Криму й Донбасу в обмін на поліпшення економічних взаємовідносин з Росією. На думку експертів у сфері права, стаття містить заклики до порушення територіальної цілісності та підпадає під дію ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу. України. Відсутність реакції на ці публікації з боку офіційної влади України говорить про те, що запропоновані зміни збігаються з її позицією, та очікувати дій правоохоронних органів щодо "авторів пропозицій" не доводиться.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment