January 04, 2017

03.01.2017: Ліміт оплати готівкою знижено до 50 тис. грн

Ліміт оплати готівкою знижено до 50 тис. грн
Ліміт оплати готівкою знижено до 50 тис. грн

Головні події і теми доби 03.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ліміт оплати готівкою знижено до 50 тис. грн.
  • Глава ОБСЄ міністр, закордонних справ Австрії Курц, відвідав Донбас.
  • Укроборонпром вироблятиме за ліцензією американські штурмові гвинтівки М16.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про Вищу раду правосуддя, ухвалений Верховною Радою 21 грудня. Порошенко стверджує, що закон є "одним з основних моментів судової реформи".
  • Державна казначейська служба повідомила, що бюджет на 2016 рік за доходами недовиконано на 1,7 % – замість 627,2 млрд грн зібрано 616,2 млрд грн. Порівняно із 2015 роком, надходження зросли на 15,2 %. Причина недовиконання – зрив програми приватизації і ненадходження коштів від спецконфіскаціі активів сім'ї колишнього президента Януковича й чиновників його режиму.
  • Генеральна прокуратура не відкривала розслідування за фактом зустрічі у Відні бізнес-партнера президента Порошенка, депутата Кононенка, з колишнім міністром екології Злочевським, оскільки "ця інформація не є предметом кримінального правопорушення Злочевського".
  • Колишньому голові фракції Партії регіонів у Верховній Раді Єфремову вручено висновок, в якому він звинувачений у замаху на територіальну цілісність України, після чого справу може бути передано до суду.
  • Суд дозволив вилучення з МЗС оригіналу Харківських угод, підписаних 2010 року колишнім президентом Януковичем, якого звинувачують у державній зраді, зловживанні владою та службовим становищем.
  • Прокуратура вилучила пістолет і патрони в депутата від Народного фронту Пашинського, який поранив свого кривдника під час з'ясування стосунків на дорозі.
  • Із 1 січня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплачуватиме компенсацію не тільки приватним вкладникам, а й підприємцям – фізичним особам. НБУ сподівається, що таким чином до банківської системи буде залучені кошти підприємців, які перебувають у готівковому обороті.
  • Із початку року скасовано збір до Пенсійного фонду на покупку валюти приватними особами.
  • НБУ із 4 січня зменшив ліміт готівкових розрахунків приватних осіб із 150 до 50 тис. грн. Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без обмежень. Максимальна сума готівкових розрахунків фізичних осіб – підприємців не змінилася та становить не більше 10 тис. грн на день.

Війна

  • За офіційними зведеннями штабу антитерористичної операції, у ході боїв на Донбасі за попередню добу поранено двох військовослужбовців. У Дніпрі у клініці ім. Мечникова помер тяжкопоранений боєць, доставлений днем ​​раніше. В околицях Маріуполя наклав на себе руки 21-річний військовий. Прокуратура не збирається розслідувати цей випадок.
  • Міністр закордонних справ Клімкін і глава МЗС Австрії Курц, який наразі очолює ОБСЄ, відвідали офіс Організації в Маріуполі та КПВВ "Пищевик". Курц заявив, що метою ОБСЄ на Донбасі є дотримання угоди про припинення вогню й поліпшення ситуації для місцевого населення.

Україна й світ

  • МЗС висловив обурення заявою кандидата у президенти Франції Ле Пен, яка заявила, що окупація Криму не є незаконною. Зовнішньополітичне відомство попередило, що деяким французьким політикам уже заборонено в'їзд до України за дії і висловлювання, спрямовані проти державного суверенітету й територіальної цілісності країни.
  • Укроборонпром підписав з американською компанією Aerocraft угоду про спільне виробництво автоматів М16. Передбачено можливість заміни стовбура для використання боєзапасів для автомата Калашникова.
  • У Чехії ексгумовано останки українського письменника Олеся та його дружини через відмову благодійників платити за місце на кладовищі. Президент Порошенко доручив Міністерству закордонних справ зв'язатися з родичами покійного для отримання дозволу на перепоховання в Україні.
  • Посол України у США Чалий повідомив, що візит президента Порошенка до США планується на лютий.

Тренди

  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що в 2017 році дострокових виборів не буде. Незважаючи на вимоги опозиції, він досі не подав поіменного списку членів коаліції, що є необхідною умовою її легітимності. Партія "Народний фронт", депутатом якої є Парубій, втратила свій рейтинг і наразі не представляє у парламенті своїх виборців. Тому фракція триматиметься за свої мандати до останнього, чим користуються президент і його оточення, продавлюючи через Верховну Раду потрібні їм рішення. Проте, при загостренні політичної ситуації дострокові вибори можуть стати єдиним способом врегулювання. Опозиційні партії, за всіма ознаками, ведуть підготовку до виборів і впевнено набирають рейтинги. Найбільшу підтримку, згідно з результатами всіх без винятку опитувань громадської думки, має партія "Батьківщина", яку очолює Тимошенко.
  • Угода про виробництво американських штурмових гвинтівок М16 зі стволами під патрони радянського зразкy свідчить про те, що українська влада не зважилися перейти на використання боєзапасів натівського зразка. Досі, після майже трьох років війни, Україна так і не побудувала завод з виробництва патронів для стрілецької зброї та офіційно не визначилася, за яким стандартом вони вироблятимуться.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment