January 01, 2017

31.12.2016: Україна зустріла Новий рік

Україна зустріла Новий рік
Україна зустріла Новий рік

Головні події і теми доби 31.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна зустріла Новий рік.
  • Порошенко звозив сенаторів і посла США в околиці Маріуполя.
  • Fitch знизило рейтинг Приватбанку до обмеженого дефолту.

В Україні

  • Державне підприємство "Українські спеціальні системи" заявило про можливі збої в обслуговуванні запитів при введенні та обробці електронних декларацій через нестачу обчислювальних ресурсів. Із нового року кількість введених в систему декларацій може сягнути 2,5 млн, а в пікові моменти системою можуть користуватися понад 70 тис. осіб.
  • Нафтогаз підписав кредитну угоду на €478 млн щодо фінансування імпорту із дочірньою структурою Світового банку – Міжнародним банком реконструкції і розвитку.
  • Держстат повідомив про стрімке зростання у листопаді заборгованості за комунальні послуги. За місяць сума боргу зросла на 16,7 % – до більш ніж 16 млрд грн. Ще значніше збільшився борг за опалення – на 1,68 млрд грн і за спожитий газ – на більш ніж 700 млн грн.
  • Агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг Приватбанку до рівня "обмеженого дефолту" RD. Зниження рейтингу можна пояснити заявою НБУ про пов'язані та незабезпечені кредити банку, а також рекапіталізацію шляхом конвертації зобов'язань банку у статутний капітал. Fitch вважає, що за потреби держава може надати банку лише обмежену підтримку.
  • НБУ зняв обмеження в 120 діб за розрахунками експортерів послуг (крім транспортних і страхових), а також прав інтелектуальної власності та авторських прав.
  • Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію банку "Траст", визнаного неплатоспроможним 6 грудня.
  • НБУ витратив у грудні на підтримку гривні $119,4 млн. Було проведено 3 аукціони з купівлі валюти та 5 – з її продажу. Пік продажу валюти припав на три останніх передсвяткових дні, коли було продано $202,7 млн.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході бойових дій на Донбасі поранено військовослужбовця. За словами президента Порошенка, на Донбасі в 2016 році загинуло 211 військовослужбовців Збройних сил.
  • Порошенко звозив американських сенаторів Маккейна, Грема, Клобушар і посла Йованович на командний пункт в околицях Маріуполя поблизу Широкиного.
  • Порошенко заявив про підвищення доплат військовослужбовцям, які перебувають на передовій, до 6 тис. грн, а в другій лінії оборони – до 2,4 тис. грн.

Україна й світ

  • Нафтогаз зафіксував зниження обсягу транзиту українською газотранспортною системою після допуску Газпрому до транзитних потужностей німецького газогону OPAL.
  • Міністерство юстиції розпочало процес повернення із Росії українського політв'язня Виговського, затриманого в Криму у вересні 2014 року та засудженого російським судом на 11 років за шпигунство.

Тренди


  • Американський фінансист Сорос вважає нинішній момент історичного розвитку вкрай болючим. Відкриті суспільства й демократія переживають системну кризу, а фашистські та мафіозні "закриті" держави – підйом. Проблема полягає у нездатності демократично обраних лідерів задовольнити очікування та сподівання виборців. Люди вважають, що еліти вкрали у них демократію. Глобалізація не привела до перерозподілу багатств між державами, крім цього, збільшилася нерівність між багатими та бідними людьми. Єврозона не змогла оперативно відреагувати на зміну ситуації, інститути ЄС стали вкрай заплутаними, і це викликало відчуження виборців. Після кризи 2008 року взаємини між країнами Євросоюзу перетворилися на стосунки позичальників і кредиторів. Німеччина виявилася нездатною дивитися за рамки власних корисливих інтересів. ЄС почав сповзати до ситуації, подібної до тієї, яка склалася в СРСР на початку 1990-х років, що призвело до його розпаду. 2016 року почалися потужні процеси дезінтеграції, спочатку пов'язані з Brexit, потім – з обранням Трампа президентом США та референдумом в Італії проти змін до Конституції. Євросоюз все більше потрапляє під вплив президента РФ Путіна, про що свідчать тенденції передвиборних кампаній у Франції, Нідерландах і Німеччині.
    Сорос сподівається, що, американська демократія впорається із викликом, незважаючи на авторитарні замашки нового президента Трампа й навіть його безсумнівні спроби встановити дружні стосунки з диктаторами. Причому ця політика користуватиметься популярністю у його виборців.
    США займуться внутрішніми проблемами й не матимуть часу для просування демократії в інших країнах. Тому ті, хто хоче реформувати ЄС, мають зробити все можливе, аби домогтися успішного результату та розв'язати проблеми, пов'язані із низькими темпами зростання економіки та неконтрольованою кризою біженців.

No comments:

Post a Comment