December 26, 2016

Російські законодавці ОРДЛО

Велику частку "законодавчих актів" квазідержави окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) засновано на законодавстві РФ. Російські куратори розробили та забезпечили прийняття основоположних "законів", інші ж "акти" – "творчий копірайтинг" "законодавців республік"

З моменту утворення самопроголошених донбаських "республік" "ДНР" і "ЛНР" Росія офіційно дистанціювалася від їхнього "політичного життя", зокрема, від "законодавчої діяльності". Порівнявши "закони" та "підзаконні акти" "республік", ми констатували, що значну частину "нормативних актів" засновано на законодавстві РФ. Із моменту проголошення бурхливий процес "законотворчості" – в "ЛНР", беручи до уваги підзаконні та нормативно-правові акти, видані різними органами "виконавчої, законодавчої та судової влади". У "ДНР" навіть було прийнято Закон "Про нормативно-правові акти", який регламентує типи й формати таких документів і їхній взаємозв'язок. Ми вирішили розібратися детальніше на прикладі трьох головних для квазідержави законодавчих актів.

"Конституції" ОРДЛО

Конституція – наріжний камінь для будь-якого утворення, що називає себе державою. Аналіз "конституцій республік" показав збіг їхніх текстів на 95 %.
"Конституції" ОРДЛО - калька з конституції РФ
"Конституції" ОРДЛО - калька з конституції РФ 
Обидва "документи" є калькою тексту Конституції РФ із невеликими змінами й були прийняті в "ДНР" 14.05.14, а в "ЛНР" – 18.05.14.
Вони відрізняються лише кількома положеннями:
  1. "Конституція ДНР" передбачає приватну власність на землю. У "конституції ЛНР" продаж землі заборонено, а режим володіння та користування землею прописується окремим законом.
  2. У "конституції ДНР" "глава республіки" є одночасно головнокомандувачем і може поєднувати функції "голови ради міністрів". У "конституції ЛНР" таке сумісництво посад не передбачено.
  3. "Народна рада ДНР" складається із 100 осіб, "ЛНР" – із 50 осіб.

Податкове законодавство ОРДЛО

Економіка "республік" без підтримки ззовні нежиттєздатна. Російські "куратори" для економії на утриманні території вирішили впорядкувати збирання данини з населення та бізнесу й надати процесу "офіційної" форми. Для цього із різницею в 3 дні наприкінці 2015 року в ОРДЛО були прийняті закони "Про податкову систему" – 25.12.15 в "ДНР" і 28.12.15 – у "ЛНР". До прийняття цього "закону" "ДНР" обходилася набором постанов і розпоряджень "органів виконавчої влади". У "ЛНР" був абсолютно повноцінний "закон" "Про систему оподаткування ЛНР", прийнятий 30.12.14. У грудні 2015 року було оголошено про різке скорочення грошового утримання "республік" Росією, що, мабуть, привело до прийняття "верховною радою ЛНР" нового закону, ідентичного прийнятому в "ДНР".
Дійсно, грошове забезпечення бойовиків було урізано, як і зарплати "бюджетників". Відсутність довіри до "влади республік" змусила кураторів ініціювати прийняття "закону", який би дозволив принаймні номінально контролювати дохідну та видаткову частини "бюджетів". Однакові норми нарахування та сплати податків істотно спрощують завдання та свідчать про те, що цей напрямок контролює одна й та сама структура. Рівень цитування Податкового Кодексу РФ у "законах" досягає 95 %. Версії республік мають невеликі відмінності в розмірах деяких податків і зборів (податок з обороту – 2 % у "ЛНР" і 1,5 % – у "ДНР" тощо). Особливо слід зазначити появу збору з транзиту, продажу та вивезення "окремих видів товарів" – брухту чорних і кольорових металів, вугілля й продуктів його переробки, борошна, продуктової пшениці. Збір стягується у грошовому вираженні з тонни товару. Окремо регламентовано вивезення товарів до України. У "законі ЛНР" навіть диференційовано вивезення товарів залізничним і автомобільним транспортом. Збір за вивезення товарів до України, а також з усіх операцій з брухтом чорних і кольорових металів утримується в гривнях.
Податкова система ОРДЛО - незначно змінена копія російської
Податкова система ОРДЛО -
незначно змінена копія російської
Нашу увагу привернула легалізація "законами" "копанок" – неглибоких шахт для видобутку "молодого" вугілля на невеликій глибині без дотримання будь-яких правил. "Законами" дано право на видобуток вугілля юридичним і фізичним особам-підприємцям – платникам спрощеного податку (аналог єдиного податку). Вартість щомісячного патенту на заняття таким видом діяльності становить 50 тис. руб., щомісячний податок – 3 % з обороту, якщо він не перевищує 240 млн руб. на рік.
Бюджети "республік" не оголошуються. "Влада" всіляко підкреслює, що в умовах війни ця інформація є державною таємницею. Через ЗМІ місцевому населенню пояснюють особливості концепції військової економіки, приводячи вдалі варіанти її реалізації на прикладі Північної і Південної Кореї, Ізраїлю, і, звичайно ж, Радянського Союзу. На офіційних сайтах "республік" оголошено про квартальне планування бюджетів. Одна із чиновниць "ДНР" в інтерв'ю заявила, що дохідна частина бюджету за перший квартал 2016 року нібито сформована надходженнями від прибуткового податку, податку на прибуток, податку з обороту, акцизу, збору за переміщення товарів. 2015 року надходження до бюджетів покривали тільки 20 % соціальних виплат, 2016 року економіка "ДНР" також не продемонструвала зростання, у зв'язку з чим здатність "влади" наповнити бюджет за рахунок надходжень від податків і зборів виглядає ненауковою фантастикою. Про стан бюджету "ЛНР" можна судити з регулярного отримання позик "міністерством фінансів" у "державному банку ЛНР". Наприклад, у травні ця сума становила 1 млрд руб, а в жовтні – ще 500 млн руб.

Контроль інформаційного простору ОРДЛО

Для ефективного управління територією ОРДЛО необхідна система контролю над процесом передавання та поширення інформації, особливо в електронних ЗМІ, для чого в "республіках" були прийняті відповідні нормативні акти.
"Республіки" прагнуть отримати контроль над інформпотоками
"Республіки" прагнуть отримати контроль
над інформпотоками
"Верховна рада ДНР" 07.08.15 прийняла "закон" "Про інформацію та інформаційні технології", а 08.04.16 в "ЛНР" у першому читанні – "закон" "Про інформацію, інформаційні технології і захист інформації". Спроба прийняти подібний "закон" у "ЛНР" робилася ще 2015 року. Його було прийнято в першому читанні 27.11.15, проте він був відхилений у другому читанні 22.01.16, хоча текст першого варіанта був практично копією закону РФ (але мав відмінності від тексту "закону" "ДНР"). На даний момент "закони" "республік" ідентичні та є трохи переробленою копією російського закону. До обох "законів" введено поняття "єдиної системи ідентифікації та аутентифікації" – державної інформаційної системи, порядок використання якої встановлюється "Радою Міністрів республік". Вона має забезпечити санкціонований доступ до інформації, що міститься в інформаційних системах. Введено поняття "блогер" і "блог", які дозволяють "владі" персоналізувати відповідальність за поширення інформації.

Висновки:


  1. Процес законотворчості "республік" контролюється однією групою, яка забезпечила прийняття трьох базових "законів", необхідних для контролю над територією, – "конституції", "законів" про податкову систему й про інформацію та інформаційні технології.
  2. Група є російською структурою та ставить собі за мету привести "законодавство республік" у відповідність до законодавства РФ.
  3. Супровід групою "законотворчості" у "республіках" ОРДЛО являє собою безперервний процес і контролюється на всіх етапах. Група може втручатися до "законодавчої процедури" на будь-якому етапі та навіть зобов'язати визнати таким, що втратив силу, чинний "законодавчий акт".
  4. Група, що супроводжує розробку "законодавчої бази", займається розрахунками рентабельності економіки "республік", а також запровадженням системи контролю за наповненням бюджетів.
  5. Незважаючи на різних кураторів, що контролюють створення та функціонування "республік", законодавча група працює окремо від них і створює загальне законодавче поле для обох сурогатних держав.
  6. Варіант включення "республік" ОРДЛО до складу РФ остаточно не відкинуто.

No comments:

Post a Comment