December 31, 2016

30.12.2016: Олігарх Пінчук запропонував "замирити" Росію за рахунок України

Олігарх Пінчук запропонував "замирити" Росію за рахунок України
Пінчук запропонував "замирити" Росію за рахунок України

Головні події і теми доби 30.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Олігарх Пінчук запропонував "замирити" Росію за рахунок України.
  • ОПЗ зупинив виробництво.
  • Кабмін на рік подовжив терміни приватизації найбільших підприємств.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав низку законів.
    Законом про зміни до Податкового кодексу контрольні функції районних органів Державної фіскальної служби передаються на обласний рівень, районні інспекції стають сервісними та консультаційними центрами. На 3 роки від перевірок звільняються новостворені підприємства з оборотом до 3 млн грн на рік. Реєстри відшкодування ПДВ передаються від ДФС Міністерству фінансів, два реєстри на відшкодування ПДВ об'єднуються до одного, змінюється структура реєстрації податкових накладних. Порошенко стверджує, що закон кардинально поліпшить інвестиційний клімат.
    Підписано закон про подовження мораторію на планові перевірки бізнесу державними контролюючими органами до 31 грудня 2017 року.
    Затверджено підвищення акцизів на алкогольну й тютюнову продукцію: на слабоалкогольні напої – на 20 %, на кріплені та ігристі вина – на 12 %, на сигарети специфічна ставка акцизу зросте на 40 %.
    Удвічі знижено рентну плату за видобуток нафти.
    Схвалено заборону на ввезення з Росії друкованої продукції, яка містить елементи пропаганди війни в Україні, ліквідації української державності, повалення влади насильницьким шляхом, а також комуністичного й нацистського режимів і їх символіки.
    Указом Порошенка затверджено нову форму військових квитків рядового та молодшого командного складу Збройних сил, а також офіцерів запасу.
  • Кабмін на рік подовжив терміни приватизації найбільших енергогенеруючих та енергозбутових компаній, а також Запорізького алюмінієвого комбінату та Харківського об'єднання "Турбоатом".
  • Одеський припортовий завод (ОПЗ) зупинив виробництво до погашення боргу перед Нафтогазом за спожитий газ. Посадові особи заводу заявили, що за погодженням з Фондом держмайна шукають інвесторів, зацікавлених в оренді підприємства на тривалий термін. Главу правління заводу Горбатка, що обіймав цю посаду протягом 12 років, звільнено за власним бажанням.
  • НБУ купив у Мінфіну ОВДП на суму 25,8 млрд грн і спрямував їх  на погашення заборгованості Приватбанку з кредитів рефінансування. Чиновники регулятора стверджують, що ці заходи не пов'язані з відтоком депозитів із банку, і вони не справлять істотний вплив на валютний ринок і рівень інфляції.

Війна

  • У районі Попасної відбито атаку бойовиків на спостережний пункт українських військ. За добу знов зафіксовано близько 50 випадків порушення бойовиками режиму припинення вогню – перестрілки, обстріли й бої точилися всією лінією фронту у Донецькій і Луганській областях. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу поранено 3 військовослужбовців. Головний військовий прокурор Матіос заявив, що за минулу добу втрати становили 8 осіб, включаючи 1 самогубство та 4 – через необережне поводження з гранатою. Однак пізніше він уточнив, що йшлося про втрати армії у четвер, і він мав на увазі як загиблих, так і тих, що дісталипоранень.
  • Спостерігачі ОБСЄ зафіксували на пункті пропуску до Росії "Донецьк" мікроавтобус із написом "Вантаж 200", що може свідчити про втрати російської армії, що воює на Донбасі, та евакуації тіл військовослужбовців до РФ.

Україна й світ

  • Українські соцмережі та ЗМІ обурила стаття олігарха Пінчука в американському виданні "The Wall Street Journal", в якій він висловився про необхідність "прагматичного підходу" до "умиротворення" Росії.
  • Президент Порошенко нагородив орденами двох американських сенаторів від Республіканської партії – Маккейна та Грема – за персональний внесок до поліпшення відносин між Україною та США й запропонував їм відвідати Донбас, щоб особисто переконатися в провокаціях бойовиків і російських військ.
  • Конституційний суд Туреччини дозволив розширити повноваження президента Ердогана.
  • Міжнародний олімпійський комітет планує розширити санкції проти Росії після масштабного скандалу, пов'язаного із вживанням допінгу російськими спортсменами на різних міжнародних змаганнях.
  • 1 січня 2017 року у Чехії відкривається центр з боротьбіи з тероризмом і гібридними загрозами, у тому числі, Інтернет-пропагандою Росії.

Тренди

  • Пінчук стверджує: якщо Україна відмовиться від планів повернення Криму на 15-20 років, погодиться на проведення виборів на Донбасі до виведення російських військ і проголосить невходження до ЄС і НАТО, це може бути сприйнято керівництвом РФ як жест доброї волі та припинить насильство й війну. Переважна частина експертів і дипломатів зазначили, що такими закликами Пінчук лише підкреслить слабкість країни. Його заява фактично означає відмову від окупованих територій без будь-яких гарантій з боку Росії про припинення війни та намірів знищити українську державність. Особливу пікантність заяві додає те, що Пінчук є зятем колишнього президента Кучми, представника України на переговорах у Мінську із врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • Заява Кабінету міністрів про подовження на рік термінів приватизації найбільших підприємств свідчить про повний провал програми продажу держвласності в 2016 році, яка була одним із головних умов продовження співпраці з МВФ. Одеський припортовий завод, який мав стати першим і головним досягненням у приватизації, зупинив виробництво через борги за газ. Хоча у пресі вже з’явилося повідомлення олігарха Ярославського про намір взяти підприємство в оренду.
  • Олігарх Тігіпко купив у російського холдингу "Готель девелопмент" один із найбільших готелів Києва – Radisson Blue Podil. Також він придбав UniversalBank у грецькій Eurobank AFG і голландську страхову компанію Aegon. Мабуть, бізнесмен вважає, що важкі часи для економіки позаду й саме наразі – час для покупок компаній на мінімумі цін.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment