December 10, 2016

09.12.2016: Тристоронні переговори щодо газу в Брюсселі завершилися без результатів

Тристоронні переговори щодо газу в Брюсселі завершилися без результатів
Переговори щодо газу в Брюсселі завершилися без результатів

Головні події і теми дня 09.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Тристоронні переговори щодо газу в Брюсселі завершилися без результатів.
  • Швейцарія продовжила ще на рік арешт активів Януковича.
  • Венеціанська комісія погодила президентський законопроект про Конституційний суд.

В Україні

  • Прес-служба адміністрації президента повідомила про узгодження Венеціанською комісією проекту закону про Конституційний суд. Планується організація роботи в режимі колегій, які будуть приймати рішення про відкриття конституційного провадження, сенатів, що розглядають індивідуальні конституційні скарги, і Великої палати, яка буде давати висновки з більшості питань.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив, що суд за звинуваченням колишнього президента Януковича у державній зраді почнеться на початку наступного року. Генпрокуратура продовжує стверджувати, що Янукович має статус підозрюваного, незважаючи на повернення підозри його адвокатами. Росія подовжила надання тимчасового притулку Януковичеві до жовтня 2017 року.
  • Львівський суд зобов'язав Російський культурний центр звільнити орендоване приміщення.
  • Рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило суверенний кредитний рейтинг України на рівні B- / B зі стабільним прогнозом.
  • НБУ повідомив, що в листопаді на ринку залишилося лише 98 банків. За останній місяць 2 банки позбавлені ліцензій. Із початку року регулятор відкликав ліцензії у 19 банків.
  • Структуру власності Комерційного індустріального банку визнано прозорою, стосовно ще 4 банків, у тому числі банку Platinum, проводяться перевірки.
  • Курс гривні перед вихідними знизився: 25,88 ₴/$ (+0,11 грн), 27,33 ₴/€ (-0,41 грн), 4,09 ₴/10₽ (+0,02 грн). Євро значно ослаб відносно долара на світових фінансових ринках.

Київ

  • До суду передано справу скандального забудовника Войцеховського, який залучав кошти приватних інвесторів під 11 великих проектів зведення житла на самовільно захоплених у громади Києва ділянках. У результаті афери понад 10 тисяч осіб можуть залишитися без грошей і житла.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, під час боїв на Донбасі за попередню добу поранено 2 військовослужбовців. Кількість обстрілів бойовиками українських позицій знову збільшилася.

Україна й світ

  • На газових переговорах у Брюсселі РФ, Україна і ЄС не змогли досягти домовленостей щодо "зимового пакету", аналогічних тим, яка було укладено в 2015 році. Міністр енергетики РФ Новак стверджує, що Нафтогаз готовий купити від 1,5 до 4 млрд м3 газу, однак додаткову угоду так і не була підписано. За словами глави Нафтогазу Коболєва, головними умовами, виставленими Росії, були низька ціна, поставка без передоплати і відмова України від оплати газу, що поставляється Росією в "окремі райони Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО).
  • Газпром подав позов до Стокгольмського арбітражу на рішення господарського суду Києва, який оштрафував російського газового монополіста на 172 млрд грн (більше $6,5 млрд).
  • Федеральна рада Швейцарії продовжила на 1 рік заморожування рахунків колишнього президента Януковича й осіб, пов'язаних із ним.
  • Росія на саміті міністрів ОБСЄ заблокувала декларацію про ситуацію в Україні і більшість інших підсумкових документів. За підсумками конференції, спільну заяву не узгоджено, однак міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр стверджує, що організація може працювати ефективно і знаходити компроміси. Представник США в ОБСЄ Байєр уважає, що саміт підтвердив повну ізоляцію Росії.
  • Політконсультант Манафорт, колишній глава виборчого штабу новообраного президента США Трампа, назвав "комірну книгу чорної бухгалтерії Партії регіонів" підробкою.
  • Згідно з рішенням комітету представників країн-членів ЄС, надання візової лібералізації Грузії і Україні буде розглянуто "в пакеті" після узгодження керуючими структурами ЄС механізму призупинення "безвізового режиму".
  • Нідерланди наполягають на внесенні до тексту Угоди про асоціацію України з ЄС положень, що гарантують відмову від військової підтримки України і надання їй перспектив вступу до Євросоюзу.

Тренди


  • Газета Kyiv Post опублікувала матеріали, в яких депутат Онищенко, який утік з України після позбавлення недоторканності, заявив про те, що депутат Кононенко виступає посередником у корупційних діях президента Порошенка. Юридична компанія Atkins Thomson, що представляє інтереси Порошенка, загрожує українським і зарубіжним ЗМІ позовами за публікацію "брехливих звинувачень" Онищенка, однак інформація продовжує поширюватися. При цьому журналіст The Times Такер після погроз юристів Порошенка заявив, що його стаття готується, проте її буде опубліковано, "якщо він зможе підтвердити правдивість заяв Онищенка". Адміністрація президента заявляє, що юридична компанія захищає інтереси України.
  • Генеральна прокуратура знайшла порушення в електронних деклараціях 53 депутатів Верховної Ради, хоча щодо інших чиновників справи не розслідуються. Таким чином, підтверджуються прогнози експертів про спробу президента Порошенка і його оточення чинити тиск на депутатів із використанням відомостей із декларацій із метою "продавлювання" потрібних рішень в парламенті.

No comments:

Post a Comment