December 04, 2016

03.12.2016: Україну накрили потужні снігопади

Україну накрили потужні снігопади
Україну накрили потужні снігопади

Головні події і теми дня 03.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україну накрили потужні снігопади.
  • Із 3 грудня різко підвищено мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.
  • Конгрес США затвердив виділення Україні $ 350 млн військової допомоги.
  • Колишній депутат Онищенко звинуватив Порошенка в корупції.

В Україні

  • В Україні, відповідно до постанови Кабміну, на 20% і більше підвищено мінімальні роздрібні ціни на всі алкогольні напої.
  • В Україну прийшов потужний циклон, який приніс із собою потужні снігові опади. По всій території країни зафіксовано велику кількість дорожньо-транспортних пригод, пов'язаних із суттєвим погіршенням погодних умов.
  • За підсумками 11 місяців 2016 року, Україна скоротила імпорт газу більш ніж на 40 % до 9,4 млрд м3. За 11 місяців минулого року був імпортовано 15,4 млрд м3.
  • Поліція оголосила в розшук одного з керівників міжнародної групи кіберзлочинців, який утік з-під домашнього арешту у Полтаві.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу на Донбасі поранено 6 військовослужбовців. По всій лінії фронту бойовики не припиняють обстріли позицій українських військ і населених пунктів.
  • На думку заступника міністра у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Туки, контрабанда через лінію фронту загрожує процесу врегулювання конфлікту на Донбасі. За його словами, гроші від контрабандних потоків використовуються для вербування військовослужбовців, які пропускають вантажі через лінію фронту.

Україна й світ

  • Україна і США узгодили план і обсяг військових навчань "Sea Breeze-2017". У підготовці навчань узяли участь експерти ще з 10 держав.
  • Військовий бюджет США на 2017 рік, який схвалено нижньою палатою Конгресу США, передбачає виділення військової допомоги Україні в розмірі $350 млн. Бюджет США на 2017 рік заплановано в розмірі $4,1 трлн, із них на військові потреби США планують витратити $618,7 млрд.
    У документі міститься обмеження військового співробітництва з Росією. Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що між країнами такого співробітництва немає вже 2 роки, за винятком домовленості про уникнення інцидентів у повітрі.
  • Компанія "Белавіа" повідомила про відмову української сторони виплатити компенсацію за повернення білоруського авіалайнера в аеропорт Жуляни під загрозою застосування винищувачів.

Тренди


  • Начальник Генерального штабу Муженко заявив, що конфлікт на Донбасі може бути врегульовано тільки після відновлення Україною контролю над кордоном за участю міжнародних спостерігачів. Проведення виборів, на його думку, можливо тільки після відновлення діяльності українських органів влади і правопорядку. У той же час він не бачить військового сценарію повернення "окремих районів Донецької та Луганської області" (ОРДЛО) і заперечує можливість військових дій на Донбасі за чеченським сценарієм. Із висловлюваннь Муженка можна зробити висновок про відмову української влади звільняти Донбас. При тому Росія не збирається виводити свої війська з окупованої території і продовжує перекидання військової техніки, боєприпасів і палива до ОРДЛО.
  • Колишній депутат Онищенко, який утік з України після позбавлення його недоторканності, передав спецслужбам США і Росії компромат на президента Порошенка і його оточення. Онищенко звинуватив їх у підкупі депутатів, організації замовних піар-кампаній проти колишнього прем'єр-міністра Яценюка і безлічі рейдерських захоплень підприємств на користь президента і його бізнес-партнерів. За твердженням головного редактора видання "Дзеркало Тижня" Мостової, в Онищенка є на руках аудіозаписи розмов, що доводять його правоту.

No comments:

Post a Comment