November 30, 2016

29.11.2016: На саркофаг 4 блоку ЧАЕС натягнули захисну оболонку (конфайнмент)

На саркофаг 4 блоку ЧАЕС натягнули захисну оболонку (конфайнмент)
На саркофаг 4 блоку ЧАЕС натягнули захисну оболонку (конфайнмент)

Головні події і теми дня 29.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На саркофаг 4 блоку ЧАЕС натягнули захисну оболонку (конфайнмент).
  • Зустріч глав МЗС "Нормандської четвірки" закінчилася безрезультатно.
  • ЄС переніс розгляд механізму призупинення безвізового режиму на січень.

В Україні

  • На 4 енергоблок Чорнобильської АЕС натягнули захисну оболонку (конфайнмент), яка дозволить повністю захистити довкілля від викидів радіоактивних речовин. Будівництво вартістю € 2 млрд розпочалося у 2012 році. У реалізації проекту взяли участь 40 країн. За розрахунками фахівців, оболонка зможе витримати удар 6-бального землетрусу і руйнівного торнадо третьої категорії.
  • Президент Порошенко підписав закон, який скасовує обов'язкову реєстрацію виробників рідкого біопалива та біогазу. Ветовано законопроект про обов'язкову військову підготовку студентів медичних вузів.
  • У Дніпропетровській, Луганській і Харківській областях перевищено епідемічний поріг захворюваності на грип.
  • ЄБРР інвестував у проекти в Україні у 2016 році на суму в €400 млн і наступного року має намір збільшити фінансування.
  • Міністерство фінансів не змогло розмістити облігації у гривні з терміном погашення від півроку до 5 років через відсутність попиту.
  • Нацбанк повідомив, що 20 найбільших банків виконали вимоги щодо докапіталізації, по одному банку перевірка ще триває. Із другої двадцятки 12 банків потребують збільшення капіталу, термін їхньої докапіталізації продовжено на 1 місяць до кінця 2016 року за погодженням із МВФ. Із наступних 21 – тільки 2 банки виконали вимоги повністю, 8 – повинні збільшити мінімальний статутний капітал, 11 – поки не виконали вимог НБУ. За словами заступника глави регулятора Рожкової, наступний рік буде присвячено стрес-тестам невеликих банків.
  • За оцінкою глави НБУ Гонтаревої, без фінансових вливань із боку МВФ не вдасться зберегти фінансову стабільність, оскільки в наступному році планується виплатити $1,6 млрд відсотків за зовнішнім боргом і погасити МВФ позику за програмою stand-by на суму $1 млрд. Гонтарева вважає, що підвищення мінімальної зарплати, заплановане урядом, не призведе до зростання інфляції, і гроші не будуть тиснути на валютний ринок, оскільки будуть витрачені населенням в основному на купівлю товарів внутрішнього виробництва.
  • Офіційна гривня знову зміцнилася: 25,60 ₴/$ (-0,06 грн), 27,07 ₴/€ (-0,09 грн), 3,94 ₴/10₽ (-0,01 грн). Пропозиція валюти перевищує попит у зв'язку з необхідністю продажу її експортерами для податкових платежів. НБУ купив у комерційних банків на аукціоні $ 12,8 млн. Найближчим часом, за прогнозами фінансових аналітиків, попит на валюту зросте - до традиційних покупців перед піком передноворічних продажів підключаться імпортери електроніки, побутової техніки і споживчих товарів.

Київ

  • Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Київради про заборону реалізації пива та слабоалкогольних напоїв у торговельній мережі в нічний час.
  • Експертиза підтвердила, що земельну ділянку під сквером Небесної сотні було передано Київрадою під забудову незаконно.
  • Борг київських споживачів перед Київенерго за тепло, гарячу воду і електроенергію перевищив 3,2 млрд грн, із яких майже 3/4 становить борг комунальних підприємств і компенсація субсидій, що не надійшла з бюджету .

Війна

  • Згідно з інформацією штабу антитерористичної операції, під час бойових дій на Донбасі за попередню добу поранено 5 військовослужбовців. Локальні бої тривають в околицях Донецька і Маріуполя, бойовики обстрілюють позиції українських військ по всій лінії фронту, в тому числі у Станиці Луганській, визначеній ділянкою для розведення військ.
  • Втрати збройних сил із початку АТО склали 2142 людини, отримали поранення 7070 військовослужбовців

Україна й світ

  • У Мінську відбулася зустріч міністрів закордонних справ "Нормандської четвірки" для обговорення "дорожньої карти" реалізації Мінських домовленостей. За підсумками переговорів міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр констатував відсутність істотного прогресу у врегулюванні ситуації на Донбасі. За його словами, було досягнуто домовленості про обмін великої кількості полонених і розведення військ на 7 ділянках. Глава МЗС України Клімкін заявив про готовність до будь-яких пропозицій щодо обміну заручниками і доступу до них Міжнародного Червоного Хреста. Клімкін стверджує, що Росія відмовляється від будь-яких українських пропозицій щодо "дорожньої карти", тому діалог був нетривалим. Міністр закордонних справ РФ Лавров категорично відкидає можливість розміщення на Донбасі збройної місії ОБСЄ. Він заявив, що прориву в переговорах не відбулося.
  • Європарламент і Еврорада не змогли домовитися про механізм припинення безвізового режиму, що було основним стримуючим фактором для надання візової лібералізації Україні і Грузії. Наступне обговорення заплановано на 18 січня 2017 року. Таким чином, у кращому випадку українці зможуть їздити до ЄС без віз не раніше кінця весни наступного року.
  • До Криму перекинуто новітній зенітно-ракетний комплекс С-300ВМ. Росія розмістила дві нові мотострілкові дивізії поблизу східного кордону України в Білгородській і Воронезькій областях. За словами заступника міністра оборони Долгова, загальна чисельність російського військового контингенту у прикордонних регіонах становить 55 тисяч військовослужбовців.
  • Українські політв'язні Карпюк та Клих, засуджені російським судом, звернулися до Мін'юсту України з проханням перевести їх для відбування покарання на батьківщину.

Тренди

  • МНа думку експертів, зустріч глав МЗС "Нормандської четвірки" в Мінську не могла закінчитися результативно, оскільки під час попередніх переговорів не було досягнуто домовленості із жодного з основних питань реалізації "дорожньої карти", запропонованої президентом Порошенком. Європейські лідери мають намір до виборів у Німеччині і Франції досягти хоча б найменшого успіху у врегулюванні ситуації на Донбасі, проте російське керівництво протидіє будь-яким спробам змінити послідовність заходів, прописаних у других Мінських домовленостях. Відповідно до них, на окупованій території повинні бути спочатку проведені вибори, які легітимізують владу самопроголошених донбаських "республік", і тільки після цього можливе виведення російських військ і поступове надання контролю над кордоном із боку ОБСЄ.
Повністю підтвердився прогноз експертів про відмову російського керівництва від запропонованого президентом Порошенком введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment