November 26, 2016

25.11.2016: Колишній президент Янукович визнав, що просив Путіна ввести війська в Україну

Колишній президент Янукович визнав, що просив Путіна ввести війська в Україну
Янукович визнав, що просив Путіна ввести війська в Україну

Головні події і теми дня 25.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Колишній президент Янукович визнав, що просив Путіна ввести війська в Україну.
  • Росія відпустила сина лідера кримських татар Джемілєва.
  • Іспанська прокуратура оголосила олігарха Фірташа в міжнародний розшук.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про гарантії і порядок діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ, переміщених із окупованих територій.
  • У парламенті депутатами президентської фракції зареєстровано законопроект про скасування ПДВ із 1 січня 2017 року.
  • Нафтогаз готовий закуповувати газ у Росії на умовах попередніх "зимових пакетів" за наявності конкурентної ціни і гарантії надійності поставок. Протягом попереднього року ціни у Газпрому були вищими за європейські, а російські газовий монополіст неодноразово порушував умови контракту. Україна не купує газ у Росії з 25 листопада 2015 року. Міністр енергетики Насалик уважає, що Україна не потребує додаткових об'ємів газу.
  • Допит колишнього президента Януковича не відбувся, його перенесено на 28 листопада. Януковича, який перебуває у Ростові, допитають у режимі відеоконференції як свідка у справі про розстріл співробітниками спецпідрозділу "Беркут" активістів Майдану. Після невдалого допиту Янукович дав прес-конференцію, де звинуватив українську владу в небажанні "почути Донбас" і домовлятися з "ДНР" і "ЛНР".
  • Кабінет міністрів і Європейський банк реконструкції та розвитку погодили основні параметри реформування державного Ощадбанку, який планується комерціалізувати і частково приватизувати в 2018 році.
  • Перед вихідними курс гривні незначною мірою знизився: 25,72 ₴/$ (+0,13 грн), 27,25 ₴/€ (+0,26 грн), 3,98 ₴/10₽ (+0,02 грн)

Київ

  • Слідом за Fitch, агентство Standard & Poor's підвищило довгостроковий кредитний рейтинг Києва з рівня СС до В- (емітент платоспроможний, але несприятливі економічні умови можуть негативно вплинути на можливість виплати боргу) зі стабільним прогнозом.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, в околицях Донецького аеропорту снайпером бойовиків убито українського військовослужбовця. Під артилерійський обстріл потрапили позиції українських військ у промзоні Авдіївки і в населених пунктах в околицях Маріуполя. Безперервні обстріли і бої йдуть по всій лінії фронту в Донецькій області. Головне управління розвідки попередило про підготовку провокації бойовиків у Дебальцевому, де вони планують імітувати "наступ" української армії, який призведе до жертв серед мирного населення.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив про зниження інтенсивності бойових дій на Донбасі минулого тижня. Однак у Станиці Луганській немає ознак готовності сторін конфлікту до розведення військ, запланованого меморандумом Тристоронньої контактної групи на Мінських переговорах два місяці тому.
  • Верховний комісар ООН у справах біженців Гранді заявив, що більше 2 мільйонів жителів Донбасу залишили свої будинки через війну. Мирні жителі є головними жертвами конфлікту, тому ООН планує налагодити співробітництво з Україною для надання допомоги літнім, людям із обмеженими можливостями та малозабезпеченим. Гранді закликав українську владу вдосконалити процедуру перетину лінії фронту ( "розмежування") через КПВВ і повідомив, що в ООН є план на випадок загострення військової ситуації.
  • Знімальну групу російського телеканалу "Дождь" "вислано" з території, контрольованої бойовиками "ДНР", "за спотворену подачу матеріалів і роботу без акредитації".

Україна й світ

  • 23 листопада окупований Росією Крим відвідала делегація турецьких депутатів, політиків і бізнесменів. Прес-секретар МЗС Туреччини Мюфтюоглу заявив, що ця поїздка була неофіційною без дозволу уряду, Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, частиною якої є Крим. Експерти відзначають, що подібні візити без схвалення турецької влади неможливі, особливо після путчу і масових репресій.
  • Син лідера кримських татар Джемілєва визнаний російським судом українським громадянином, був звільнений із в'язниці і повернувся в Україну.
  • За словами заступника глави адміністрації президента Єлісєєва, одним із ключових питань, розглянутих під час саміту Україна-ЄС, що минув, було зняття заборони на експорт до ЄС необробленої деревини як однієї з головних умов надання кредиту € 600 млн.
  • Європейські ЗМІ повідомляють, що країни ЄС домовилися з більшості параметрів призупинення "безвізового режиму", що дозволить надати Україні візову лібералізацію найближчим часом. Адміністрація президента прогнозує прийняття такого рішення до кінця поточного року.
  • Прокуратура Іспанії підозрює олігарха Фірташа у відмиванні грошей і оголосила його в міжнародний розшук.
  • Президент Туреччини Ердоган звинуватив ЄС у невиконанні зобов'язань у зв'язку з проблемою мігрантів і пригрозив відкрити кордон із ЄС для біженців.

Тренди

  • "Допит" колишнього президента Януковича вкотре підтвердив, що українська влада не вважає "конфлікт" із Росією війною, незважаючи на риторику президента Порошенка та інших офіційних осіб. Януковичу так і не оголошено підозру в державній зраді і причетності до масових убивств на Майдані, а само його викликано на "допит" як свідка. Янукович визнав, що дійсно звертався до президента РФ Путіна з проханням про введення військ в Україну.
  • Олігарх Коломойський став одним із лідерів партії "УКРОП". В останній рік на бізнес групи "Приват" чиниться серйозний тиск із боку президента Порошенка і його оточення. Тому прагнення Коломойського отримати підтримку партії, очолюваної одним із його соратників Корбаном, виглядає природним. У ЗМІ просочилася інформація про несприятливі результати стрес-тестів Приватбанку і необхідності його великої докапіталізації, що спричинило істотне зниження вартості його єврооблігацій. На Приватбанк ведеться планомірна інформаційна атака, неодноразово з'являлися чутки про його можливу націоналізацію.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що Донбас буде звільнено протягом двох років і головну роль у цьому процесі відіграють частини Національної гвардії. Міністр також заявив, що підтримує "Правий сектор" і не має наміру вступати з ним у конфлікт. Деякі експерти вважають, що таким чином Аваков демонструє Порошенкові і його оточенню власну самодостатність і попереджає спроби відсторонення його з однієї з ключових посад у державі.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment