November 21, 2016

20.11.2016: Порошенко записав звернення до українців до третьої річниці Майдану

Порошенко записав звернення до українців до третьої річниці Майдану
Порошенко записав звернення до українців до третьої річниці Майдану

Головні події і теми дня 20.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко записав звернення до українців до третьої річниці Майдану.
  • ПА НАТО закликала підтримати пострадянські країни, які стали жертвами російської агресії.

В Україні

  • Заступник міністра фінансів Макарова заявила, що МВФ вимагає збалансування бюджету Пенсійного фонду, а не підвищення пенсійного віку. За її словами, міністерство готує комплексну програму реформування пенсійної системи.

Війна

  • Згідно зі зведеннями штабу антитерористичної операції, за попередню добу під час боїв на Донбасі поранено трьох військовослужбовців. Широкино піддається постійним обстрілам бойовиків із важкої артилерії і танків. Місія ОБСЄ через відмову сторін розміновувати територію так і не отримала доступу до всіх ділянок розведення військ, визначеним у меморандумі Тристоронньої контактної групи на Мінських переговорах
  • У результаті обстрілу бойовиків знеструмлено Донецьку фільтрувальну станцію, що призвело до істотного скорочення водопостачання Авдіївки й Донецька.

Україна й світ

  • Під час короткої зустрічі в кулуарах саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва президент США Обама закликав президента РФ Путіна виконати зобов'язання Росії з Мінських домовленостей.
  • У Стамбулі відбулася 62-я сесія Парламентської асамблеї НАТО. Командувач ВМС Альянсу Джонстон уважає, що країни НАТО мають сконцентруватися на запобіганні ескалації напруженості, до якої прагне Росія. Глава Верховної Ради Парубій на зустрічі з головою ПА НАТО Тернером заявив, що Україна має намір стати членом Альянсу, як було оголошено на Будапештському саміті.

Тренди

  • Результати розслідування злочинів на Майдані невтішні. Через три роки після закінчення подій не було засуждено жодного зі співробітників силових структур, прокурорів, суддів і осіб із колишнього керівництва країни, що брали участь у репресіях. Президент Порошенко у зверненні до народу з нагоди третьої річниці початку подій на Майдані переклав відповідальність за ситуацію в країні на війну і наслідки економічної кризи. Він пообіцяв, що надалі життя покращиться, і "треба ще трохи потерпіти". При цьому він жодного разу не згадав про неминучість покарання винних у переслідуваннях і вбивствах активістів, а генеральний прокурор Луценко розформував департамент, який займається розслідуванням злочинів на Майдані. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет стверджує, що корупція стала головною загрозою для країни, набагато більш небезпечною, ніж зовнішня агресія.
  • Міністр закордонних справ Клімкін уважає виконання Мінських домовленостей єдиною альтернативою заморожуванню конфлікту на Донбасі, яке призведе до подальшої дестабілізації ситуації в Україні. При цьому Україна не має реальних важелів упливу на Росію для примусу її до виконання Мінських домовленостей. Клімкін уважає, що головними питаннями на майбутньому саміті Україна-ЄС повинні стати продовження санкцій проти Росії у відповідь на агресію в Україні.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment