November 06, 2016

05.11.2016: МВС оприлюднило концепцію "презумпції правоти поліціянтів"

МВС оприлюднило концепцію "презумпції правоти поліціянтів"
МВС оприлюднило концепцію "презумпції правоти поліціянтів"

Головні події і теми дня 05.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВС оприлюднило концепцію "презумпції правоти поліціянтів".
  • Міністерство оборони підтвердило факт загибелі двох військовослужбовців від вибуху боєприпасу.
  • Захід наполягає на розширенні повноважень антикорупційних органів України.

В Україні

  • МВС і Національна поліція оприлюднили "концепцію" законодавчих змін, які розширюють повноваження працівників поліції та МВС.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) повернула до Національного антикорупційного бюро на дослідування матеріали по "чорній бухгалтерії" Партії регіонів. Голова НАБУ Ситник повідомив, що справа про "чорну бухгалтерію" щільно перетинається зі розслідуванням, яке веде департамент Генпрокуратури під керівництвом заступника генпрокурора Горбатюка.
  • Голова НАБУ запропонував Національному агентству з питань запобігання корупції (НАПК) скористатися технічними можливостями для перевірки електронних декларацій. Ситник повідомив, що на сьогодні його відомство перевіряє декларації 20 чиновників.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу в ході боїв на Донбасі поранено 5 військовослужбовців. Кількість обстрілів українських позицій знову істотно збільшилася, в тому числі з використанням важкої артилерії, мінометів і озброєння БМП.
  • Міністерство оборони підтвердило факт загибелі двох військовослужбовців внаслідок вибуху боєприпасу в дулі гранатомета.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що жителі Донбасу отримуватимуть пенсії в повному обсязі після деокупації території.

Україна й світ

  • Заступник міністра економічного розвитку Нефедов повідомив про виділення Німеччиною €72 млн для "стабільного економічного та регіонального розвитку, поліпшення енергоефективності та допомоги внутрішньо переміщеним особам".
  • Посол в Україні Йованович підтвердила, що США не наполягають на односторонньому виконанні Україною мінських домовленостей. Вона підкреслила, що проведення місцевих виборів в "окремих районах Донецької та Луганської областей" (ОРДЛО) є можливим тільки за виконання вимог безпеки.
  • Голова Консультативної місії ЄС в Україні Ланчінскас виступає за розширення повноважень НАБУ, САП і НАПК з урахуванням даних електронних декларацій чиновників, працівників правоохоронних органів, суддів і депутатів.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв заявив, що відносини між США та Росією впали до вкрай низької точки завдяки діям адміністрації президента Обами після подій в Україні. Проте, російська влада готова вибудовувати партнерські відносини з будь-яким президентом. Медведєв стверджує, що вплинути на результати виборів в США неможливо, новий президент завжди буде орієнтуватися насамперед на американські інтереси.

Тренди

  • Посол США Йованович вважає, що повноваження НАБУ мають бути розширені. Крім того, вона наполягає на прискоренні формування антикорупційного суду. Експерти попереджають, що Порошенко, який фактично повністю контролює "антикорупційні" органи, після оприлюднення електронних декларацій депутатів отримує можливість "продавлювати" в парламенті потрібні йому рішення, а також усувати чиновників, недостатньо лояльних особисто йому або представникам його оточення. Корупція у вищих владних колах нівелює будь-які методи, запропоновані західними консультантами, часто-густо спотворюючи їхню дію.
  • Експерти-правозахисники стверджують, що розширення повноважень співробітників Національної поліції, що запропоновано МВС, спрямоване на обмеження прав і свобод громадян, які передбачені Конституцією. Зокрема, МВС вимагає беззаперечного виконання вимог або розпоряджень поліціянта з подальшим оскарженням у встановленому порядку, крім "явно злочинних розпоряджень". Запропоновано дозволити співробітникам поліції зупиняти транспортні засоби за підозрою, що за кермом перебуває водій у стані сп'яніння або під впливом лікарських препаратів. Водіїв хочуть зобов'язати передавати патрульним документи і заборонити виходити з машини без дозволу співробітника поліції.
    Рівень правової культури співробітників поліції вкрай низький. Експерти вважають, що запропонований закон збільшить ймовірність необґрунтованого застосування поліціянтами зброї та спецзасобів.
  • Державна фіскальна служба повернула обладнання, яке було вилучено в ході обшуку у інтернет-провайдера ЛАНЕТ. Керівництво компанії вважає дії правоохоронців методом тиску на компанію з метою визнання податкового боргу, який оскаржується в суді.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment