November 03, 2016

02.11.2016: Порошенко повідомив про закінчення демобілізації 6-й хвилі

Порошенко повідомив про закінчення демобілізації 6-й хвилі
Порошенко повідомив про закінчення демобілізації 6-й хвилі

Головні події і теми дня 02.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко повідомив про закінчення демобілізації 6-й хвилі.
  • США не будуть брати участі в переговорах "нормандської четвірки".

В Україні

  • Президент Порошенко повідомив про завершення демобілізації військовослужбовців шостої хвилі. За його словами, на фронті зараз знаходяться тільки ті, хто служить за контрактом.
  • МВФ підтвердив прогноз зростання ВВП України на 2017 рік на рівні 2,5%.
  • НБУ відібрав 20 банків для участі у валютних інтервенціях відповідно до постанови, прийнятої 28 жовтня. Серед них - 5 найбільших російських банків.
  • Ощадбанк повернув Нацбанку 850 млн грн, які було надано на рефінансування.
  • Курс гривні зміцнився після виходу на міжбанківський ринок декількох експортерів: 25,56 ₴/$ (-0,03 грн), 28,36 ₴/€ (+0,15 грн), 4,03 ₴/10₽ (-0, 02 грн). Нацбанк викупив надлишки валюти в сумі $23 млн із запропонованих $29,3, що дозволило уникнути різкого зміцнення гривні.

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі загинули 2 військовослужбовців, ще 5 - поранені. У Кримському Луганської області бойовики обстріляли позиції української армії з важкої артилерії і РСЗВ "Град". Безперервні бої тривають у населених пунктах в околицях Маріуполя і Донецька. Знову зафіксовано обстріли в Станиці Луганській, яку Тристороння контактна група обрала однією з ділянок для розведення військ. Місія ОБСЄ повідомила, що міст через річку Сіверський Донець так і не розмінували, спостерігачі також не могли потрапити на інші ділянки розведення військ через відмову сторін розміновувати територію.

Україна й світ

  • Держдепартамент США позитивно оцінив результати електронного декларування і закликав притягнути до відповідальності чиновників, що використовують свої посади для отримання корупційного збагачення.
  • Компанія Чорноморнафтогаз звинуватила російське підприємство з такою ж назвою у щорічному незаконному видобутку понад 2 млрд м3 природного газу з родовищ, захоплених у результаті окупації Криму.
  • Місія МВФ прибуде до Києва для продовження консультацій 3 листопада.
  • Посол в Україні Йованович повідомила, що США поки не планують приєднуватися до переговорів у "нормандському форматі", проте продовжать активну дипломатичну підтримку України. За її словами, проведення виборів на Донбасі неможливе до забезпечення режиму безпеки, повного припинення вогню і розведення військ, якого так і не вдалося досягти протягом двох років.

Тренди

  • Міністр соціальної політики Рева стверджує, що мінімальну зарплату в Україні отримує приблизно 3,7 млн осіб, із яких близько 1,1 млн працюють у державному секторі. Збільшення зарплати, за словами міністра, дозволить зрівняти її з прожитковим мінімумом. Прем'єр-міністр Гройсман наполягає, що зростання зарплати буде досягнуто внаслідок  детінізації та справедливого розподілу податків. Гройсман не відзначив, що збільшення кількості грошей, не забезпечене зростанням продуктивності праці і полегшенням умов ведення бізнесу, неминуче призведе до зростання інфляції і подальшого падіння рівня життя населення.
  • Уряд дозволив Національній раді з питань телерадіомовлення звільнити главу Національної телекомпанії Аласанію. Аласанія повідомив про тиск на нього з боку президента, уряду й політиків з метою розміщення на телеканалі замовних матеріалів. Він підкреслив, що бюджет "Євробачення" досі не затверджено, тому неправомірне витрачання бюджетних коштів потягне за собою притягнення до кримінальної відповідальності керівника компанії. Прем'єр-міністр Гройсман визнав існування проблем у запуску суспільного телебачення, Глава парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар заявила, що якщо не запустити суспільне телебачення до кінця поточного року, процес буде відкладено ще на рік. Сюмар стверджує, що процесу протидіють чиновники й політики, і підкреслила, що в разі затримки початку роботи каналу його контент визначатимуть олігархи.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment