November 02, 2016

01.11.2016: Директор Національної телекомпанії Аласанія подав у відставку

Директор Національної телекомпанії Аласанія подав у відставку
Директор Національної телекомпанії Аласанія подав у відставку

Головні події і теми дня 01.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Директор Національної телекомпанії Аласанія подав у відставку.
  • Депутати скасували підвищення своїх зарплат.
  • Генпрокуратура перевірить чиновників і депутатів, які задекларували понад $100 тис. готівкою.

В Україні

  • Директор Національної телекомпанії України Аласанія написав заяву про відставку, мотивуючи її намаганням уряду урізати і без того мізерний бюджет компанії і перенаправити кошти на проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017. Журналісти, медіа-експерти та депутати звернулися до президента Порошенко з вимогою про припинення саботажу громадського телемовлення урядом, відновлення фінансування в повному обсязі та відмови від виділення коштів на Євробачення за рахунок суспільно важливого проекту.
  • Верховна Рада скасувала підвищення зарплат депутатам у 2017 році.
    Депутати не знайшли голосів для подолання вето президента на закон про приватизацію житла в гуртожитках і повернули його на доопрацювання.
    Прийнято за основу законопроект про скасування збору до Пенсійного фонду при проведенні операцій з готівковою валютою в розмірі 2 %.
    У першому читанні підтримано відрахування до бюджетів областей, районів і територіальних громад 5 % надходжень від рентних платежів за видобуток нафти та газу.
    Національній раді з питань телебачення і радіомовлення дозволено штрафувати телерадіокомпанії без попереднього оголошення попередження.
    Термін подання Кабміном проекту держбюджету на 2017 рік продовжено до 13 листопада.
  • Міністерство енергетики затвердило прогнозний баланс електроенергетичного ринку на 2017 рік. Понад половину електроенергії буде вироблено атомними станціями, майже 40 % - ТЕС і ТЕЦ. Міністр енергетики Насалик вважає, що Україна у змозі обійтися без імпорту електроенергії.
  • Окружний адміністративний суд Києва заборонив передачу державної частки в проекті розвідки та видобутку сланцевого газу на Юзівській газоносній площині компанії Yuzgaz B.V.
  • Генеральна прокуратура провела обшуки в офісах та на об'єктах компанії БРСМ-нафта у рамках розслідування справи про ухилення від сплати податків на загальну суму близько 1 млрд грн.
  • Генеральний штаб повідомив про зарахування до оперативного резерву Збройних сил понад 100 тисяч військовослужбовців, які пройшли строкову службу в 2015-2016 рр.
  • PayPal не збирається заходити на ринок українських електронних платежів наступного року. Експерти відзначають, що компанія планує експансію в дворічному циклі, керуючись виключно економічною привабливістю ринків та простотою взаємодії з центральними банками.
  • Міністерство фінансів не змогло продати гривневі облігації з терміном погашення від півроку до 5 років через відсутність пропозицій.
  • За оцінкою Нацбанку, в готівковому обігу знаходиться близько 310 млрд грн в банкнотах і 2 млрд грн в монетах.
  • НБУ повідомив про скорочення збитку українських банків майже у 4,5 раза, до 11,6 млрд грн, завдяки зменшенню відрахувань до резервів під активні операції.
  • Офіційний курс гривні з початку тижня плавно знижується, як і передбачали експерти: 25,58 ₴/$ (+0,07 грн), 28,21 ₴/€ (+0,28 грн), 4,05 ₴/10₽ (-0,01 грн). Експортери, закривши зобов'язання по податках, притримують валюту, що викликає ослаблення гривні. НБУ на торги не виходив.

Війна

  • Згідно з офіційними зведеннями штабу АТО, українська армія не зазнала втрат за попередню добу, проте прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації повідомила про поранення одного військового в результаті обстрілу в Кримському. Бойовики ведуть безперервні обстріли в околицях Маріуполя, в промзоні Авдіївки та в Кримському. Порушення режиму припинення вогню зафіксовано біля Станиці Луганської, обраної в якості однієї з ділянок для розведення військ.

Україна і світ

  • Агентство Reuters оприлюднило результати розслідування, які свідчать про відновлення Росією в окупованому Криму радянських військових об'єктів та будівництва нових військових баз. Ця реконструкція є частиною широкомасштабного плану зведення лінії військових об'єктів уздовж усього західного кордону РФ, що підтверджує скочування ситуації в Європі до "холодної війни".

Тренди

  • Генеральний прокурор Луценко повідомив про намір перевірити сплату податків депутатами і чиновниками, які задекларували понад $100 тис. готівкою або на рахунках в банках, а також подарунки вартістю понад $10 тис. Він стверджує, що депутати пишуть один на одного доноси після ознайомлення з деклараціями.
    Експерти припускають, що ці перевірки можуть стати приводом для легалізації корупційних доходів, а також бути використані владою для переслідування або шантажу опонентів. Експерти громадянської мережі "Опора" оцінили вартість матеріальних і нематеріальних активів у деклараціях чиновників і депутатів у понад 12 млрд грн, проте активісти громадянського суспільства та деякі аналітики вважають, що суму занижено в рази.
  • Глава НБУ Гонтарева дала розгорнуте інтерв'ю "Громадському телебаченню”. Вона заявила, що в результаті чистки банківського сектора з ринку було виведено 82 банки, частина з яких використовувалися як конвертаційні центри та не виконували функції банківських установ. Це дозволило підняти довіру населення до банків, що призвело до зростання обсягу депозитів з початку року на 7%. За словами Гонтаревої, власники і менеджмент банку "Михайлівський" проводили шахрайські операції, що не дозволяє Фонду гарантування вкладів здійснювати виплати вкладникам. Вона переклала відповідальність за те, що трапилося, на Національний комітет з регулювання у сфері фінансових послуг та Антимонопольний комітет. Гонтарева повідомила, що до Верховної Ради подано законопроект, який передає Нацбанку право нагляду за фінансовими, страховими і кредитними компаніями, проте депутати не хочуть його приймати.
    “Приватбанк” може бути націоналізовано, якщо він не виконає програму докапіталізації, розраховану на 3 роки. Системний банк, за словами Гонтаревої, не може бути переданий Фонду гарантування вкладів через небезпеку обвалу фінансової системи.
    Гонтарева звинуватила депутата Таруту та членів парламентського комітету з грошово-кредитної політики в підриві довіри до голови Нацбанку і до регулятора, а також повідомила про подання на них заяв до Генпрокуратури, СБУ і НАБУ з вимогою розслідування надання заздалегідь неправдивої інформації.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment