October 16, 2016

15.10.2016: Порошенко відвідав зону АТО

Порошенко відвідав зону АТО
Порошенко відвідав зону АТО

Головні події і теми дня 15.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко відвідав зону АТО.
  • Бойовики не припиняють артобстріли українських позицій.
  • Начальник ГУР МО Кондратюк став заступником голови президентської адміністрації.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив головою Харківської обласної державної адміністрації Світличну, яка виконувала обов'язки керівника після призначення Райніна головою президентської адміністрації.
  • Заступником голови президентської адміністрації призначено начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кондратюк.
  • Порошенко закликав депутатів Верховної Ради якнайшвидше ухвалити закон про спецконфіскацію у зв'язку з необхідністю додаткового фінансування витрат на оборону.
  • Порошенко анонсував перехід армії на контрактну основу з кінця жовтня, по завершенню 6-ї хвилі мобілізації. При цьому начальник Генерального штабу Муженко наполягає на змішаній комплектації Збройних сил для підготовки резервістів.

Війна

  • Бойовики не припиняють артилерійські обстріли в околицях Маріуполя і в Попаснянському районі. У зоні "розведення військ" у Станиці Луганській українські позиції було обстріляно з мінометів. П'ять будинків отримали пошкодження після обстрілу бойовиками Мар'їнки. За офіційними даними, поранено трьох військовослужбовців, ще одного контужено. Міністерство оборони стверджує, що загибель двох військовослужбовців в Луганській області не пов'язана з бойовими діями.
  • Президент Порошенко відвідав зону антитерористичної операції та провів нараду з командувачами секторів АТО.
  • Порошенко заявив, що Україна не буде виконувати політичну частину мінських домовленостей до виконання Росією та бойовиками вимог безпеки.

Україна й світ

  • Переговори щодо врегулювання ситуації в Сирії між держсекретарем США Керрі, міністром закордонних справ РФ Лавровим за участю представників Туреччини, Катару, Саудівської Аравії та Ірану завершилися без офіційних результатів. ЗМІ повідомляють про намір канцлера Німеччини Меркель запропонувати ввести додаткові санкції проти російської авіаційної промисловості у зв'язку з бомбардуваннями сирійських міст російською авіацією.

Тренди

  • Президент Порошенко "передав армії в урочистій обстановці" бойову техніку в Чугуєві. Для цього на полігон було звезено понад 150 одиниць техніки. Громадські активісти та експерти назвали черговий захід з передачі техніки показухою, характерною для епохи занепаду СРСР. Передача техніки до підрозділів, що знаходяться в різних регіонах, зазвичай відбувається в робочому порядку, проте президент влаштував собі дорогу піар-акцію за рахунок коштів бюджету.
  • На думку аналітиків і західних ЗМІ, фінансування українських партій з бюджету є позитивним кроком. Однак "Батьківщина" та "Опозиційний блок" відмовилися від фінансування. Більшість партій не хочуть розкривати справжні джерела свого фінансування, а надані звіти, за словами експертів, "не витримують жодної критики". При цьому Національне агентство по запобіганню корупції (НАЗК) не має наміру штрафувати партії за порушення фінансової дисципліни до того моменту, коли воно "нормально запрацює". При цьому розмір штрафів, встановлених за порушення, настільки малий, що не становить загрози для керівників та спонсорів партій. Єдиним реальним важелем впливу може бути припинення фінансування. На думку депутатів і експертів, штрафи за фінансові порушення потрібно значно збільшити, а звіти мають бути відкритими і подаватися в електронному вигляді.
  • Керівництво міністерства енергетики прагне перевести українські АЕС на роботу в "маневровому" режимі (змінювати потужність енергоблоків в залежності від потреби в електроенергії). "Енергоатом" повідомив про зниження вироблення електроенергії на АЕС у 2016 році на 10% у порівнянні з попереднім роком, при цьому частка АЕС в загальній генерації перевищує 50%. За словами чиновників, "маневровий режим" дозволить компенсувати недолік енергогенеруючих потужностей ТЕС. Однак фізика процесів генерації в ядерній енергетиці побудована на роботі АЕС в "базовому" режимі, тобто з постійною потужністю. Зміна потужності пов'язана з погіршенням характеристик ядерного палива, зменшенням терміну його експлуатації та різким зниженням рівня безпеки.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment