October 12, 2016

11.10.2016: Практично весь український медіаринок контролюють олігархи

Практично весь український медіаринок контролюють олігархи
Практично весь український медіаринок контролюють олігархи

Головні події і теми дня 11.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine


Теми ЗМІ та соцмереж

  • Практично весь український медіаринок контролюють олігархи.
  • Ситуація на Донбасі знову загострилася.
  • Рада Європи не розглядатиме безвізовий режим для України в жовтні.
  • Президент Франції Олланд зажадав від України провести вибори до отримання контролю над кордоном з Росією.

В Україні

  • Президент Порошенко поки не планує оголошення сьомий хвилі мобілізації.
  • Президент запропонував Верховній Раді подовжити до 1 серпня 2017 роки мандат міжнародної слідчої групи, що розслідує катастрофу авіалайнера MH17.
  • Глава Національного антикорупційного бюро Ситник заявив про наявність порушень у ході фінансування проекту "Стіна", однак висунути обвинувачення бюро ще не готове.
  • Інститут масової інформації та організація "Репортери без кордонів" запустили сайт "Моніторинг медіавласності", що містить інформацію про власників українських ЗМІ та їхні зв'язки із політиками та бізнесменами. За твердженням авторів сайту, лише 4 власники контролюють понад 75 % телевізійної аудиторії і більше 90 % радіослухачів, що свідчить про надконцентрацію медіаресурсів. Онлайн-видання за законом не є ЗМІ.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 25,85 ₴/$ (+0,02 грн), 28,64 ₴/€ (-0,18 грн), 4,16 ₴/10₽ (+0,02 грн).

Війна

  • Обстановка на ділянці фронту під Маріуполем загострюється із кожним днем. Бойовики обстрілюють позиції української армії із мінометів і важкої артилерії. За даними розвідки, у прифронтовій зоні бойовиками розгорнуто системи залпового вогню. Бойові дії під Маріуполем, у Мар'їнці, Авдіївці, на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі йдуть безперервно, кількість випадків порушення режиму припинення вогню зросла до 44. Українська армія була змушена відкривати вогонь у відповідь. За офіційними даними, унаслідок боїв загинуло 2 і поранено – 8 військовослужбовців, проте волонтери в шпиталях повідомляють про набагато більші втрати.
  • Чиновники місії ОБСЄ скаржаться на неможливість моніторингу на ділянці розведення військ у Петровському через те, що "демілітаризована" територія не розмінована. Очевидці в зоні бойових дій підтверджують, що спостерігачі ОБСЄ працюють тільки в денний час, вночі ж, коли йдуть інтенсивні бойові дії, ОБСЄ не фіксує порушення "режиму тиші". Крім того, експерти зазначають елементи фальсифікації в офіційних заявах місії ОБСЄ.

Україна й світ

  • Рада Європи не розглядатиме в жовтні візову лібералізацію для України та Грузії. До порядку денного сесії Ради також не внесено питання про прискорене скасування "безвізового режиму", який міністри закордонних справ країн – членів ЄС поставили умовою надання візової лібералізації.
  • Президент Франції Олланд назвав припинення вогню необхідною умовою проведення виборів на окупованій території Донбасу. Він вважає процес виконання мінських домовленостей занадто повільним. Разом із міністром закордонних справ Оро вони в черговий раз озвучили вимоги мінських домовленостей, відповідно до яких доступ до державного кордону України має отримати тільки після проведення виборів в "окремих районах Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО). При цьому Оро зажадав від Верховної Ради України прийняття закону про особливий статус і вибори в ОРДЛО відразу ж після припинення вогню та відведення військ на трьох ділянках, обраних контактною групою. Міністр внутрішніх справ Аваков вважає висловлювання французького президента "образливими" та абсолютно неприйнятними для України. На його думку, Захід намагається розв'язати свої проблеми за рахунок здачі України агресору.
  • Адміністрація президента Порошенко не отримувала запрошення на зустріч "Нормандської четвірки" в Берліні, анонсовану канцлером Німеччини Меркель.
  • Члени української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) збираються ініціювати відставку глави Асамблеї, який підтримує відновлення роботи Росії в організації та зняття санкцій з Росії.
  • Румунія, слідом за Молдовою, ввела обмеження на імпорт української свинини та продуктів із неї через спалах в Україні африканської чуми свиней.

Тренди

  • Президент Порошенко назвав елементами гібридної війни спроби опозиції дестабілізувати ситуацію, використовуючи питання ринку землі та комунальних тарифів. Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко швидко набирає рейтинг, критикуючи дії президента та прем'єр-міністра, що різко підвищили тарифи. У відповідь прем'єр-міністр Гройсман звинуватив Тимошенко у величезних втратах українського бюджету внаслідок підписання нею газового контракту 2009 року.
  • Прем'єр-міністр Гройсман зобов'язав чиновників до 31 жовтня здати електронні декларації. Такий вислів є звичайним піаром, оскільки за неподання декларації у термін і внесення до неї неправдивих даних передбачено кримінальну відповідальність незалежно від вказівок прем'єр-міністра. Сам Гройсман не подав декларацію до сих пір.
    Навколо системи електронного декларування розгортається черговий скандал. Антикорупційний комітет Верховної Ради не може з'ясувати, кому належать ключі доступу до системи – Національному агентству із запобігання корупції або Держслужбі спецзв'язку та захисту інформації. Чиновники НАПКА стверджують, що служба спецзв'язку не передавала їм коди доступу. Позафракційний депутат Еднак пред'явив докази внесення змін до вже поданої декларації.
  • На думку глави Фонду держмайна Білоуса, приватизація енергогенеруючих та енергозбутових компаній залежить від прийняття Верховною Радою закону про ринок електроенергії, який вводить поняття "стимулюючих тарифів". За словами Білоуса, ціна продажу підприємств не важлива, а готовність інвестувати є головним критерієм вибору покупця. Глава фонду вважає, що приватизація Одеського припортового заводу (ОПЗ) відбудеться не раніше грудня.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment