October 02, 2016

01.10.2016: Україна відвела війська в Золотому

Україна відвела війська в Золотому
Україна відвела війська в Золотому

Головні події і теми дня 01.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відвела війська в Золотому.
  • З 1 жовтня скасовано регулювання цін на "соціальні продукти".
  • Апеляційний суд продовжив на 2 місяці затримання добровольців, підозрюваних у вбивстві поліцейських.

В Україні

  • Підозрювані у вбивстві працівників поліції і пограбуванні АЗС добровольці Заверуха, Романюк і Кошелюк мали вийти із СІЗО у зв'язку із закінченням терміну затримання, проте на вимогу слідчих були доставлені в суд. У результаті їм було продовжено термін затримання ще на 2 місяці. Заверусі, у якої лікарі діагностували гострий апендицит, судді не дали дозволу на госпіталізацію. Під будівлею суду відбулися сутички, затримано 4 активістів.
  • З 1 жовтня в Україні тимчасово, на 3 місяці, скасовано державне регулювання цін на "соціальні продукти" - борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, соняшникову олію, вершкове масло, яловичину, свинину і м'ясо птиці. Уряд запевняє, що це не призведе до зростання цін, проте експерти оцінюють можливе підвищення вартості цих продуктів у результаті "експерименту" на 10-15%.
  • З 1 жовтня набирає чинності закон про пластикові паспорти (ID-карти). Їх будуть безкоштовно видавати громадянам, які досягли 14 років, строком на 4 роки, а з 18 років - на 10 років. У десятирічні паспорти буде вбудовано чіп, що містить електронний підпис, а також біометричні дані власника.

Війна

  • Віддано наказ про відведення військ у Золотому, незважаючи на обстріли бойовиків і суттєве зростання кількості порушень режиму припинення вогню. Українська влада неодноразово заявляла, що відведення військ можливе тільки в разі дотримання бойовиками "режиму тиші" протягом 7 діб. У Станиці Луганській, яку визначено як ще одну зону розведення військ, зафіксовано кілька обстрілів бойовиків зі стрілецької зброї і гранатометів. Спостерігачі ОБСЄ стверджують, що в третій зоні розведення, в Петровському, розташованому в околицях Волновахи, вони не змогли потрапити на територію, контрольовану бойовиками, у зв'язку з тим, що її було заміновано.
    По всій лінії фронту тривають зіткнення і обстріли, промзона Авдіївки піддалася артнальотам із важкої артилерії, в населених пунктах в околицях Маріуполя: Авдіївці, Новоселівці, Майорську і Зайцевому - українські позиції зазнали мінометного обстрілу. В ході боїв, за офіційними даними, поранено 2 військовослужбовців.

Україна й світ

  • Чеський суд зажадав від громадської організації, яка називає себе "Представницький центр ДНР" змінити назву протягом 20 днів. МЗС Чехії вимагає від керівника цієї організації Лєскової, що брала участь у війні на Донбасі на боці ДНР, припинити називати себе "почесним консулом ДНР".
  • У Польщі створено профспілку для українських трудових мігрантів, мета якої - захист від нечесних роботодавців, ознайомлення найманих працівників-українців з їхніми правами та обов'язками.
  • США розглядають можливість запровадження додаткових санкцій проти Росії у відповідь на агресію в Сирії і вважають, що вони можуть бути ефективним інструментом упливу на Путіна.

Тренди

  • Проведення суду над підозрюваними у вбивстві поліцейських для продовження терміну їх утримання під вартою після закінчення терміну їх тимчасового затримання ще раз продемонструвало неповагу українських правоохоронців до законів і небажання їх виконувати. Крім того, продовження суду в момент, коли у підозрюваної Віти Заверухи було діагностовано загострення апендициту, можна з упевненістю вважати тортурами щодо ув'язнених.
  • Представники української влади неодноразово заявляли, що розведення військ на ділянках, визначених "мінських рамковими угодами", можливе тільки після дотримання бойовиками "режиму тиші" протягом 7 діб поспіль. Представник України на переговорах в Мінську, колишній президент Кучма заявив, що немає сенсу грати в піддавки з бойовиками. Незважаючи на запевнення чиновників про "безпеку" відводу військ, більшість активістів і голова Закарпатської облдержадміністрації Москаль переконані, що відведення військ може стати приводом для захоплення територій бойовиками у будь-який момент, оскільки армія демонтує за собою довготривалі укріплення.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment