September 29, 2016

28.09.2016: Авіалайнер МН17 був збитий російською ракетою

Авіалайнер МН17 був збитий російською ракетою
Авіалайнер МН17 був збитий російською ракетою

Головні події і теми дня 28.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Міжнародна слідча група стверджує, що МН17 був збитий російською ракетою.
  • РБНО підтримав збільшення фінансування силових структур в 2016 році.
  • Молдова заборонила ввезення української свинини.

В Україні

  • РНБО підтримала збільшення фінансування армії та силових структур в 2016 році: збройних сил - на 3,8 млрд грн, розвідки - на 175 млн грн, Національної поліції - на 2 млрд грн, СБУ - на 125 млн грн, Держприкордонслужби та інших силових структур - на 783 млн грн.
  • Президент Порошенко підписав закон про виплати військовополоненим і заручникам, захваченним в ході бойових дій на Донбасі.
  • Генеральний прокурор Луценко вимагає надати йому повноваження у розподілі між силовими відомствами розслідування кримінальних справ проти високопосадовців. Він стверджує, що таким чином не буде порушено повноваження Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Україна і НАТО підписали угоду про обмін інформацією з обмеженим доступом.
  • Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію Державного земельного банку на підставі рішення НБУ про відкликання ліцензії. Ліквідація триватиме 2 роки. У банку не було розміщено депозити фізичних осіб.
  • Курс гривні незначно знизився: 25,90 ₴ / $ (+0,07 грн), 29,07 ₴ / € (+0,09 грн), 4,05 ₴ / 10₽ (-0,01 грн).

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі по всій лінії фронту зафіксовано обстріли з боку бойовиків зі стрілецької зброї, гранатометів і БМП, промзону Авдіївки було обстріляно з мінометів. За офіційними даними штабу АТО, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Спостережна місія ОБСЄ не змогла потрапити на 2 з 3 ділянок, визначених мінською рамковою угодою про розведення військ, через мінування території.

Україна й світ

  • Комісія з розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу МН17, збитого над Донбасом, оприлюднила проміжний звіт. У ньому підтверджено, що лайнер був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1", який було ввезено на територію України з Росії, а після пуску вивезено назад. Розслідування триває, прокуратура Нідерландів збирається з'ясувати імена виконавців і тих осіб, хто віддав наказ про запуск ракети.
    Один з командирів бойовиків Басурін стверджує, що "війська ДНР" цей літак не збивали, оскільки у них на озброєнні не було пускових установок "Бук". Міністерство оборони РФ заперечує факт перетину українського кордону російським ЗРК.
    Держдепартамент США закликав всі держави допомогти об'єднаній слідчій групі у встановленні винних у знищенні пасажирського повітряного судна. Представник США в ООН Пауер заявила, що Росія намагається ввести весь світ в оману, як з катастрофою МН17, так і щодо участі в конфлікті на Донбасі.
    Депутат Європарламенту Хармс заявила, що Росія несе безпосередню відповідальність за збитий літак, оскільки "приватних буків не буває".
    МЗС України стверджує, що доповідь міжнародної слідчої групи вказує на причетність російського керівництва до катастрофи.
    Журналістська група Bellingcat, що бере активну участь у розслідуванні, заявила про кібератаку на її сервера і на спроби дискредитації з боку російських ЗМІ.
  • Молдова тимчасово заборонила імпорт із України свиней і продуктів зі свинини у зв'язку з можливим зараженням їх на африканську чуму свиней.
  • Голова Євроради Туск запевнив президента Порошенко, що Європа і надалі буде підтримувати Україну в проведенні реформ, включаючи боротьбу з корупцією.
  • Міністр торгівлі США Прітцкер закликала прем'єр-міністра Гройсмана до продовження реформ, узгоджених з МВФ, і поліпшення ділового клімату в країні.
  • Зустріч міністрів фінансів Росії та України з приводу "боргу Януковича" перенесено на жовтень. Вона відбудеться на нейтральній території, можливо, в Німеччині.
  • Країни-члени ОПЕК погодилися обмежити видобуток нафти з листопада, проте Іран заявив про відмову підтримати таке рішення і буде збільшувати видобуток.

Тренди

  • Генеральний прокурор Луценко вимагає від Верховної Ради спростити порядок розгляду подань про притягнення депутатів до кримінальної відповідальності та вилучати у депутатів документи і закордонні паспорти з метою виключення їхньої втечі за кордон під час проведення слідства. У той же час, депутати від Опозиційного блоку Добкін і Скорик звернулися до Генеральної прокуратури із заявами, в яких вимагають допитати їх за висунутими Луценко звинуваченнями, і стверджують, що стосовно них слідчі дії не проводяться.
  • Слідом за іншими місцевими радами, Запорізька міськрада відмовилася приймати сміття зі Львова. Проблема утилізації сміття у Львові найближчим часом може загостритися, рішення про будівництво сміттєспалювального заводу досі не прийнято. Міністр екології та природних ресурсів Семерак стверджує, що в Україні понад 30 тисяч звалищ, більшість з яких - нелегальні. Він повідомив, що до кінця року має бути прийнято стратегію щодо поводження з відходами, спрямовану на їхню максимальну переробку, а не складування.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment