September 27, 2016

26.09.2016: Профільний комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для України

Профільний комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для України
Комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для України

Головні події і теми дня 26.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Профільний комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для України.
  • Порошенко оголосив демобілізацію 6-й хвилі.
  • До Верховної Ради внесено закон про Вищу раду правосуддя і судової системи.

В Україні

  • Адміністрація президента внесла в парламент законопроект "Про вищу раду правосуддя".
  • Президент Порошенко оголосив демобілізацію військовослужбовців 6-ї хвилі. Генеральний штаб уважає, що ймовірність оголошення 7-ої хвилі мобілізації дуже велика. Кабінет міністрів встановив, що на строкову службу в жовтні-листопаді мають бути призвані 13,9 тис.осіб. Порошенко стверджує, що призовників НЕ будуть відправляти в зону бойових дій на Донбас.
  • Житомирську обласну раду очолив представник Блоку Порошенка Ширма, після того, як його попередниця від партії "Батьківщина" Лабунська подала заяву про відставку.
  • Суд продовжив на 2 місяці термін утримання під вартою колишньому голові парламентської фракції Партії регіонів Єфремову.
  • Укрзалізниця зменшила кількість квитків для бронювання і посилила умови для "організованих груп", що дозволить істотно збільшити кількість квитків у вільному продажу.
  • Офіційний курс гривні незначною мірою зміцнився по відношенню до долара: 25,90 ₴/$ (-0,09 грн), 29,17 ₴/€ (+0,02 грн), 4,04 ₴/10₽ (-0,03 грн). НБУ викупив на аукціоні у комерційних банків $14,7 млн.

Війна

  • За офіційними даними штабу АТО, під час обстрілів бойовиками позицій українських військ під Авдіївкою поранено 2 українських військовослужбовців. Кількість обстрілів по всій лінії фронту постійно зростає, бойовики все частіше застосовують міномети, за повідомленнями спостерігачів із передової, зафіксовано залпи важкої артилерії. Українська армія у відповідь вогню не відкриває.
  • Бойовики "ЛНР" заборонили спостерігачам ОБСЄ доступ до населеного пункту Золоте, визначеного як одне з місць розведення військ "рамковими угодами", підписаними в Мінську 20 вересня.
  • Російська влада змушена була визнати, що на радарних знімках моменту знищення малайзійського авіалайнера рейсу МН17, збитого над Донбасом, немає сторонніх об'єктів. Розвідслужби РФ в ході розслідування катастрофи прокуратурою Нідерландів стверджували, що пасажирський літак був збитий українським штурмовиком.

Україна й світ

  • Профільний комітет Європарламенту з питань юстиції, цивільних прав і внутрішніх справ схвалив надання Україні візової лібералізації.
  • У США відбулися дебати між кандидатами в президенти Трампом і Клінтон. За оцінкою CNN, Клінтон підтримали понад 60% глядачів.

Тренди


  • Відповідно до результатів соціологічного опитування, проведеного центром Разумкова, майже половина респондентів підтримують повну ізоляцію "окремих районів Донецької та Луганської області", 50% виступають проти "особливого статусу" для окупованих територій Донбасу, майже 40% – проти амністії бойовиків. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський стверджує, що про "особливий статус" для "ДНР" та "ЛНР" не може бути й мови на умовах, які нав'язані Росією.
  • Відповідно до змін, внесених до Конституції, новостворена Вища рада правосуддя має замінити існуючу Вищу раду юстиції шляхом реорганізації. До 30 квітня 2019 року повноваження членів Вищої ради правосуддя виконуватимуть члени Вищої ради юстиції. Римський статут, який визнає повноваження Міжнародного кримінального суду, не може бути ратифіковано раніше, ніж через 3 роки. Крім того, законом визначено повноваження судів, прокуратури та порядок призначення і звільнення суддів і прокурорів. На думку експертів, закон, поданий Порошенком із вимогою його невідкладного розгляду, запроваджує фактичну підпорядкованість членів ради президентові й посилює контроль над судовою гілкою влади.
  • Колишній депутат Онищенко, який перебуває в міжнародному розшуку, опублікував дані, що свідчать про спробу купівлі каналу "112" президентом Порошенком. Онищенко стверджує, що до травня 2015 року вів переговори щодо придбання каналу, однак потім відійшов від процесу. Учасники скандалу, які мають відношення до Порошенка, заперечують факт переговорів, однак експерти відзначили пом'якшення риторики каналу щодо президента.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков запропонував упровадити презумпцію правоти поліції. В анонсованому ним пакеті законопроектів громадяни позбуваються права заперечувати поліцейським, а лише можуть оскаржити їх пізніше в суді. За словами Авакова, громадянин спочатку має підкоритися вимогам співробітників поліції, а потім оскаржити їхні дії. До Верховної Ради депутатами Блоку Порошенка і Народного фронту - Найємом, Тетеруком, Березою, Голубом та Сотник внесено законопроект про посилення відповідальності за "образу" поліцейських і прирівняних до них працівників правоохоронних органів. Експерти і громадські активісти вважають, що такі закони повністю суперечать Конституції, оскільки зменшують права громадян і дозволять владі побудувати "поліцейську державу"

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment