September 20, 2016

19.09.2016: У Підмосков'ї застрелено лідера антиукраїнської організації "Оплот" Жиліна

У Підмосков'ї застрелено лідера антиукраїнської організації "Оплот" Жиліна
У Підмосков'ї застрелено лідера "Оплот" Жиліна

Головні події і теми дня 19.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Підмосков'ї застрелено лідера антиукраїнської організації "Оплот" Жиліна.
  • Екс-міністра охорони здоров'я Богатирьову виключено з бази розшуку Інтерполу.
  • Захід не визнав вибори в Держдуму РФ в Криму.

В Україні

  • Проект бюджету на 2017 рік з'явився на офіційному сайті Верховної Ради.
  • Міністерство економічного розвитку запропонувало скасувати державне регулювання цін на соціальні групи товарів, зокрема на хліб, молоко, крупи, цукор. За оцінками експертів, це може привести до їх подорожчання на 10% і більше.
  • Інтерпол виключив з бази розшуку колишню чиновницю уряду Азарова - міністра охорони здоров'я Богатирьову. Генеральна прокуратура просить суд відкрити заочне провадження у справі Богатирьової, яку звинувачують у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.
  • Рейтингове агентство Fitch уважає отримання третього траншу кредиту МВФ Україною позитивним фактором, однак сумнівається у здатності українського уряду проводити реформи через відсутність стійкої більшості в парламенті і зовнішньої уразливості країни від ситуації на світових ринках.
  • Гривня на міжбанківському ринку продовжує зміцнюватися. Офіційний курс зростає на 0,5-1% в день: 25,77 ₴ / $ (-0,13 грн), 28,77 ₴ / € (-0,31 грн), 3,97 ₴ / 10₽ (- 0,02 грн)

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі поранено одного військовослужбовця. Бойовики не припиняють обстріли по всій лінії фронту, в Новозванівці Луганській області зафіксовано бойове зіткнення з диверсійною групою. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг після відвідування окупованого Донецька заявив, що інтенсивність обстрілів знизилася, що свідчить про можливість дотримання сторонами Мінських домовленостей про припинення вогню. МЗС України стверджує, що припинення вогню на Донбасі залежить виключно від рішення влади Росії, проте бойовики такого наказу не отримували.

Україна й світ

  • У Підмосков’ї застрелено Жиліна - одного із засновників антиукраїнського руху "Оплот". На думку харківських активістів, одним із замовників убивства може бути мер Кернес, який таким чином "обрубує кінці", що свідчать про його підтримку сепаратистів "Харківської народної республіки" навесні 2014 року. Ще одним варіантом може бути продовження "зачистки" Росією радикальних "польових командирів" для керування окупованим Донбасом через повністю підконтрольних їй "лідерів ДНР і ЛНР" Захарченка та Плотницького
  • Саміт ООН з питань біженців прийняв декларацію, яка зобов'язує країни-члени організації забезпечити захист усіх мігрантів і біженців, незалежно від їх статусу. Головним завданням декларація ставить поліпшення умов у країнах, звідки йде потік мігрантів і біженців.
  • Президент Порошенко зустрівся в Нью-Йорку з колишнім президентом Клінтоном і його дружиною - кандидатом у президенти США.
  • Депутат Європарламенту Гармс стверджує, що вибори на Донбасі проводити не можна до врегулювання ситуації в сфері безпеки, виведення з регіону найманців і російських військ і отримання Україною контролю над кордоном.
  • Більшість західних країн, Парламентська асамблея Ради Європи і Євросоюз не визнали результатів виборів до Державної Думи РФ в Криму і заявили, що півострів є невід'ємною частиною України.
  • Єврокомісар з питань політики сусідства та розширення ЄС Хан переконаний, що Рада ЄС ухвалить рішення про візову лібералізацію для України в жовтні.

Тренди


  • Національне антикорупційне бюро оголосило рішення про перевірку купівлі дорогої квартири депутатом Лещенком. На думку детективів, Лещенко зробив два адміністративних правопорушення, пов'язаних із корупцією, зокрема отримання "безвідсоткового кредиту" від власниці видання "Українська правда" Притули, а також невнесення до податкової декларації квартири, записаної на родичів. Глава НАБУ Ситник оголосив про початок перевірки купівлі дорогої квартири депутатом Заліщук. Аналітики й активісти громадянського суспільства вважають, що "боротьба з корупцією" стала вигідним бізнесом. Метою "борців" є не усунення корупції, а сам нескінченний процес "боротьби". Крім того, розслідування фактів корупції серед "антикорупціонерів" є спробою переключити увагу громадськості з головних корупціонерів на тих, хто "бере участь у боротьбі". Законодавці, влада і правоохоронні органи не приймають рішення, спрямовані на запобігання корупції. Замість цього вони воліють вести безперервну боротьбу з її наслідками.
  • Віце-прем'єр-міністр Кубів призупинив рішення Міністерства економічного розвитку про виведення Укртрансгазу з управління Нафтогазу і перепідпорядкування його міністерству "у зв'язку з великим суспільним резонансом". Проте Кубів уважає рішення правильним. Він пропонує створити незалежні органи управління в Нафтогазі та інших компаніях, пов'язаних із транспортуванням газу.
    Президент Порошенко зажадав негайного вирішення проблеми "Укртрансгазу".
    Глава Нафтогазу Коболєв наполягає на участі європейських партнерів у створюваному підприємстві з транспортування газу. Коболєв уважає, що Укртрансгаз треба повернути в підпорядкування Нафтогазу, як того вимагає секретаріат Європейського Енергетичного співтовариства, а директор Укртрансгазу має бути звільнений наглядовою радою компанії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment