September 17, 2016

16.09.2016: У бюджеті-2017 на оборону передбачено 5% ВВП

У бюджеті-2017 на оборону передбачено 5% ВВП
У бюджеті-2017 на оборону передбачено 5% ВВП

Головні події і теми дня 16.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У бюджеті-2017 на оборону передбачено 5% ВВП.
  • Транш МВФ $ 1 млрд надійшов на рахунок НБУ.
  • Президент Порошенко виступив на форумі Ялтинської економічної стратегії.
  • Українські спортсмени продовжують успішний виступ на Паралімпіаді.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман презентував основні параметри бюджету на наступний рік. Дефіцит бюджету має зменшитися на 0,7% до 3% ВВП, що становить 77,5 млрд грн. Передбачено доходи в сумі 712,5 млрд грн, витрати - 790 млрд грн. На оборону і безпеку закладено 5% ВВП - 125,9 млрд грн.
  • НБУ повідомив про отримання третього траншу МВФ у розмірі $ 1 млрд. Глава міністерства фінансів Данилюк уважає, що переговори щодо перегляду програми розширеного кредитування МВФ можуть відбутися вже у жовтні. Він стверджує, що умовою надання макрофінансової допомоги ЄС у розмірі € 600 млн є закон про незалежну комісію з регулювання у сфері комунальних послуг та вирішення питання з експортом лісу.
  • Гривня істотно зміцнилася на міжбанківському ринку: 25,90 ₴/$ (-0,31 грн), 29,08 ₴/€ (-0,42 грн), 3,99 ₴/10₽ (-0,03 грн)

Київ

  • Агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту Києва в іноземній і національній валюті з рівня "ССС" до "СС". Це пов'язано з рішенням київської влади відкласти погашення на 1 рік виплати по облігаціях, термін якої настане 19 грудня 2016 року. 3 вересня, свій рейтинг Києва знизило ще одне агентство - Standard & Poor's.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі, за офіційними даними штабу АТО, поранені 3 військовослужбовців і 1 контужений в результаті підриву на розтяжках в Авдіївці та Кримському. Згідно з повідомленнями з лінії фронту, бойовики ведуть обстріли передових позицій і населених пунктів на контрольованій України території і провокують українські війська на вогонь у відповідь. Міністр закордонних справ України Клімкін заявляє, що режим тиші не діє, поки гинуть і отримують поранення українські солдати.

Україна й світ

  • Президент Порошенко виступив на форумі Ялтинської економічної стратегії в Києві. У своїй промові, яку він виголосив англійською мовою, президент анонсував старт великої приватизації в жовтні, коли на продаж будуть виставлені Одеський припортовий завод і великі енергогенеруючі та енергозбутові потужності. Порошенко підкреслив, що країна, яка 2 роки перебуває в стані війни, змогла встояти і служить захистом європейської демократії від російської агресії. Він заявив, що не піде на обмін Криму на припинення війни на Донбасі. На думку ряду учасників конференції, вона поставила серйозні питання, на які не дала відповідей, що свідчить про загальний стан світової політики. Також не було дано відповіді на питання: як вийшло, що Україна змушена боротися на двох фронтах - внутрішньому і зовнішньому, чому міжнародна спільнота повинна довіряти Україні та чому українська влада називає війну на Донбасі "антитерористичною операцією".
  • Українські спортсмени завоювали на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро 106 медалей з них 38 золотих, і утримують третє місце в командному заліку, випереджаючи США.
  • Президент Порошенко запропонував розширити список санкцій проти Росії особами, які братимуть участь у виборах до російської Державної Думи в Криму. Держдепартамент США і Європарламент також оголосили, що не мають наміру визнавати вибори до російської Держдуми в Криму, який вважають невід'ємною частиною України. ПАРЄ і ОБСЄ не направлять своїх представників до Криму для спостереження за процесом виборов.Прі цьому про визнання нелегітимним всього складу Держдуми РФ, як того вимагають українську владу, мови не йде.
  • Україна передала Нідерландам 5 картин, викрадених в 2005-му році з музею в Хоорн і виявлених в районі ведення військових дій в околицях Донецька.

Тренди


  • Оператор магістральних трубопроводів Укртрансгаз оголосив тендери на реконструкцію трьох компресорних станцій на суму 4,12 млрд грн. У вересні Мінекономрозвитку практично вивело Укртрансгаз з підпорядкування Нафтогазу до моменту створення нового підприємства з транспортування газу - Магістральні трубопроводи України. Глава Нафтогазу Коболєв вважає, що Укртрансгаз є основою всього газового ринку і в даний момент його не слід реорганізовувати. З боку склалася ситуація виглядає боротьбою над найбільшими фінансовими потоками в державі між двома угрупованнями. Доходи Укртрансгазу тільки від транзиту російського газу перевищують $ 2 млрд.
  • Тендери на поставку палива, проведені в квітні міністерством оборони, показали недосконалість системи державних закупівель. Конкурс через систему ProZorro виграла маловідома фірма, яка запропонувала мінімальну ціну, яка потім була підвищена двічі, незважаючи на зниження оптових цін на ринку. Таким чином, використання ProZorro не є панацеєю від крадіжки бюджетних коштів за допомогою держзакупівель. Крім того, чиновники обходять обмеження за допомогою формулювання вимог до закупівель під конкретного замовника.
  • На думку колишнього представника України в контактній групі на мінських переговорах Безсмертного, для врегулювання ситуації на Донбасі потрібно шукати нові формати. Існуючий варіант не враховує міжнародних реалій. Однак це не означає, що учасники переговорів не повинні продовжувати свою роботу. На думку Безсмертного, потрібне розширення діалогу за всіма складовими конфлікту.

No comments:

Post a Comment